Wednesday 17 July 2013

8 Ramadhan 1434H - Gurame Bakar Saus Kecap Manis




Anak-anak dan mr hubby suka makan ikan bakar. Tapi dah selalu buat ikan bakar style pedas bercurah sambal. Sesekali kena tukar gaya baru tak bosan. Kali ini saya bakar ikan gurame style Sunda. Iaitu diperap dan disalut saus kecap manis.




Kalau pernah pergi Bandung atau rajin menikmati hidangan Sunda pasti kenal ikan gurame kan? Alahaiii... saja je buat orang confius kan? Orang kita panggil ikan talapia. Serius cakap jangankan gurame, sebelum ini ikan talapia pun saya tak kenal. Tapi sebab dah suka (bila sekali pekena) jadi terus kenal lah ye. Ikan gurame saya ni tukang bersih ikan pergi buang sirap semua dah tak cantik tak nampak mengepak sirip dia bila siap dimasak. Makan dengan nasi panas dan sambal terasi yang dicicah dengan ulam-ulaman. Hari ini ulam takde, kita pakai timun pun jadilah. Oh by the way, sambal terasi tu nama glamer kat Bandung. Kalau tempatan dipanggil... sambal belacan!!! je pun jijah oiiii....