Saturday 13 November 2010

We Are Doing Just Fine

Our 2nd day without maid wasn't so bad. The kids woke up on time. Awal-awal lagi saya dah pesan, mereka kena uruskan diri sendiri i.e. mandi dan siap berpakaian sekolah sebab mama pun akan bersiap-siap dalam waktu yang sama. Sarapan nasi lemak sudah siap terhidang. See, tidaklah seteruk mana 'Mak Som' ni kan sebab masih sempat siapkan breakfast, masak sendiri pulak tu bukan beli!

Alhamdulillah anak-anak bersiap seperti yang saya pesan. Cuma hati saya tercuit sikit pagi semalam sebab bila saya nak turun ke bawah, saya tengok fahmi dan yaya masing-masing heret 2 bags each - 1 beg sekolah, 1 beg baju. Saya tak expect pun mereka angkut beg sendiri but they did anyway which is a good thing. Sedangkan malam sebelumnya pun mereka yang siapkan sendiri beg baju, maksud saya mereka pilih sendiri baju yang perlu dibawa dan masukkan dalam beg siap-siap. Tersentuh pula hati saya sebab sebelum ini pakaian anak-anak memang semua saya atau kakak yang siapkan. Baguslah, tapi saya tak pasti how long its going to last sebab saya kenal anak-anak saya, mula-mula mungkin they feel excited about this 'being independent thing' hahaha.

Malam tadi pula i was in a shock when i weigh myself on the scale. I lost 3kgs from berat badan saya when I last weight myself 4 days ago. Dua kali dalam 2 masa berlainan saya naik atas scale semalam sebab rasa tak percaya. Mana tidaknya sejak lepas raya berat badan saya naik mendadak sebanyak 3kg. Tapi bila saya timbang semalam dah hilang pula that 3kg padahal saya tengah mens, selalu bila mens mesti badan berat skit because of water retention. Hai, takkan lah risau, kurang lena tidur dan kena buat kerja rumah sendiri sebab kakak takde terus drop weight kot? Kalau macam ni 2 weeks kakak takde mau tinggal tulang je hihihi.

Yang ni pula nak tayang gambar dinner plate baru saya. Takde lah cantik atau berjenama. Just a plain white porcelain plate. Memang dah lama saya teringin nak pinggan putih. Kebetulan jumpa yang ini kat jusco selling so cheap. Harga sebiji pinggan baru rm4.90. Kalau berbelas ringgit tu tak kuasa saya nak beli.

Dah dirasmikan malam tadi buat alas makan nasi lemak.daun pisang tu baki buat tutup periuk masak nasi beriani gam masa cuti deepavali tempohari. nak pakai daun pisang sikit je tapi hubby beli sebemban! nasi berianinya dah habis tak sempat bergambar :-)
See, masih sempat goreng ayam berempah bagai. Mujur saya pilih menu nasi lemak, at least the condiments macam sambal boleh dibuat awal dan frozenkan. Begitu juga rempah untuk ayam goreng, kebiasaannya saya tumbuk lumat ketumbar, jintan, halia, kunyit, serai dan bawang siap-siap kemudian simpan dalam fridge. Bila nak goreng ayam just lumurkan je dengan rempah dan sedikit tepung. Takde lah susah sangat nak hidangkan food for the family. Yang penting effort. I feel good last night coz i've done a good job so far :-).