Friday 19 July 2013

10 Ramadhan 1434H - Rindu Cendol Sawit


Saya rindu cendol sawit sebenarnya. Pernah makan cendol sawit? Dekat shah alam ni saya belum pernah jumpa lagi. Tapi kali pertama rasa, saya beli dekat rumah kakak saya di kuarters KLIA. Harganya RM2.00 satu cawan plastik yang tinggi tu. Rasa dia? MasyaAllah... nikmat sangat! Serius cakap lebih sedap daripada cendol santan biasa. Sebutlah apa jenama cendol yang terkenal sekalipun, cendol burhan ke cendol leman ke semuanya kena pukul dengan cendol sawit. Rasa lemaknya manisnya jauh lebih sedap dari segala cendol!

Itu sebab kebelakangan ni saya rajin sangat kalau balik rumah my mom mesti mau lalu jalan singkat melalui kuarters kakak saya. Sengaja buat alasan sebab nak singgah beli cendol sawit! Hahaha. Mr Hubby pun dah hooked dengan cendol sawit ni sampaikan tempohari masa dia pi ambik my parents dia bantai beli 6 bungkus cendol untuk berbuka!

Tapi takkanlah tiap-tiap kali rasa teringin cendol sawit nak pi redah ke KLIA. Tak kuasa lah pulak dengan bayar tol dan petrol lagi. Dapat cendol diperbuat daripada krimer sejat pun jadilah. Krimer sejat pun diperbuat daripada sawit juga kan... kita adjustlah kasi rasa ala-ala cendol sawit heheh...


Saya campur 1 tin krimer sejat dengan 1 kotak santan kurang lemak cap Ayam. Santan kotak tu saya panaskan sebentar atas dapur.  Tambah secubit garam bagi rasa lemak. Tambah air 2 tin lagi supaya tidak terlalu pekat. Kemudian mix saja dengan air gula melaka dan cendol. Letak air batu bila nak minum. Siap!!!