Tuesday, 31 December 2013

Cheesy Mushroom Croquette


We've got our astro connection back. Mr Hubby re-instated the service after our maid gone back for good.
Eversince, I've been watching my favourite channels especially cooking programmes one after another macam orang buat marathon. Lama kot tak tengok rancangan memasak kat AFC, TLC and my new discovery - LIFE. Berbulan tak tengok tv sejak sebelum bulan puasa Julai lalu lagi. And before that pun saya tak tengok tv. 


Sebenarnya, bila tak tengok tv tu lagi rasa aman dan tenang duniaku. Tak terasa pun ketinggalan zaman bila tak tengok all the Malay punya drama bersiri adaptasi novel yang become a trend sekarang ni. I know about it pun sebab friends kat fb semua sibuk bergebang. Kita tumpang baca je.
Tak terasa juga ketinggalan sebab tak tonton berita. Berita kat tv tu pun semuanya bias. 
Banyak lagi sumber berita lain. Baca dan buat penilaian sendiri.


Tengok punya tengok AFC tertengoklah River Cottage. Entah macam mana terrrr tengok okay sebab dulu memang tak gemar sangat tengok rancangan ni. Macam slow pace gitu. Macam boring jer :-P. 
Dah tertengok tu, terrrr berkenan pulak dengan menu dia yang satu ni.
Mushroom croquette. 


Alahai. Croquette je pun. Tapi sebab awak memang tengah angin nak ber croquette kan. Itu hari buat potato croquette. Bukan main suka lah Yaya dengan Fahmi makan. Hat kali ni croquette mushroom yang cheesy... seswaiii dengan tekak Mama depa pula.








Nak cuba resipi ini boleh visit River Cottage page. I follow the recipe almost 90% of it. Kita kat sini manalah ada oak moss nak buat tambahan dalam salutan breadcrumbs tu kan. Dan saya juga tambah sukatan tepung yang digunakan untuk kentalkan adunan sebab my doh agak lembik susah nak keep the croquette in shape even after I let it cool in the fridge longer than the required time.






The star ingredients adalah mushroom semata dan dalam resipi ini ianya dicincang. The croquette basically have no body (bukan nobody) jadi selepas digoreng you will find your croquette trun in to a hollow. Tak sama macam kalau anda buat chicken or potato croquette.
But... the taste was very good. Semestinya lah sebab it is so creamy and tasty dengan rasa keju cheddar. Your croquette can never go wrong with cheddar added into it.

Go and give it a try anyway!

Tuesday, 24 December 2013

One Less Helper : Edisi Pencerahan



When I put up this photo of my son dengan tangan kirinya ber anduh with the same caption "One Less Helper" di fb, saya terima pelbagai komen dan variasi respon. Ada yang dapat menangkap my sense of humour dalam komen yang saya letak. Tak kurang juga yang silap faham dan terburu-buru menyalahkan saya sebagai punca tangan my son terpaksa beranduh.
Aduh. Nampak sangat pengomen terburu-buru tidak membaca cerita sebenar terus komen.
Well, I'm not surprised sebab isn't that sounds like typical Malaysian facebooker punya characteristic yang cepat mengomen pada mana-mana artikel tanpa membacanya hingga ke akhir. ;-)


Bila saya menggelarkan anak lelaki saya 'my little helper' atau 'my helper', saya tidak sangka lah ianya membawa konotasi negatif dan memberikan gambaran seolah-olah saya memburuh kasarkan anak saya. Sejak bila pula anak-anak yang dilatih membantu kerja rumah dikira sebagai memeras tenaga mereka? Saya berusaha melatih dan membiasakan anak-anak membuat kerja-kerja rumah ringan seperti membasuh pinggan selepas makan, sidai pakaian, lipat pakaian mereka sendiri, susun dan simpan pakaian sendiri di dalam almari supaya mereka peroleh kemahiran menguruskan diri. Hatta semasa saya masih punya maid lagi saya sudah mulakan sedikit demi sedikit. Saya tidak mahu mereka merasa diri seperti tuan/puan muda di rumah.


To be honest, mereka agak seronok membantu melangsaikan kerja-kerja ringan. Terutamanya bila setiap sumbangan mereka itu saya berikan reward. Ucapan terima kasih. Ataupun kata-kata pujian. Itu yang sampai Fahmi kembang semangkuk dan gelar diri sendiri 'budak lelaki mengalahkan perempuan' bila saya puji keringanan tulang nya.  Dan kalau nak tahu, sepanjang cuti sekolah ini setiap kerja rumah yang mereka bantu diberi reward berbentuk upah wang ringgit. Sebabnya, upah itu untuk membantu mereka membayar balik harga charger PSP yang telah rosak sebab tak dijaga dengan baik.
Saya sebenarnya cuba melatih mereka untuk hargai harta benda. Tidak ada benda percuma dalam dunia ini. If you want it, there's always a price to pay.
Saya grab apa jua peluang yang ada untuk saya gunakan (eksploitasi) sebagai medan memberi pengajaran baru kepada mereka.


So, kalau itupun buat saya kelihatan sebagai ibu yang kejam. Apa yang boleh saya katakan, saya beri diri anda masa sehingga anak-anak anda semakin membesar. I'll trust you'll get there.











Sunday, 22 December 2013

Puding Roti Marble ... Marbelous (*_^)


There are so many things that I want to write about. But I just don't have the inclination to write.
That's one thing I learned after becoming a full-time WAHM - Working At Home Mother, sentiasa dihambat masa dan tanggungjawab. By the time selesai kerja or taking a break, dah takde mojo nak menulis.
More so now, with our 6 year long live in helper gone back for good.


But I hate to leave this blog unattended. Not Updated.
I have manage this blog for 6 years since 2007. No reason for me to quit. Walaupun ramai fellow bloggers yang started during my time yang dah stop maintaining their blog. 
I'm not going to let this blog to take the same path. I started this for my own pleasure.
And I still have the desire to write. Except I may not have that much time now.
How I wish I could write with my voice. Ha ha. Don't you?


So, breaking my one-week silence, I present you Puding Roti Marble. Resipi taken from blog Izah Muffin Lover. The only difference I made was adding yellow colouring kepada adunan asal tidak berwarna.
The rest are all the same.




Macam zebra pun ada belang-belangnya.




I've made it twice now. The first time laju je habis. Sebab buat last week cuaca tengah hot habis jadi memang sesuai sangat makan puding yang sejuk.


