Wednesday 27 November 2013

Cod Confit with Basil Pesto Rice ala Chef Adu


Ok, dah tak payah cakap banyak-banyak kali. But I heart Chef Adu's recipe sangat-sangat!
This recipe of Cod Confit diterbitkan dalam majalah RASA edisi November or Disember last year.
Saya tertarik dengan cara penyediaan confit ikan yang unik.
Confit (pronounce as con fee) is a French word which means preparation of food cooked in oil or fat over very low temparature not exceeding 85 celcius. 
Tapi untuk resipi confit ikan cod ini suhu yang ditetapkan adalah tidak melebihi 50celcius.
Mencabar gitu.


I first saw kaedah memasak ni masa tonton My Kitchen Rules - Australian cooking battle program kat channel DIVA tu kan. This favourite team of mine ni masak duck confit.
Tengok gaya masak macam renyah gitu. Asyik kena check suhu je. Memula fikir boleh masak ke isi itik tu dengan suhu rendah. Biasalah awak selalu masak Melayu api mesti mau sedang-sedang besar gitu.
Tapi rupa-rupanya ia dimasak dengan suhu rendah untuk tempoh yang lama.
Hasilnya daging itik tu masak sempurna dengan rupa yang mulus suci gitu dan dagingnya empuk "melt in your mouth" bak kata Chef Manu Fiedel.







This confit unlike the duck confit prepared over the stove by my favourite team,
dimasak over low temperature dalam oven instead. Ikan kod dimasak terendam dalam larutan minyak zaitun yang diperisakan dengan garam dan lada hitam tumbuk kasar.
Bila dikeluarkan minyak zaitun cuma terasa suam-suam gitu je tak panas pun. Dan isi ikan sejuk sedikit tidak warm langsung. Cuma kata Chef Adu kalau nak hidangkan untuk tekak Melayu kena keluarkan ikan kod dan letak sekejap atas frying pan bagi suam panas sedikit. Sekejap je tak boleh lama sebab akan merubah tekstur isi ikan.





Sesuaikan dengan tekak Melayu, confit ikan kod dihidangkan dengan nasi pesto selasih dan salad daun selom Chef Adu. Rasa fresh sangat kombinasi ikan dengan salad yang rangup.

Rasa ikan tu?
Umm... satu rasa unik dan pengalaman baru untuk saya.
I like it tapi kalau nak suruh buat lagi tak tahu bila.
Renyah ;-) but worth the try.
Kalau anda punya tastebud yang adventurous why not give it a try.