Monday 12 April 2010

Filo Pastry

for those yang tertanya2 macam mana rupa filo pastry, here i upload gambar packagingnya. maaf tak dapat nak ambil gambar the filo sheet sebab masih beku, nak dibuka helaiannya supaya nampak jelas kena tunggu dia defrost. tak larat cheq nak tunggu hehe.

jangan confuse filo pastry/sheet dengan kulit popia. filo sheet ni jauh lebih nipis, diperbuat daripada tepung gandum. harga sekotak agak mahal juga, belasan ringgit tapi saya pun tak ingat. this one brand pampas i bought from cold storage. kalau pergi giant or tesco cuba jenguk frozen section dekat area yang sama dengan kulit popia mungkin ada (saya dah berkurun tak ke giant so saya main agak2 jelah harap mengena! ;-)).

filo sheet ni mesti disimpan di tempat beku. bila nak pakai defrost kan beberapa jam. nak asingkan setiap lapis kena hati2, sebab mudah koyak.jangan biarkan terdedah pada udara nanti cepat kering, lebih sukar kita nak meyapu dengan butter mahupun nak melipatnya.

hope this info helps. ;-) ;-)