I made them again early this week tapi saya double the recipe dan bawa ke rumah my mum 1 bekas and give away to my sister 1 bekas. Mudah sangat nak buat puding ni. Sesuai untuk saya yang agak 'segan' (bak kata orang utara) berlama di dapur sekarang ini. Bukan segan tapi masa mencemburui saya.
Tambahan dengan bahu dan lengan kanan yang on/off sakitnya. So kalau terasa nak makan kuih kena buat kuih yang mudah dan ringkas. This one is perfecto!

Monday, 16 December 2013

One Less Helper



My helper... yang menggelarkan dirinya "Budak Lelaki Mengalahkan Perempuan" 
(bagi kategori kerajinan membantu kerja-kerja rumah) yang paling boleh diharap - tolong cuci pinggan, buang sampah, salin plastik sampah baru, unload kain dari mesin basuh, tolong sidai, tolong tolak mobile ampaian ke tengah panas - dengan rasminya hari ini gantung apron. 
Err... gantung sebelah tangan.





He injured his jari kelingking kiri semalam lepas dia jatuh di tangga papan gelungsur dekat indoor playground Giant Seksyen 13 shah alam, dan badan dia yang dia sendiri gelar umpama 'body builder' menghempap tangan kiri. Yang teruk injured adalah jari kelingkingnya.
Pergi klinik tadi, doctor kata kemungkinan bukan bone fracture tapi muscle/tissue inflammation saja.
But she bandaged his hand anyway, and put it to rest on a sling.
Hopefully his tissues recover in 5 days.
*Sigh* that long?


So, I am now, one less helper.
Sob... sobb... sobbb...

Friday, 13 December 2013

Kuih Cakoi @ Kayu Keramat


Masa kecil dulu, saya suka ikut arwah Atuk keluar pagi-pagi lepas subuh cari sarapan.
Hebak mung. Duk kampung tapi kalau sarapan beli sentiasa.
Kami selalu berjalan kaki je. Bukannya sebab dekat.
Tapi sebab tak muat nak berangkut naik motor. 
Atau barangkali arwah Atuk lebih suka berjalan kaki waktu pagi. Saya pun suka sangat.
Walaupun penat. Hala balik lagi penat menjijit beg plastik kiri kanan tangan.
Maklum, memborong sarapan untuk seisi rumah yang sekali ramai pakat balik memang penuh dari ruang tamu sampai ke dapur bersusun tidur!!!


Kalau membeli dengan arwah Atuk, tak pernah tinggal beli kayu keramat. Ye, itu nama glamor kuih cakoi di kampung saya. Saya suka yang amat. Cicah dengan teh panas. Uihhh heaven sangat.





Sambil menunggu orang menggoreng kayu keramat, saya ralit perati macam mana kaedah mereka buat. Doh tepung penuh sebesen. Doh ditarik sikit kemudian dipotong dengan pisau dan terus masuk dalam kuali. 
Tak perlu dicanai bagai. Hasilnya, kayu keramat@cakoi siap digoreng berbentuk diamond. 
Ternyata berbeza dengan kuih cakoi yang asalnya dijual peniaga-peniaga cina. Bentuknya panjang dan berkembar dua bukan?
Sekarang dah ramai peniaga Melayu jual kuih cakoi yang sama.




Baru saya tahu, orang makan kuih cakoi cicah kuah kastad manis.
Zaman kecil dulu saya cicah teh panas aja.
Tapi tak kisahlah apa jua cara. Selera saya pun sudah berubah.
Cicah kuah kastad pun sedap juga. Ini pun saya buat sebab terasa sangat rindu nak makan kuih cakoi.
Dan terasa sangat gatal tangan ini nak membuatnya sendiri.
Resipi asal oleh foodblogger terkenal MamaFami. Tapi saya ambil dari blog IzahDaut.
Boleh try google sendiri ye ;-)

Tuesday, 10 December 2013

Braised Lamb Shank

This Braised Lamb Shank recipe by ZenCanCook is really to die for!!!



Saya beli dua ketul lamb shank frozen di JayaGrocer. Satu beratnya dalam 200gm while another above 300gm. Biasalah, untuk mr hubby mesti besar sikit. Saya tak berapa sangat makan lamb shank ni tapi saja nak teman mr hubby makan (roll eyes) he he he.


Ada banyak resipi lamb shank di internet. There's one by Jamie Oliver tapi bila tengok Zen punya lagilah WOW!!! tu yang terus decide guna resipi Zen aja. Sungguhpun bahan-bahannya lebih banyak daripada lain-lain resipi tapi saya kira nak dapatkan rasa yang umph tu memang perlu 'kerja' lebih sikit.




Lamb shank yang sedang merenih atas dapur. Sebelum di transfer ke dalam oven.


Untuk resipi saya copy & paste saja. Nak pergi ke link di atas pun boleh.

Braised Lamb Shank
Inspired by Tom Valenti recipe in "Welcome To My Kitchen"
via zencancook.com


4 lamb shanks 
salt and freshly ground black pepper
1/2 cup canola oil
2 celery stalks, chopped
2 carrots,chopped
1 large onion, chopped
1/2 cup tomato paste
2 cups red wine
3/4 cup white wine
6 sprigs fresh thyme
2 bay leaves
2 teaspoons whole black peppercorns
2 teaspoons juniper berries
4 anchovy filets, chopped
1 whole head garlic, cut in half
1/4 cup white vinegar
1 cup demi-glace
2 cups Chicken Stock

Preheat the oven to 325 degrees. Season the lamb shanks with salt and pepper.
Heat oil in a large heavy pot over medium heat. Working in batches, add lamb, and sear until brown all over, about 2 minutes per side. Remove from pot, and set aside.
Pour off all but 3 tablespoons fat. Add celery, carrot, and onion, and cook until soft and beginning to brown, 5 to 6 minutes. Add tomato paste, and cook about 3 minutes more. Stir in red and white wine, thyme, bay leaf, peppercorns, juniper berries, chopped anchovies, garlic and vinegar. Bring to a boil. Cook for about 5 minutes to burn off some of the alcohol. Add demi glace and chicken stocks.
Add lamb and return to a boil. Cover and transfer to oven. Cook for 1 hour. Uncover and cook until meat is very tender, turning the shanks over every half hour, 3 hours more.
Remove shanks from braising liquid; strain the liquid and discard the solids. Skim any fat that rises to the surface and use the liquid as a sauce. Serve.


