Thursday 21 April 2011

Talam Keladi

Dah berkurun buat talam ni tapi baru lah ada masa nak upload. Dulu buat sekali pakai resipi lain, tak menjadi langsung. Kali ni pakai resipi CMG. Tapi tak sah kalau tak alter. Saya gatal tangan tambah sesudu tepung ubi (kayu) pada adunan kepala (bahagian atas) talam. Hasilnya ia kelihatan 'berkaca', tidak matt (macam lipstick pulak) macam orang lain punya.

Potongan tak bersih, ni akibat tak sabar nak makan, talam baru masak, belum cukup firm untuk dipotong. The next day bila dah firm enough baru cantik kemas potongannya.
Orang sukat keladi untuk satu loyang besar 300gm. Saya bantai pakai 300gm untuk separuh adunan. Ambik engkau mana tak mewah dengan keladi, maunya kembung perut sebab sejuk.Bahagian kepala saya pakai pewarna 'violet' dari jenama star. Mana nak cari warna ungu kundang macam orang lain punya?
Buat minum petang 2-3 minggu lalu. Aduhaii dah basi! ;-)