Wednesday 17 August 2011

17 Ramadhan 1432H - Sambal Tempoyak Daun Kayu

Hari ini Selangor cuti umum sempena Nuzul Al-Quran. Anak-anak seronoklah dapat bangun lewat. Incik hubby subuh di surau terus sambung kuliah subuh. Saya? Tumpang dengar kuliah subuh yang sayup-sayup menyapa telinga antara dengar dengan tidak di rumah sambil bersiap nak pergi kerja. Ya, saya kerja ... sama macam many others yang tak observe public holiday nuzul al-quran. Sejak managament syarikat revise cuti umum kerap juga saya miss being at home with the family. But it's no big deal for me. After all, kalau tak kerana tak observe cuti umum ni pun memang saya sudah di cap workaholic oleh somebody ;-). Owhh hipokrit sungguh si workaholic ini, jasad di ofis tapi jiwa dan hati melayang jauh di rumah.

Hari ini saya tak memasak. Kakak jelah yang masak. Bukan susah pun setakat kuah lodeh (ye kat rumah saya tak tunggu raya baru nak makan kuah lodeh!, ikan goreng dan sambal udang. Kan saya dah cakap, lauk pauk kat rumah ni memang sikit sekadar 2 jenis je paling banyak pun 3 kalau masuk lauk budak. Kedekut yang amat. Masak lauk banyak-banyak sapa nak makan? Takkan nak makan sampai 'ketat pedal'. Kan Rasulullah saw dah pesan makan sebelum lapar, berhenti sebelum kenyang. Tazkirah lah pulak.

Tapi yang ini saya yang masak. Bukan hari ni, tapi semalam waktu sahur.
Sambal tempoyak daun kayu.

Saya masak waktu sahur pagi Selasa untuk bekalkan pada mak mentua yang berangkat singgah ke rumah sil pulak. Mil ada sebut-sebut sambal ni, bukannya dia minta pun tapi kebetulan di bawanya pucuk ubi kayu dari kampung saya pun simpan sikit untuk buat sambal ni. Saya tambah daun kaduk sikit, daun kunyit, daun dukung anak baki ulam tempohari, hirisan serai dan bunga kantan. Nak cari pucuk-pucuk lain payah sangat nak jumpa 40 jenis daun kayu. Hentam jelah apa yang ada. Janji sodap!