Since saya buat 2 ketul lamb shank sahaja, maka recipe di atas saya halve kan. Dan saya omit beberapa bahan seperti anchovies tu yang saya tak boleh tolerate dia punya pungent taste and lil bit bitter sometimes. The wine of course saya omit. Jangan buat pasal tak pasal-pasal dapat dosa!!!
Juniper berries tu memang tak jumpa lah kat sini kan. Demi glace juga tak jumpa. The closest to demi glace ialah browning powder atau sauce but the ones sold at supermarket agak meragukan status halalnya sebab dia buat daripada reduction of beef stock. Beef halal ke tidak tak tau sebab barang import. Certain barang dinyatakan halal tapi kalau tidak kita tutup buku sajalah ye.


But stil the taste was so good. So delicious. Memasak memang lama. Tapi hasil yang dapat ialah saucenya yang pekat, daging yang fall off from the bones. Dan warna lamb shank tu pun dan buat kita rasa wallahhh...





Makan dengan mashed potato dan semestinya ada greens ;-). Yang ada dalam fridge cuma brokoli. Kita celur kejap tak payah letak salt sebab sos lamb shank sudah cukup perisa untuk dicicah.

Selamat mencuba!!!

Wednesday, 4 December 2013

PSP Does Not Work For Them, But These Does...



After weeks of bosan mendengar the kids 'berzikir' bosan... bosannn... bosannNNn...
I finally succeed in keeping them in quiet state


With the help of 'some' tools of course...
after giving them back their PSP which does not work at keeping them busy and content
i use another tool...
called 'BOOKS' and 'COMICS'




Balik dari kelas agama terus sambar buku masing-masing yang saya baru beli di mph dengan tersenyum meleret... owh you just had to see the smile on Fahmi's face is so priceless!! Kemudian mereka hilang dalam dunia mereka sendiri.



Jangankan batang hidung, muka pun tak nampak dah terbenam dalam buku!!!

I find that books really works with my kids. Fahmi is currently into adventure/mystery gentre... alah yang koleksi Detik 12 Malam tu. I bought him koleksi 6 cerita dalam 1 buku terus. Cukuplah to keep him busy for the next 6 days. Ha ha ha
While Yaya who is very much into comics, I bought her komik Dear Yayah dua siri terus and another comic sains dan pengembaraan to be shared between them.


Now, I can happily focus on my baking project! Ha ha ha...


Monday, 2 December 2013

Swedish Meatballs

Hello December!
Sekejap je masa berlalu dah masuk penghujung tahun.


Ingat tak teaser tempohari?
Yang gambar teaser hari itu obviously bukan ini penyudahnya... he he
Lain bebenor lah rupa kan yang itu hari duk dalam periuk, dah tentulah tak serupa menu ni.
Tapi inilah menu istimewa yang saya buat for the kids. Swedish Meatballs.


Kalau sebut swedish meatballs ni pasti masing-masing terbayangkan meatballs kat IKEA tu kan? Restoran di IKEA tu memang famous dengan hidangan ini. To be honest saya tak pernah lagi makan swedish meatballs di IKEA. In fact kami tak pernah makan pun di IKEA food court tu. Apatah lagi setelah 2 kali restoran tersebut kantoi menghidangkan makanan yang bercampur bahan tidak halal. 


My first swedish meatballs I had them at our favourite restaurant - the now defunct Rooibos Cafe at Ara Damansara. Rasanya boleh lah ... walaupun sebenarnya hidangan terbaik cafe tersebut adalah nasi goreng ikan masinnya. My second meatballs dish was at MiSiCafe di Bukit Jelutong. The taste was really good that prompted me to make my own.






Biasa buat meatballs untuk Kofta Curry. Versi yang ini kaya dengan aroma rempah ala timur tengah.
I browse the internet for a true swedish taste. And I found one at Simply Recipes. The website/blog run by Elise, a Californian based foodblogger. Ada banyak resipi menarik di sana. Dan saya cuba replicate the swedish meatballs sebaik mungkin. Except, a few improvisation here and there. Well, you know me (*_^).
Oh well, I definetly had to make some changes sebab takkanlah nak guna bahan-bahan yang tak halal. As you are aware, mat salleh ni are very fond of mixing their mince meat with mince pork. They normally halve both portion. So, mine are 100% beef mince.


So here is my way of making swedish meatballs taking inspiration from Elise's. Coz I made half portion of what Elise made, jadi saya cut half bahan-bahan yang diperlukan.

Swedish Meatballs 
(makes about 50pcs of meatballs)

500gm beef mince (cuba dapatkan yang freshly packed at any grocer nearby you elakkan guna daging kisar pre packed berjenama tu sebab kasar dan terlalu banyak lemak)
1 biji bawang besar dicincang halus
2 keping roti - dicarik dan rendam dalam susu kemudian dikisar halus
1 cawan susu segar
1 biji telur
1 sudu teh garam
3 sudu teh serbuk mixed spices
2 sudu besar minyak zaitun

Cara-cara:

1. Tumis bawang besar cincang dengan 2 sudu besar minyak zaitun hingga layu dan kekuningan. Sejukkan.
2. Di dalam mangkuk satukan kesemua bahan-bahan lain bersama bawang dan gaul sebati.
3. Rehatkan sebentar. Ambil 1 sudu besar daging cincang dan bulatkan.
4. Susun atas loyang yang digris dengan sedikit minyak. Simpan dalam peti sejuk sebentar sebelum digoreng.
Boleh juga bekukan untuk kegunaan akan datang.





Sos Meatballs

2 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung gandum
1/2 kiub pati lembu Knorr
1 1/2 cawan air
1/2 cawan krim masam
garam secukup rasa


1. Minyak baki menggoreng meatballs jangan dibuang. Panaskan semula pan dan tambah mentega.
2. Masukkan tepung dan kacau sentiasa selama 2 minit, jangan sampai berketul.
3. Masukkan air dan kiub pati lembu.
4. Bila mendidih masukkan krim masam dan garam. Biar pekat sedikit dan boleh hidang dengan meatballs.


Kalau tak ada krim masam boleh hasilkan sendiri menggunakan krim masakan atau cooking cream. Boleh juga guna dairy whipping cream. Saya sendiri biasa guna thickened cream jenama Paul's yang mudah didapati di kedai-kedai baking atau Jaya Grocer dan Cold Storage. Giant pun ada jual. Caranya mudah. Ambil 1 cawan krim masakan dan perahkan 2 sudu besar lemon. Gaul dan anda akan dapati ia semakin pekat (curdle). Siap. Mudahkan?
Almaklum kadang nak beli krim masam tu rasa membazir sebab pakainya cuma sedikit. Baki nak buat apa?
Lain kalu terus guna untuk quiche lorraine ke kan.
At least macam thickened cream tu saya boleh guna dalam banyak masakan termasuk nak buat chocolate ganache. Very versatile. Sebab tu sentiasa ada dalam fridge saya.


