Wednesday, 31 July 2013

22 Ramadhan 1434H - Cari Apa Tuuu? ... (*_^)Saya perasan sejak dua menjak seminggu dua ini saya menjejak kesan tapak kaki pengunjung dari serata Malaysia dan luar negara yang singgah di blog hidup segan mati tak mahu saya ini. Dan saya dapati tajuk entry yang menjadi terjahan paling tinggi untuk tahap blogger suam-suam kuku ini (toksah lah compare dgn blog popular lain) adalah "Lapis Melapis - Kek Lapis Cadbury"


Ini screenshot hari ini. Semalam, kelmarin dan minggu lepas tak saya ambil tapi tiap hari memang paling kerap orang search untuk tajuk entry yang ini lah. Lain-lain tu tak sekerap tajuk kek lapis cadbury.

Saya kira bila sudah semakin penghujung Ramadhan ini ramai yang berkira-kira nak buat kek untuk raya barangkali. Itu yang tajuk kek lapis paling popular setakat ini. Saya cuma nak clarify, kalau anda mencari kek lapis untuk dibeli, di sini saya tidak menjual. Memang setiap tahun saya buat, tapi untuk makan sendiri dan agih kepada saudara mara saja. Dan saya buat cuma beberapa jenis saja iaitu top favourite dalam keluarga adalah kek Lapis Cadbury yang kaya dengan coklat cadbury nips nya, kek lapis masam manis dan kek lapis prune sahaja. Lain-lain saya wajib buat ialah kek buah kukus favourite abah saya dan kek kukus prune. Kalaupun ada yang buat special request baru saya buat kek lapis Cadbury tu. Kenapa saya tak buka tempahan? Sebelum apa-apa saya minta maaf dulu harap tidak terguris dengan kata-kata saya. Saya tak buka tempahan untuk kek lapis Cadbury ni sebab saya buat kek lapis jenis premium, yang setiap lapisannya sarat dengan coklat Cadbury nips. Ada 10 lapisan kek yang mana 8 daripadanya dipenuhi Cadbury nips. Setiap lapis ada 30 Cadbury nips jadi kalau 8 lapis bermakna untuk 1 biji kek Lapis Cadbury ini saya gunakan sekurang-kurangnya 240 biji coklat Cadbury nips. Anda boleh rujuk tajuk entry yang saya sebutkan di atas dan lihat sendiri gambarnya. Untuk yang biasa beli kek lapis Cadbury di pasaran anda tentu tahu kek lapis cadbury lain biasanya cuma beberapa puluh ketul saja coklat di dalamnya. Jadi adatlah kalau harga kek lapis Cadbury saya tak sama dengan pasaran. Tambahan saya buat secara homemade. 

Kenapa banyak sangat guna coklat? Jawapan mudah. Sebab saya suka ;-). Begini... kek lapis Cadbury pertama yang saya makan adalah hasil air tangan isteri seorang kawan yang kedua-dua mereka asal dari Sarawak. Kek beliau sangat sedap dan sangat kaya dengan coklat. Harganya memang sedap juga. Tapi berbaloi dengan kualiti yang diberikan. Jadi, saya memilih untuk menjual kek yang terbaik dari segi kualiti sahaja sebagaimana saya pernah makan dulu. Walaupun saya sedar tidak ramai yang akan membelinya. Atas kesedaran itu saya tidak membuka tempahan untuk kek Lapis Cadbury saya. Hanya dengan special request sahaja saya akan buat. Sebab nak buat kek lapis ni penat dan makan masa lama. 

Dan jika anda tekan tajuk entry di atas dengan harapan ada resipi, saya minta maaf kalau anda pulang dengan kekecewaan. Sebab seingat saya, tak pernah saya letakkan resipinya. Tetapi resipi kek lapis cadbury mudah didapati... cuma google saja. Saya combine beberapa resipi dan saya suai padankan dengan selera saya serta saya suai padankan method membakarnya. Inshaa Allah kalau ada kelapangan saya publish nanti. Dan tentunya kredit harus diberikan kepada tuan punya resipi asal. ;-)