Friday 2 July 2010

Kari 2 Sepupu

Apa bendalah kari 2 sepupu ni ye? Hahaha saya teringatkan my conversation with fahmi the other day bila dia tanya harimau, leopard, harimau kumbang (panther) sama ke? To which I answered all the three are of the same kind tapi different clan. Tapi bila susah sangat nak faham saya cakap yang ketiga2 binatang ni adalah sepupu macam fahmi and kakak farah nya. Boleh gitu? Hahaha. Pasal tulah saya namakan kari kambing dan bebiri yang saya masak semalam as kari 2 sepupu.

Sebenarnya I have a packet of cubed mutton pieces and 2 slices of lamb leg leftover from last weeks’ supply. I wanted to clear my freezer for new supplies, so I decided to combine both meat into mutton & lamb curry. Tamak kan? Dua2 meat pun nak makan sekali, berlagalah sepupu dalam periuk.

Mula2 plan nak masak kari kambing hari sabtu tapi hubby awal-awal dah hints dia nak makan mee rebus tulang made from tulang rusuk lembu yang dia baru beli. Jadi malam tadi lepas isyak saya pun masuk dapur siap2kan bahan nak masak kari kambing. To be honest saya tak pernah masak kari kambing before dan saya memang tak pandai masak kari yang sedap kecuali gulai ikan tongkol! Haha masuk lif tekan sendiri. Maka saya pun surveylah resipi kari kambing yang best. Saya tak mau kari kambing style melayu, saya nak resipi yang Indian style very spicy without santan barulah yummy.

Hampir semua resipi kari kambing Indian style mempunyai method dan bahan yang hampir sama. Contohnya, kalau kita orang melayu masak kari mesti blend bawang merah, bawang putih halia etc together. Tapi resipi yang saya jumpa semuanya memerlukan bawang merah/bawang putih di sautéed kemudian ditumbuk atau blend menjadi pes together with halia. And the amount of halia yang digunakan is a lot okay. No wonder lah mamat bangla kat ofis saya selalu masak kari guna halia berkilo2. Dan I found out Indian curry tak depend pada serbuk cili or cili kering semata-mata to get rasa pedas. They use black pepper in their curry to add spicyness to the curry.

The whole cooking process ambil masa agak lama dari preparing the onion, garlic and ginger paste kepada merenih daging dengan api perlahan. It took me a whole 1 hour for the meat untuk empuk separuh. It would be easier if I had a slow cooker, I can dumped everything inside a slow cooker then leave it sampailah the meat becomes tender. Sambil2 tu bolehlah buat kerja lain. To have a pressure cooker is even better because it can reduce the cooking time by half. But since my house sangatlah ketinggalan dari segi teknologi terkini, maka I have to make do with a gas cooker and an oven. After 1 hour I toss everything into a casserole dish, pour enough water to come halfway above the base, cover the dish with aluminium foil then leave it in the oven for another 20mins to until the meat tenderize.

Owh, I also add half a cup susu masam. Asalnya nak letak yogurt untuk pekatkan kuah and make it creamier tapi yogurt tak ada. So I replace with half cup milk yang dicampur perahan limau nipis. Leave them for 10mins for the milk to curdle. Lemon juice also works just fine. I would have use lemon tapi kedai runcit mamak depan tu manalah ada jual lemon.

So here it is kari kambing & bebiri @ kari 2 sepupu.



For recipe please refer below which is my version after improvise daripada beberapa resipi mengikut selera dan bahan yang sedia ada. The taste is wallahhh! You got to try it.

Bahan A – dikisar halus dengan 2 sudu air (saya tumbuk je pakai lesung batu)

1 biji bawang besar (hiris)
2 ulas bawang merah (hiris)
3 ulas bawang putih
1 inci halia

**nota: bawang besar, merah & garlic di sauteed in a skillet pan dengan sedikit minyak until the edges turn slightly brown.


Bahan B – disangai@goreng tanpa minyak hingga wangi & kisar halus

½ sudu teh jintan manis
¼ sudu teh lada hitam
1 sudu teh jintan putih
¼ sudu teh ketumbar

Bahan C

500gm daging kambing/bebiri dipotong cube (bertulang atau tidak ikut suka)
2 biji ubi kentang potong 4
1 sudu besar cili blend
2 sudu besar rempah Raja Kari Faiza
2 sudu besar tomato pes/puri @ 1 biji tomato buah
1 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
Sedikit bunga lawang
Sedikit buah pelaga
2 sudu besar jus lemon/limau kasturi (I omit sebab dah guna susu masam)
½ cawan yogurt atau susu masam
1 cawan air
1 sudu teh rata garam atau sesedap rasa
Secubit gula pasir atau gula merah jika suka

1.Gaulkan daging kambing dengan bahan B dan perap 20minit.

2.Panaskan minyak, tumis rempah 3 sekawan dengan daun kari hingga wangi. Masukkan bahan A (pes halia, bawang & bawang putih) dan cili blend. Tumis hingga pecah minyak.

3.Masukkan pes/buah tomato, diikuti dengan daging kambing. Gaul rata supaya bahan rempah meliputi daging. Biarkan daging agak kering air, baru masukkan rempah kari Raja Kari Faiza.

4.Gaul rata kemudian tuang 1 cawan air. Tutup periuk, perlahankan api, biar merenih selama 1 jam atau daging separuh empuk. Kacau sesekali untuk elakkan rempah hangus.

5.Masukkan ubi kentang, jus lemon atau yogurt@susu masam, garam dan gula. Kacau rata kemudian tutup semula periuk dan biarkan sehingga daging empuk sepenuhnya for another 30min to 40min. (Masa ini saya tambahkan dalam 1 cawan air dan transfer ke dalam oven for 20mins untuk percepatkan proses empuk daging)

Kurangkan penggunaan minyak untuk menumis sebab lemak dari kambing akan terbit hasil daripada slow cooking. Memasak dengan api perlahan is the best way to let the meat tenderize tapi memakan masa yang lama. Yang bestnya rempah betul2 meresap ke dalam daging serta you get gravy yang glisten sebab pecah minyak dengan sempurna.

Kari kambing tu saya hidangkan dengan nasi bukhari. Kalau nak makan dengan capati, roti canai or roti biasa pun sedap. ;-)