So selamat mencuba resipi Swedish Meatballs ni. ;-)

Saturday, 30 November 2013

Teaser





My kids are back from their 1 week stay at mom's house.
It feel so great to have them back, I'm cooking something special for them.
And something really yummy for mr hubs too.
So, we are having 2 different type of meal for lunch today.
It's gonna be a long and heavy process ;-)
But I'm all up for that extra work.
Haven't been cooking that much since they'd been gone.
So why not indulge into my cooking craving :-P


A sneak peek of what's cooking good looking (*_^)

Wednesday, 27 November 2013

Cod Confit with Basil Pesto Rice ala Chef Adu


Ok, dah tak payah cakap banyak-banyak kali. But I heart Chef Adu's recipe sangat-sangat!
This recipe of Cod Confit diterbitkan dalam majalah RASA edisi November or Disember last year.
Saya tertarik dengan cara penyediaan confit ikan yang unik.
Confit (pronounce as con fee) is a French word which means preparation of food cooked in oil or fat over very low temparature not exceeding 85 celcius. 
Tapi untuk resipi confit ikan cod ini suhu yang ditetapkan adalah tidak melebihi 50celcius.
Mencabar gitu.


I first saw kaedah memasak ni masa tonton My Kitchen Rules - Australian cooking battle program kat channel DIVA tu kan. This favourite team of mine ni masak duck confit.
Tengok gaya masak macam renyah gitu. Asyik kena check suhu je. Memula fikir boleh masak ke isi itik tu dengan suhu rendah. Biasalah awak selalu masak Melayu api mesti mau sedang-sedang besar gitu.
Tapi rupa-rupanya ia dimasak dengan suhu rendah untuk tempoh yang lama.
Hasilnya daging itik tu masak sempurna dengan rupa yang mulus suci gitu dan dagingnya empuk "melt in your mouth" bak kata Chef Manu Fiedel.







This confit unlike the duck confit prepared over the stove by my favourite team,
dimasak over low temperature dalam oven instead. Ikan kod dimasak terendam dalam larutan minyak zaitun yang diperisakan dengan garam dan lada hitam tumbuk kasar.
Bila dikeluarkan minyak zaitun cuma terasa suam-suam gitu je tak panas pun. Dan isi ikan sejuk sedikit tidak warm langsung. Cuma kata Chef Adu kalau nak hidangkan untuk tekak Melayu kena keluarkan ikan kod dan letak sekejap atas frying pan bagi suam panas sedikit. Sekejap je tak boleh lama sebab akan merubah tekstur isi ikan.





Sesuaikan dengan tekak Melayu, confit ikan kod dihidangkan dengan nasi pesto selasih dan salad daun selom Chef Adu. Rasa fresh sangat kombinasi ikan dengan salad yang rangup.

Rasa ikan tu?
Umm... satu rasa unik dan pengalaman baru untuk saya.
I like it tapi kalau nak suruh buat lagi tak tahu bila.
Renyah ;-) but worth the try.
Kalau anda punya tastebud yang adventurous why not give it a try.

Thursday, 21 November 2013

Angkat kening


A snippets of a small family with two young kids while having dinner on a cold Wednesday night.
And no, it was not winter. And no they were not western family, they are Asian. Hence the turn of the conversation cause some raised eyebrows.

Nine-year-old Boy : Mama orang perempuan uzur pakai Kotex kan?

Gulp!!! Terjungkit kening Mama dia. Mana dia tau ni? 
Adakah Mama dia terkantoi di mana-mana?
Berdebar jap.
Tapi masih angguk perlahan.

Nine-year old Boy : Mama masih uzur (period) kan?

Terjungkit kening #2.  Jeling kat Mr Daddy.
Daddy's reaction - masih tunduk makan as if not hearing anything. Ok, fine.
Mrs Mama angguk lagi. Walau sudah mula rasa cuak ni. Takpe bagi dia chance dulu, give him the benefit of the doubt.

Nine-year-old Boy : Habis tu kenapa Mama tak pakai Kotex?

Dah bukan terjungkit kening lagi dah. Terus terbuntang biji mata!!!
Ok, serius saya rasa deja vu sangat-sangat.
Aha!!! Anekdot superman je pakai underwear kat luar dulu.. Tapi belum sempat buka mulut Mr Daddy sudah potong queue.

Mr Daddy : Abang, orang tak pakai Kotex kat luar... macam mana Abang nak nampak!

Si Adik dah ketawa mengekek.


Aiyohhh!!! Ada-ada jelah kejutan dia. Pelik budak lelaki sekarang. Saya tak ingat lah kalau dulu masa adik-adik lelaki saya kecil ada ke tak diaorang tanya macam ni kat my mum. Saya nak marah pun tak boleh sebab dia cuma curious. Dan lebih baik dia tanya direct daripada cari maklumat kat tempat lain.
Plus, I don't find any offence in his questions. Benda yang dia tanya pun is life matter.


I asked him macam mana dia tau pasal Kotex. Bila dia explain saya rasa nak ketawa pun ada. It so happens dalam kelas agama yang di ajar oleh seorang ustaz di sekolah ada sentuh bab larangan dalam ibadah. Timbul bab uzur kot. And there was this one boy dalam kelas dia yang pergi cakap kat ustaz yang dia 'pernah tengok' mak dia pakai Kotex masa uzur. Kalau dengar perkataan 'pernah tengok' tu memang rasa nak luruh jantung lah kan. Tak hairan lah kalau anak lelaki saya cakap ustaz tu macam terkejut. Maunya tak terkejut, mak dia pakai Kotex depan anak kot? Kihkihkih...

Tapi saya yakin apa yang dimaksudkan sebenarnya adalah dia mungkin pernah nampak mak dia beli atau pegang bungkusan Kotex tu. Tapi biasalah budak cakap ringkas je. Dan selepas itu terus ustaz tu tak mau layan lagi budak-budak tu bercakap. Hahaha...


Untung kau nak, mak zaman sekarang open-minded sikit. Agak-agak kalau budak lelaki cakap macam ni depan mak-mak zaman dulu mau kena penampar tak?



