Thursday, 2 January 2014

Serba Baru


Tahun baru, sesi persekolahan baru bermula hari ini.
Uniform baru, kasut baru, and they also get away with beg sekolah baru... Penat saya psiko mereka suruh pakai beg sekolah lama, akhirnya berjaya mereka mencairkan iman Daddy. 
Mama dia hati macam besi. Tak apalah. Bila saya fikir-fikir balik selepas menunjukkan prestasi yang baik kat sekolah last year, they deserve it. Lagipun bukan beli beg mahal pun.
Jenama apa pun tak kisah tapi saya pentingkan kualiti. Nak cari beg sekolah kalau dapat yang mahal especially kalau yang ada gambar superheroes bagai tu kan memang beratus harganya tapi kalau fabrik jenis jalinan benangnya jauh-jauh atau besar-besar memang tak kuat pakai 2 hari dah terbarai. Kena cari yang fabrik jalinan benangnya rapat-rapat. Faham tak apa saya cakap ni? Hehe.
Pasal tu ahkak memang cerewet bab pilih beg sekolah.
Anak-anak memang serah pilihan ikut taste mama dia. Memang aku belek habis-habis luar dalam sampai jahitan cantuman beg pun ahkak selidik. Dah pernah terkena. Pasal tu beringat.


So merasa serba baru lah anak-anakku dari top to toe. Bukannya boros berbelanja. Macam ada sorang orang berpangkat tu sound parents kat suratkhabar jangan berbelanja berlebihan time buka sekolah sampai semua serba baru. Saya sangat tak setuju dengan kenyataan beliau. Almaklumlah sekarang ni kan sibuk suruh rakyat berjimat cermat. Habis segala media depa guna untuk sebarkan ideologi rakyat harus berjimat cermat. Sampai ke tahap suruh guna je uniform lama, kasut lama dan sebagainya.  Bercakap umpama orang tak berpijak di bumi nyata. Hallo... agak-agak lah kan kadang bukan kita hendak sangat ganti serba baru.
Tapi kalau kena macam saya ni anak dua-dua diangkat jadi pengawas, tak pasal-pasal kena beli uniform biru. Kasut pulak nak kena warna hitam. Yang perempuan kena beli kemeja lengan panjang dengan long skirt. Tak boleh tidak terpaksa juga. Kalau ikut hati mau saja guna kuasa veto withdraw nama anak-anak. Tapi nanti anak-anak pulak jadi de-motivated. Itu belum masuk uniform pi sekolah agama (kafa) lagi. Kafa kain/sampin hijau. Nak kena beli lagi kan? 


Saya bukan nak merungut, tapi in response kepada kenyataan 'orang-orang yang kuasa di tangan mereka' ni kan. Sudahnya kita dicop boros. Kan bagus kalau mereka-mereka ini bantu beri penyelesaian kepada masalah kenaikan kos sara hidup rakyat. Daripada sibuk menekan rakyat suruh jimat itu ini. cakap memang senang. Cuba mereka-mereka yang berkuasa ini semak balik hal-hal berkaitan keperluan persekolahan anak-anak di setiap sekolah. Cari jalan kurangkan tekanan kepada ibubapa waktu naik sekolah. Rimas kadang dengan uniform yang pelbagai warna. Pengawas perpustakaan lain pulak warna. Itu belum uniform pengakap, puteri Islam, pandu puteri segala. Habis segala warna pelangi ada uniform dijual. 
Kalau mak ayah bekerja dan mampu Alhamdulillah boleh ada kan segala keperluan. Tapi anak-anak orang yang kurang berkemampuan macam mana? Sudah tertekan lagi bertambah tertekan kan?


Seingat saya, zaman sekolah dulu selain uniform badan beruniform, uniform sekolah cuma ada 2 warna sahaja iaitu putih untuk murid biasa dan biru untuk pengawas. Zaman sekolah saya pernah juga jadi pengawas perpustakaan. Tapi tak perlu uniform warna lain pun. Kami dibezakan dengan lencana yang berharga paling mahal pun RM3-RM5 sahaja!!!! Jauh bezanya bukan? Sangat bertimbang rasa! Sangat jimat perbelanjaan persekolahan anak. Tak menjejaskan prestasi pembelajaran pun kan?


