Saturday 20 July 2013

11 Ramadhan 1434H - Roti Puri Kelapa & Kari Ayam Mentua


Our all time favourite.




Roti Puri Kelapa:

1 1/2 cawan tepung gandum 
3 sudu besar kelapa parut (putih sahaja)
1 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil yis segera
3/4 cawan air
1 sudu kecil gula
secubit garam

Larutkan yis dalam air berserta gula untuk ransang yis mengembang. Set aside and wait for about 15mins.
Campur semua bahan kering - tepung, kelapa parut, garam dalam mangkuk. Masukkan minyak dan tuang campuran yis sedikit demi sedikit. Uli doh seperti buat roti hingga doh tidak melekat pada jari. Let it rest for 1 hour or so.

Bila doh dah naik 2 kali ganda, tumbuk doh untuk keluarkan udara. Boleh bahagikan doh kepada 5-6 doh kecil. Bulatkan. Panaskan minyak dalam kuali sekadar yang perlu untuk gorengan separa tenggelam. Canaikan doh setebal 1cm. Goreng sambil balik-balikkan roti. Roti akan menggelembung di bahagian tengah. Bila kuning keperangan boleh angkat dan toskan.






Kari Ayam Mentua ini adalah salah satu resipi tinggalan arwah mak mentua saya yang sangat saya gemari. The first time she made it, I love it instantly. Saya tak tau apa rahsia beliau coz she use serbuk kari sama je macam kari lain but later I found out mak adds jintan manis dan ketumbar dalam kari yang dibuatnya. I believe kari bukanlah susah sangat nak masak, semua orang pun tau masak kari. Tapi setiap orang ada preference kari macam mana yang mereka suka. Some likes it hot, some likes it mild. As for me I likes it medium-hot. Tapi bila masak untuk anak-anak saya kena adjust jadikan mild. Fahmi loves kari ayam mentua so much, kalau makan nasi sure banjir pinggan dia. Mr Hubby (yang suka masakan pedas) pula dah boleh adjust to mild version of curry for the sake of his children. 


Ini resipi kari untuk 1 ekor ayam.

Rendam 3 sudu besar jintan manis dengan 1 sudu besar ketumbar. Kisar bersama 7 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, 1 inci halia dan 8 tangkai cili kering. Tumis rempah 3 sekawan i.e. kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. Tumis 1 labu bawang besar yang dihiris halus hingga layu kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan 3 sudu besar rempah kari yang dilarutkan dengan air menjadi pes. Tambah 1 sudu kecil serbuk kunyit. Tumis hingga naik bau. Masukkan ayam dan 1 sudu kecil garam berserta ubi kentang saiz sederhana yang dipotong 4. Biar air ayam kering sedikit, kalau masih belum empuk tambahkan air. Biar ayam dan kentang 3/4 empuk kemudian masukkan air asam jawa dalam 1/2 cawan. Biar mereneh sekejap kemudian boleh masukkan santan (sederhana cair, saya suka guna santan kurang lemak) dalam 300ml. Tambahkan air jika pekat. Rasakan garam jika kurang masin. Biarkan mereneh dengan api kecil hingga minyak berkumpul dipermukaan. Sedia untuk dihidang dengan roti puri atau nasi.



I made them very often, like once a week. Belum pernah jemu. Saya memang jarang makan nasi. Lebih-lebih lagi malam. Jadi bila masak kari mesti lawannya roti puri. Kadang masak gulai ikan tongkol pun saya buat roti puri untuk dimakan bersama. Kalau buat chicken stroganof pun begitu, saya makan dengan garlic bread while yang lain-lain makan dengan nasi.