Tuesday, 19 November 2013

Hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar 2013

At first saya tidak berhajat mahu share gambar-gambar atau buat entry berkenaan ini. Kemudiannya berubah fikiran setelah mempertimbangkan tujuan sebenar saya berblogging adalah nak merakamkan detik-detik penting/indah dalam hidup saya dan anak-anak. Hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar SK Meru 2 tahun 2013 sekali lagi melakar satu lagi milestone dalam hidup anak-anak.


Saya tumpang gembira dengan pencapaian mereka. It was the 3rd time/year for Fahmi semenjak dia darjah 1, and the 1st stage appearance for Yaya where she missed her target during her first. Well, that's because she doesn't have one (target)! 



He got 1st place in his class this year. Satu lonjakan dari tempat ke 3 tahun lepas. Well done!
Tahun depan cabaran lebih besar. Terus tingkatkan prestatsi pelajaran dan buktikan tanggungjawab tambahan sebagai pengawas tidak mengganggu tumpuan pada pelajaran.




She bagged the 3rd place award dan pencapaian terbaik dalam subjek Bahasa Melayu Penulisan.
It was her first time and she was extremely estatic. Baru kini dia tau betapa seronoknya dapat naik pentas!
Dan lebih manis untuk dia bila kedua-dua BFF nya, Adeena and Aqila naik pentas for 1st and 2nd place in class.




Naik pentas kali kedua for pencapaian terbaik subjek Bahasa Inggeris dan Pendidikan Islam. Dah seasoned sangat bab naik pentas, dia lebih pro posing mengadap kamera. Mudah kerja Daddy snap pics, Yaya punya first pic terpaksa scrap sebab dia tak pandang kamera dan jalan laju menonong tak sempat Daddy snap properly. Kali kedua naik baru dia pause dan pandang kamera itupun lepas Daddy tegur!





Top right : Yaya with her bff Adeena, bottom right: Fahmi with his classmate Elmie. Fahmi dan Elmie rima nama hujung tu jive sungguh! Malah saban tahun saling bertukar kedudukan, last year Elmie grabbed the 1st place award, this year the reverse. Moga terus bersaing untuk kecemerlangan.


Moga terus menjadi anak-anak penyejuk hati kami. Amin.

Sunday, 17 November 2013

Emo Pun Lawak Ker?


Mood tengah down sangat-sangat.
Tetiba masa teman Fahmi lunch kat dapur boleh dia tanya, "Kenapa Abang tengok Mama macam tak bersemangat je"
Terus rasa nak meraung time tu jugak... huwaaaaaaa
Countdown... 17hours before we say goodbye!
Lawak giler... ada ke orang emo macam ni nak hantar maid balik? *lol*
isk... sob... sob...

Saturday, 16 November 2013

School Holidays Officially Begins Today *Sigh*

Ok, school holiday officially begins today!
Hoorayy!! for the kids... urghh for mommies especially WAHM (Working At Home Mothers) like me
I'm scratching my head nak diapakan budak-budak ni
Hantar to nenek's house is a big NO-NO for me... but looking at my baking schedule and with my personal assistant (read: maid) going home for good this monday, I'd probably have to entertain the idea for a couple of days 
Or else they'll drive me nuts with their antics *lol*
Ini pun baru 1st day dah macam-macam ragam *sigh*


I'd like to send my kids to any school holiday programmes... kalau ada kem ke kan bagus. Actually ada, banyak ditawarkan but usia menjadi halangan. Most programmes are for children age 10 and above.
Kalau ada pun yang below 10 years tak boleh lepas juga budak berdua ni yang tak berapa nak independent.
Silap-silap Mama kena masuk kem sekali!!!
Apapun rasa lega sikit... sikit je tau coz kelas agama tambahan akan bermula Disember ini for 3 weeks.
Walaupun cuma untuk two and a half hours daily, cukuplah masa for me to clean the house wash clothes in the morning


On other note, school holiday means Hoorayy juga for Mama - one and a half month tak yah basuh school uniform, less ironing except baju kerja Daddy, kasut tak yah kapur yeayyy!!!
Next year uniform kaler biru akan masuk wardrobe Fahmi - another yeayyy sebab tak sakit lah mata dan tangan nak sental kotoran nanti!
Kadang pelik tengok baju sekolah budak-budak ni kotor yang amat macam ke bendang pun ada!
Kasut hitam for Fahmi - double yeayyyy!!! tak yah kapur! (*_^)
So all his old uniforms and shoes dah boleh stuffed away. Except for one pair bertali yang dia kata nak bagi kat Yaya... ouiii baiknya hati but they probably don't fit Yaya's delicate feet
Kemeja lengan panjang with long skirt for her sebab dia dilantik jadi pengawas pelatih ... another sigh for me
I'm not fond of my kids becoming pengawas because I feel they are too young
to carry extra responsibility. And I'm not sure about being a pengawas boleh membentuk mereka lebih berdisiplin coz I've observed my eldest, I don't see any improvements. Baju masih kotor berkerak... kuku tak potong kalau Mama dia tak bising... how la nak jadi pengawas.
But since the school dah lantik without consulting parents dan budak0budak pun dah kembang dada apa yang mampu saya buat. Nak tolak? Ye boleh saja tapi itu akan buat anak-anak saya upset and that's the last thing I'd want. So, there you go... 2 orang pengawas dalam rumah ini next year.


The least I can do is, make a MoU with them. Nak jadi pengawas boleh but they'll have to pledge :

1. Kekemasan tubuh badan from top to toe- jaga sendiri tak payah tunggu Mama bising
2. Kekemasan pakaian sekolah dan kasut
3. Disiplin - atur masa ikut aktiviti seharian Mama dont need to use luodspeaker
4. Sikap dan minat terhadap pelajaran
5. Kekalkan atau tingkatkan prestasi pelajaran - no slacking is allowed


Break any one of the above Mama is allowed to see the teacher in-charge and serah balik your jacket pengawas. How's that? Keras kan Mama dia?
Kijam ke? Takkkk... This is for their own good.
Saya kenal anak-anak saya. Mereka anak-anak yang baik tetapi too young untuk nilai baik buruk, they have their weaknessess... I am here to help them. I'll take whatever opportunity that come across untuk shape them to become a better person.


All in all 2013 have been a good year for them at school.
Alhamdulillah I'm happy they did well in their exams. Their academic achievement so far so good.
Both of them naik pentas untuk anugerah kecemerlangan pelajaran hari Khamis lalu. The 3rd year for Fahmi, and the 1st one for Yaya. Thumbs up for her for making a leap this year.
Fahmi masih kekal dengan sikap berdaya saingnya. While Yaya perlahan-lahan belajar apa erti berdaya saing. Tempat ke berapa sebenarnya bukan ukuran buat saya tetapi markah yang diperolehi melambangkan pemahaman mereka.
Saya akui kejayaan mereka sebenarnya lebih penting buat saya. Kerana menjadi kayu ukuran kepada decision saya tinggalkan kerjaya menjadi a WAHM.