Dan lagi. Cuba fikir logik sikitlah. 
Kalau budak peringkat menengah mungkin lain cerita. Tapi budak-budak peringkat rendah ni kan tengah membesar. Saiz pinggang, ketinggian dan panjang tapak kaki tu semua cepat berubah. Mana dapat nak ditahan tumbesaran budak-budak ni. Mana dapat nak pakai seluar atau kain saiz yang sama selama 2 tahun (yang tahun lepas bawa ke tahun baru). Kot dapat budak yang tak berubah saiz badan ni dah jadi isu lain plak... isu pemakanan tak seimbang, isu tak cukup zat. Bila tak cukup zat timbul isu tahap intelektual dan kemampuan mencerap ilmu. Haaa... dah masuk isu tu semua kena semak balik lah kertas kajian Prof. Ungku Aziz kan?


Ini yang sepatutnya mereka-mereka yang berkuasa ni unjurkan. Bukan cakap semata. Orang tak berkuasa macam saya ni suara tak didengari. Tak mampu mengubah.

Moving on. Hari ini ada ibu yang tak cam anaknya sendiri kat sekolah. Dalam ramai-ramai tu berbondong turun tangga sekolah ke padang perhimpunan, si ibu melilau cari kelibat anak perempuannya. Tengok dari belakang semuanya sama. Alahaiii...kot anak sendiri pun tak kenal?
Mana tidaknya. Anak dia bertukar imej tahun ni kan.
Cik Yaya dah lama suarakan hasrat nak bertudung. Sejak naik darjah 2 lagi. Tapi saya yang tahan hasrat dia. Don't get me wrong. Saya bukan tak suka anak bertudung, tutup aurat. Saya yakin, mendidik anak mejaga aurat harus dimalukan seawal usia kanak-kanak. Saya punya concern terhadap cara dia menguruskan kebersihan dan kekemasan diri. Kalau masa tak bertudung pun omak eh yang kena ingatkan segala luar dalam. Rambut tak pernah nak kering. Saya mahu dia buat komitmen. Bertudung, bertutup bukan jalan pintas untuk menutup kecelaan diri. Bertudung diluar, biar di dalam kekal wangi dan kemas terjaga. Saya beri dia tempoh sehingga naik darjah 3 untuk dia faham apa yang saya maksudkan. Dan masanya tiba juga. Cuma saya pulak yang tak cam anak sendiri. Lucu pulak rasanya. Dulu senang nak cam anak, yang free hair rambut berikat ekor kuda itulah dia. Atau yang nampak kulit hitam tampuk manggis itulah dia!
Sekarang dari belakang putih bersih sama je semua. Dari depan ambil masa sikit nak biasakan mata ni. Comel pula! Pipi makin bulat. Badannya makin naik. Montel sekarang ni jauh beza dengan kedingnya dulu!Susah nak percaya anak lelaki saya ini tinggal 3 hari lagi cukup 10 tahun usia dia!!!
Betulkah saya lahirkan anak yang sudah besar ini dulu? *lol

Yaya with her BBFs. Keempat-empat mereka saling bersaing sengit dalam pelajaran di kelas. She and her two friends on her left semua terpilih jadi pengawas Tahap 1. Pengawas Tahap 1 tidak perlu beruniform biru. Cuma yang perempuan kena pakai kemeja lengan panjang dan skirt setiap Isnin. Jaket pengawas dibekalkan. Her friend on far left berkaca mata agak sedih dan terasa sedikit left out kerana tidak tersenarai sebagai pengawas. Oh kalau saya, saya anggap itu sebagai blessing. Boleh fokus pada pelajaran. Harapan saya moga mereka saling menambah nilai-nilai yang baik ke atas diri masing-masing dari persahabatan ini.
Moga Allah melindungi anak-anak ini. I care for them.