Thursday 1 August 2013

23 Ramadhan 1434H - Chicken Cordon Bleu


Minggu ini tak kerap ke pasar. Minggu lepas ada beli ayam tak luak pun lagi. Jadi menu iftar this week semuanya akan berasaskan ayam jelah. Malas nak beli ikan sebab saya dah tak tau nak diapakan ikan tu. Lagi satu takut terperap je dalam fridge sudahnya sebab minggu depan dah minggu akhir puasa. Malas nak simpan stok lauk pauk, kasi clear fridge tu.

Since chicken chop belum pecah masuk senarai menu iftar lagi, kita bagi laluan kat dia lah. Kalau buat chicken chop saya beli deboned peha ayam for hubby sebab dia sangat particular bahagian ayam yang dimakannya. While for myself and the rest saya lebih suka beli boneless chicken breast saja. Bebas lemak ;-). Dalam kepingan dada ayam tu saya cilok sekeping, butterflied, sumbat cheese dah sekeping beef streaky kemudian gulung menjadi Chicken Cordon Bleu. Main panggang je dalam oven. Less oily. Konon menu sihat lah tu.




Ada belahan pada dada ayam yang saya butterflied, jadi cheese mencair mengalir keluar. Bila dipotong dah tak nampak cheese ye. Malas nak buat parmesan cheese sauce to go eith the chicken saya makan dengan mushroom sauce saja. Lagipun stok grated parmesan dah habis sebenarnya!!!