So, the school holiday begins juga menandakan permulaan hidup baru buat saya tanpa PA.
It is a test for me comes January 2014. Sekarang masih boleh slow and steady lagi.
ok I don't want to get stressed about this
for time being kena belajar teknik kawal jurus pernafasan 


Wednesday, 13 November 2013

Crisp Skin Pan-fry Salmon with Cajun Sauce


Siapa tak suka makan ikan salmon? Beri saya pilihan antara salmon dan daging atau ayam saya akan pilih salmon. Kalau kepingan ikan salmon saya akan masak cara paling mudah dan ringkas. Iaitu digoreng tanpa minyak atau dengan sedikit minyak zaitun sehingga kulitnya agak garing tapi isi ikan masih moist. Selain dari goreng begini isi ikan salmon boleh juga buat pai. Tapi kali ini memang nak makan secara pan-fry aja.





Ikan salmon tu saya tabur sedikit garam dan serbuk lada sulah sebelum digoreng. Sementara sos cajunnya saya ikut resipi Chef Ammar yang diambil dari fb beliau. Tetapi tiada sukatan bahan diberi malah tiada cara-cara menyediakan tertulis di situ. Dan memandangkan saya ni tak pernah sempat nak tengok rancangan beliau, saya main agak-agak saja cara membuatnya. Banyak senarai bahan ditulis tapi tak diasingkan yang mana untuk cous cous, yang mana untuk ikan dan yang mana untuk sos cajun. Saya terasa bagaikan diberi bunjut campuran beras dan rempah Musang Berjanggut pula! Pandai-pandailah asingkan dan masak!





Makan dengan cous cous sebagai ganti nasi. Bila dah siap saya tengok plate terlalu plain, sudahlah tiada ragam warna, semuanya putih kecuali salmon berwarna pink. Cepat-cepat geledah peti sejuk, jumpa baby kailan (kali ini yang betul-betul spesis kailan!), celur sekejap toskan dan letak je dalam pinggan. Ok lengkap ada protein, bijirin dan sayur hijau. Yummmsss! ;-)

Monday, 11 November 2013

Hijrah...





Pooh dan Ms Turtle pun dah pakai tudung sekarang.
Cik Bear bila lagi???

Tumpang senang hati ramai dah artis yang bertudung sekarang.
Dok ingat-ingat kan diri. Hijrah luaran kena seiring dengan hijrah dalaman.
Hijrah luaran lebih mudah.
Hijrah dalaman nak bersihkan hati, tundukkan nafsu, istiqamah dan lain-lain yang lebih mencabar.
Teringat Prof Muhaya pernah cakap, kalau rasa susah nak berubah jadi baik check balik sekeliling kita.
Kalau dikelilingi orang-orang yang tidak baik, tinggalkan.


Friday, 8 November 2013

Celebrate



The day after Deepavali, we removed all furnitures (except fixtures) and curtains from the kids room and start painting the room in Yaya's favourite colour ~ pink. Typical girls favourite colour kan?

Bukan itu saja, I clean up the dust daripada alang tingkap dan grill yang dah tebal tu, obviously from years and years lack of attention. The kids got really excited tengok Mama dia cleaning up so they want to join. I let them use the vacuum instead. Mr Hubs kata saya 'sayang' sangat kat maid, sepatutnya suruh maid yang buat benda-benda ni semua sejak dulu. Ermm... aku juga yang kena smash. Nak buat macam mana, dah naik lemak, penat mulut berleter. Pandai-pandailah fikir berkat tidak rezeki kalau kerja ala kadar.



The day before, I took the kids with me ke rumah my mum. But we rushed back the same day sebab nak mulakan operasi mengecat ni the next day kan. My mum kata, "Orang dah Deepavali baru nak cat ke?"

Kalau my hubs pulak kata, "Kita (mengecat) celebrate maid nak balik (for good)"
Kuang... kuang... kuang...


Now the room sudah ready for occupation. Katil baru pun dah sampai. 
Tapi bau cat masih terlalu kuat.
Now, Fahmi dah tak sabar nak sambung operasi mengecat bilik dia pulak.
Tapi sabar dulu ye, tunggu 'penyewa' kosongkan bilik tu hujung minggu depan.

Monday, 4 November 2013

Prank






Kecik-kecik dah pandai buat prank.
Baru 8 tahun!
Inilah kerja budak-budak perempuan zaman millenium.
Tulis love-letter.
Tapi bukan dikirim kepada lelaki.
Pi selit dalam letterbox rumah kawan perempuan juga.
Motif???
Balas balik sebab kena prank cara yang sama sebelum ini.

"sampai jantungku jatuh ke tanah dan kukutip semula"
ughhh... perumpamaan apa ni?


Saturday, 2 November 2013

Baby Kailan Ikan Masin tu sebenarnya Pucuk Kobis ye?

Last week mr hubs join kayuhan MTB (mountain bike) di Cameron Highland. It was the same week kejadian tanah runtuh di Ringlet. Laluan MTB tidak membabitkan Ringlet, jadi MTB diteruskan.
Saya dan anak-anak tak ikut serta. Bukan tak diajak tapi kami bosan. 
Masa diperuntukkan sangat singkat, bukannya dapat jalan-jalan pun. Mr hubs cadangkan saya bawa je anak-anak ronda CH sementara dia habiskan kayuhan. Ugh... tak syok lah ronda-ronda bertiga je.


Balik dari CH mr hubs bawa balik sayur-sayuran segar dan sekuntum bunga ros. Erk! Sekuntum jer??? Itupun kata dia auntie yang jual sayur/bunga tu beri percuma suruh bagi kat 'your wife' kata dia. Sabar jelah dapat ros percuma, bukan mr hubs bagi tapi auntie yang bagi!!!
 Takpelah janji selain ros, mr hubs ada bawa balik strawberry kering my favourite tu.
Sayur pulak mr hubs takdelah beli banyak/ Kata dia RM10 untuk 3 jenis sayur. Lalu dia beli 1 peket pucuk kobis (cabbage shoot), 1 peket tomato kecil dan 1 ikat asparagus.
Satu benda kegemaran kami yang dia lupa beli.
Salad Romaine!!!! Salad yang selalu beli kat supermarket tu kan memang datang dari CH, cemana lah dia boleh lupa. Tapi nak buat cemana, wifey dia pun tak reti pesan memesan ni.
Apa je yang di bawa balik saya terima ;-).




