Wednesday, 21 August 2013

Dilema (...bukan Delima) Raya


Balik dari Raya break saya terus pergi market - stock up fresh and dry food. Memandangkan saya berpuasa qada' dan sunat bermula Raya ke 2 jadi saya masih belum berkesempatan indulge juadah-juadah raya seperti rendang, lontong, ketupat, sambal goreng jawa, kuah kacang, nasi minyak, ayam masak merah, kari ayam etc. Masa beraya di rumah pakcik raya pertama tu pun saya tak melantak sangat. Makan ala-ala je. Hatta nasi minyak dan ayam merah air tangan my mum pun saya tak sempat jamah. Sebulan awak berpuasa tiba-tiba raya terus nak bulldoze semua adalah satu tindakan yang kurang bijak. Mau terkejut tali perut yang kuncup tu nanti. Jadi bila stock up fresh food tempohari saya pun belilah mince meat - cadangnya nak masak beef kofta curry makan dengan nasi minyak untuk berbuka, ayam, chicken carcass (rangka ayam) - cadang nak buat soto, saya juga beli kacang tanah - nak buat kuah kacang sebab yang saya masak kat rumah my mum tu pun saya tak merasa!


Tapi... tapi kan... beli punya beli ... sampai lah ke hari ini sudah masuk 18 hari raya, satu hapa pun yang saya sebut kat atas tu saya tak masak pun lagi!!! Ada satu hari tu mr hubby terrrajin buka peti sejuk bahagian freezer tu, dia punya terkejut badak tengok ada mince meat, chicken carcass 2 ekor termasuk lain-lain bahan mentah i.e ikan etc. "Banyak nya daginggggg!!!" kata dia. Dia pelik macam itu punya banyak bahan mentah tapi hari-hari saya masak biasa-biasa je. He he he... macam mana lah saya tak masak biasa-biasa je kalau dah hampir setiap hari lepas raya dia pergi kursus dijamu hidangan enak-enak yang tahap boost cholestrol punya. Lepas tu hujung minggu je tak putus jemputan open house raya. Memang confirm tak henti-henti hidangan daging, rendang, santan etc tu kan? Jadi saya tidak mahu jadi penyumbang kepada kenaikan tahap kolestrol isi rumah ini when you can get them in abundance out there. Saya dok masak ikan dengan sayur saja. Buat sementara waktu ini, biarlah saya peram dulu bahan-bahan tu dalam freezer. Dan biarlah saya pendam dulu hajat nak masak hidangan-hidangan yang saya sebutkan kat atas. 
Kurangkan daging merah dan lemak dalam makanan. At least sehingga musim raya ni habis.


Pilihlah makanan anda dengan betul. Jangan ikut sangat nafsu. Maaf, saya bukan anti-sosial tapi agak kurang mood nak hadiri open house. Sebab takut tak terkawal nafsu. Dah sebulan kita berjaya kawal nafsu kan? Sayang kalau masuk Syawal je terbang semua self-control tu. 

Dan dah jadi kebiasaan segelintir orang kita, kalau tak buat open house time raya ni depa tak mau mai beraya. Kalau buat open house baru datang. Pada saya kalau nak mai berziarah time raya ni tak perlu tunggu open house. Mai sajalah bila-bila masa. Inshaa Allah tak lapar perut balik dari rumah saya. Malah saya lebih suka entertain tetamu dalam kumpulan kecil. Datang berdua pun tak apa. Lagi seronok, saya beri kebebasan pilih hidangan apa yang nak sangat saya masakkan, saya sudi! Nak 3 course, 5 course pun boleh. Sambil makan kita sembang. Lepas tu pekena kopi vietnam kaw kaw punya. Lebih intim begitu kan?