Thursday, 30 January 2014

Bukit Tinggi, Bentong - Part III Colmar Tropicale "Architectural"

Apa yang menarik tentang Colmar Tropicale sebenarnya?
Pada saya, jika anda pencinta senibina dan suka nak menikmati persekitaran yang sedikit asing dari kebiasaan tetapi tak punya ongkos yang banyak untuk menikmati versi yang original, ye barangkali Colmar Tropicale adalah untuk anda.
Kerana selain itu, tidak ada apa yang menarik sangat untuk anda tergesa-gesa ke sini.

The bridge yang membawa anda ke Alsace inspired village.
Dari pintu gerbang pemandangan terus ke village quarters. Sedikit lengang kerana masih pagi.
Kalau masuk tengahari hingga petang memang penuh dengan manusia. Itupun hanya berlaku di musim cuti sekolah sahaja ;-).
Swan pond di bawah jambatan ini terbahagi kepada 2. Kolam swan putih di sebelah kiri yang penuh dengan pengunjung berpusu-pusu nak bermesra dengan swan putih. While black swan pond terletak di sebelah kanan yang hanya dipisahkan dengan pagar jaring sahaja.
Kesian swan hitam ini tidak begitu menarik minat pengunjung. Hitam itu elegan dan menawan bukan?
They are black. And they are beautiful. They are also camera-shy. Bila kita nak snap je dia cepat-cepat tunduk or pandang ke arah lain.

View dari sini kelihatannya bangunan-bangunan penginapan seakan bertindih antara satu sama lain. Realitinya tidak. Kesemua bangunan itu tidak bercantum sama sekali.
Clock Tower di pintu gerbang.
Kami duduk menikmati sarapan pagi yang enak di restoran La Blason yang terletak di tingkat bawah bangunan ini. Jari saya tidak henti-henti snap gambar-gambar bangunan yang memberi saya 'feel' berada di negara orang.Loteng kecil bertingkap putih itu adalah bilik penginapan. Tiada ruang yang terbiar atau dibina untuk tujuan kecantikan senibina semata-mata. Semuanya berfungsi.
Sama juga seperti loteng-loteng kecil di atas bangunan ini. Semuanya adalah bilik.
This battery-operated buble gun is a hit di sini. Tak ada orang yang tak beli atau main bubble gun. Siang atau malam. Belasah je.