Cabbage shoot/baby kailan dari CH ni memang segar dan cantik. Jauh lebih segar dari mana-mana yang dijual di supermarket tu. Maklumlah terbaik dari ladang kans?


Baby Kailan Ikan Masin

1 peket pucuk kobis/cabbage shoot
beberapa batang baby corn dibelah dua
setengah batang lobak merah dihiris
1 batang cili merah dihiris serong
1 biji tomato belah enam
3 ulas bawang putih diketuk
1 keping ikan tenggiri masin jeruk
2 sudu besar sos tiram

Cara-cara:
1. Pucuk kobis dibelah dua dan rendam dalam air garam selama setengah jam. Kemudian bersihkan dibawah air paip dengan menyelak setiap helaian. Pastikan tiada pasir dicelah-celah daun.
2. Didihkan air dengan sedikit minyak (untuk kekalkan warna hijau). Celurkan pucuk kobis/baby kailan tadi selama 2 minit. Toskan. Celurkan baby corn dan lobak merah pula. Toskan.
3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis ikan masin sebentar kemudian masukkan bawang putih, cili merah dan tomato.
4. Bila tomato hampir layu masukkan sos tiram dan sedikit air. 
5. Jika perlu boleh tambah garam. Bila sos agak pekat baru masukkan sayur-sayuran. Kacau rata dan padamkan api. Hidang.

Nota: Kalau menumis sayur berdaun terutama kailan saya lebih suka mencelur terlebih dahulu untuk kekalkan kerangupan sayur. Bila dimakan masih terasa krup krupp dia. Tujuan saya letak tomato diawal menumis supaya jus tomato tadi menjadi sebahagian perisa kepada sos/kuah ikan masin dan juga untuk seimbangkan rasa masin ikan jeruk.



Kalau pergi kebanyakan restoran masakan Cina atau Thai, kita minta sayur baby kailan ikan masin pasti sayur inilah yang dihidangkan kepada kita. 
Tapi sekali tengok memang dah nampak rupa kobis. Cuma untuk orang yang tak pandai makan sayur, saya takdelah banyak soal. Janji sedap. Tapi saya tau sangat, baby kailan yang sebenarnya tidaklah rupa gini. Sebab saya selalu beli dan harganya mahal berbanding cabbage shoot mentah. Baby kailan sebenar rupa dia sebiji rupa kailan cuma dia bahagian pucuk yang lebih lembut. Jadi, saya kira di kalangan operator restoran atau tukang masak terma baby kailan adalah diterima pakai sebagai gantian nama kepada pucuk kobis ini. Barangkali bertujuan untuk menjimatkan kos kerana harga baby kailan sebenar sedikit mahal berbanding cabbage shoot???



Thursday, 31 October 2013

Kadang-kadang...


Kadang-kadang bila terlintas sesuatu persoalan dalam kepala saya ni
tiba-tiba sat lagi terus dapat pencerahan

tapi kelmarin bila saya rasa kesal sebab bila dah lama tak naik tangan kat anak 
tiba-tiba tewas juga ...
bukannya dapat pencerahan
tapi terus kena smack down dengan ustaz
kuliah topik wudhu'
"Nabi saw sangat sukakan kanak-kanak..." merujuk kepada amalan bawa anak ke masjid/surau/majlis ilmu
yang mana beliau menegur kelemahan sesetengah kita yang kadang tak suka sebab terganggu dengan kerenah kanak-kanak
"... tapi kita kena sabaq lah," sambung beliau
"sebab tu hangpa mai mengaji pasal wudhu' malam ni... wudhu' yang sempurna tu... gugur dosa dok tampaq anak"
Ok. 
Cheq memang rasa tertampaq
Terima kasih.

Wednesday, 30 October 2013

Mengidam Yang Terpendam



Bukan mengidam makan. Kalau makanan boleh dicari atau dibuat.
Tapi buku ini. Terbaru dalam koleksi (*_^)




Bukan nak riak atau apa. Takde apanya nak riak, bukan saya beli banglo bertingkek-tingkek ke kan.
Tapi saya nak berkongsi cerita.
Alkisahnya begini. 
Di surau tempat saya sebulan sekali (hari-hari lain dipenuhi oleh penceramah lain pula) ada kuliah Bulughul Maram yang disampaikan oleh seorang ustaz hadis yang terkenal di sekitar Lembah Klang. Ustaz Abdullah Iraqi nama beliau. Gaya penyampaian beliau santai, mudah difahami, bersahaja, mesra dan sesekali diselitkan lawak jenaka membuatkan setiap kali kuliah beliau berlangsung pasti dipenuhi jemaah. Saya anggap ini satu kelebihan yang tidak semua pendakwah miliki. Secara tidak langsung menjadi tarikan untuk mendalami sunnah Rasulullah saw.


  Setiap kali sampaikan kuliah kupasan hadis dan sunnah Nabi saw beliau mesti rujuk kitab. Rupanya ramai jemaah lain yang sudah memiliki kitab tersebut. Saya fikir kalau nak belajar tanpa kitab (rujukan) pun tak boleh juga. Belajar dari buku tanpa guru juga boleh sesat jalan. Saya dah lama berkeinginan untuk memiliknya. Pergi cari kat kedai-kedai buku. Tapi susahnya nak jumpa. 
Last-last jumpa hak kaler merah tu, beli jelah. Tapi hati kurang puas sebab tiada penjelasan hadis.





Semalam, ajak Yaya pergi kuliah ini lagi. Dalam hati sudah berkira-kira, tak boleh jadi ni... kena minta tolong dengan ustaz juga kat mana nak dapat kitab yang sama dengan beliau walaupun rasa segan ya Rabbi. Dalam beg telekung pun dah siap-siap standby duit RM60.


Habis saja kuliah, tau tak apa ustaz cakap?
"Sesiapa yang nak beli buku ini (sambil angkat kita Bulughul Maram kaler hijau pink tu) boleh dapatkan dari ustaz. Harga asal RM45, beli dengan ustaz bayar RM35 saja. Tapi kalau ustaz dah keluar dari surau ni harga balik asal RM45", saja dia melawak.
Subhanallah Maha Suci Allah... rasa macam terjawab hajat hati saya. Bukan macam... memang betul-betul terjadi! Sungguh-sungguh lah tak tau nak cakap macam mana.
Jadi malam tadi balik tersenyum-senyum lah orang itu.
Hak kaler hijau-pink itu lebih mudah difahami, ada penjelasan hadis dan diterangkan juga method pemilihan hadis. Untuk orang yang zero tentang ilmu ini, saya rasa sesuai sangat.
Ikut kuliah ni bukan sebab nak tunjuk pandai selepas itu, tapi lebih kepada keperluan diri sendiri untuk lebih memahami, memperbaiki amal ibadat. Sebab terasa sangat diri ni Islam turun temurun, dok ikut saja hak setakat mana kita belajar kat sekolah dulu. Fahamnya belum tentu.




Tuesday, 29 October 2013

Moroccan Beef Tagine




The beef tagine that I made last 2 weeks. Putting daging qurban to good use (*_^).
A tagine (tajine) dish is basically a rich meat stew originated from North Africa. It is a dish made popular by the Moroccan people with their style of cooking the dish in a special claypot called tagine/tajine. Safe to say that a tagine is a rich meat stew cooked in a tagine.



This is a tagine (the pot). Made of clay with the bottom part forming a shallow pot comes with cone shaped lid. Pic credit to www.mediterraneandiet.com

But with the absence of a tagine pot, cooking this Moroccan stew made easy with simmering it over heat on the stove or alternatively cooking it in the oven over long period, say 1 1/2 hour to 2 hours until the meat is tender.






Moroccan Beef Tagine
courtesy of Bordbia

Ingredients
  • 1 kg well trimmed shoulder/chuck beef or shoulder of lamb, cubed
  • 1 tablesp. ground ginger
  • 1 teasp. ground black pepper
  • 1 teasp. ground cinnamon
  • 1 tablesp. turmeric
  • 1½ tablesp. paprika
  • ½ teasp. chilli powder
  • 1-2 tablesp. olive oil
  • 2 large onions, diced
  • 3 cloves garlic, chopped
  • 100g dried apricots, chopped - i omit coz i don't have any
  • 50g sultanas or raisins
  • 250ml tomato juice
  • 125ml beef or lamb stock
  • 1 tablsp. honey
  • Juice of ½ lemon
  • Salt to taste

Topping: (optional) 
Mix together:
  • 1-2 tablesp. fresh coriander, chopped 
  • Grated rind of 1 lemon 
  • 50g almonds, chopped 
  • Salt and black pepper

To Cook
Method
Set oven Gas Mark 4, 180ºC (350ºF).
Place the meat in a large bowl.
Mix the spices together and coat the meat with the spices.
Heat half the oil in a large pan and brown the onions well and place in a flameproof casserole, then brown the meat in the remaining hot oil (do this in batches to get the meat a good colour).
Transfer to the casserole with the onions.
Add all remaining ingredients. Stir well, bring to the boil.
Place in the oven for approx. 1½ hours or until the meat is very tender.

Serving Suggestions
Sprinkle on the topping and serve with rice or cous cous.




Cooking this dish reminds me of another meat stew dish popular among the Italian called Osso Buco. They share similiarity in ingredients use except in a tagine spices is added. It is a one pot meal which can be eaten with white rice or cous cous. This is the second time I made cous cous. I bought the instant cous cous a couple of months back but I hesitated making it. Mainly because I've never tried a cous cous before. But now, I can say that I like it. It is very light and fluffy, non-starchy alternative to rice. Its texture is similar to millet because cous cous actually originates from millet!!!  But slightly lighter version. The taste of cous cous is rather bland on its own. You need to add a small pinch of salt or cook them with chicken stock to add flavour. It is packed with protein and fiber. Not only it tastes good, it makes a perfect diet too!!!

Sunday, 27 October 2013

Thai Street Pad Prik Making



I heart this mak cik's pad prik making. 
I've tried making chicken pad prik by improvising the recipes/ instruction given from this video. 
And it tastes much better than the typical Malay pad prik recipes.
Layan sangat tengok video ni (*_^)



Friday, 25 October 2013

T-kwondo Grading #2


Alhamdulillah, both of them pass their taekwondo grading#2. The grading#2 exercise was held on 20/10/2013 at Dewan SK Jalan U3, Subang Perdana where we used to live. It was a day after we celebrated mr hubs birthday. So now, they have advances to double yellow belt. I missed out blogging their grading#1 because it took place a week before MIL passed away. I love the photos - or to be precise their 'actions' during the grading#1 more than #2 but because i lost my mojo I didn't get around to post them up in this blog.


Here's the photos from grading#2


Grading#2 was held indoor with lightings on. Mr hubs purposely left behind the flash, thinking there was enough lighting. It was quite dark I have to edit the pics and give extra brightness. I prefer the exercise conducted outdoor the way it was during grading#1. Pencahayaan semulajadi buat gambar lebih cantik sebenarnya.

There were not much action from grading#2. I love so much their kicking into the air action from grading#1. Bila di capture dengan lensa kamera pergerakan mereka nampak cantik dan real.



Grading #1 ~ Open Air Hall, SK Jalan U3, Subang Perdana


Fahmi obviously very apprehensive during grading#1. As you can see from pic no.2 dari atas kanan betapa tegaknya dia berdiri kepala tak toleh kiri kanan. Dia asyik telan liur saja, muka memang tegang habis. While adik dia Yaya rileks saja. Malah pergerakan Yaya nampak lebih confident dan bersemangat.



I soo love Yaya's kicking into the air posture. She looks like a seasoned warrior!!! Sekali tengok macam kuda melompat pun ada *lol.
The small boy beside Yaya keep copying all her movements. Rasanya bila dah berdebar macam tu, instructions daripada Sir (jurulatih) pun tak kedengaran lagi dah di telinga. Pasal tu kena check balik pergerakan orang sebelah.


Lepas ni mereka dah boleh mulakan latihan sparring pula. Yeayyy!!! Mama dia pulak yang seronok. Yelah inilah masanya they learn to put all the movements to use. Asyik belajar peregrakan je tapi tak tau guna pun tak berfaedah juga nanti. Tapi yang peliknya... budak berdua ni reluctant lah pulak nak belajar sparring. Depa takut. Takut salah katanya!!! Lorrr... budak baru belajar standard lah kalau salah.
Kalau tak buat salah tu dah level Master. I probably be sending them to the sparring training starting November onward, that is when their school holiday comes. Sebabnya sparring class ni depa buat jauh di Klang Sentral dan pada setiap malam Selasa. Waktu sekolah susahlah sikit kan. Tunggu school break nanti.