Thursday 3 February 2011

Chocolate Ball


Commercially known as cake pop. But it is down right same as chocolate ball cuma bezanya ia disalut chocolate diluarnya. Bila mengeras it's like you are eating chocolate with soft insides sebab dalamnya adalah kek. I used left over cakes yang digaul dengan cream cheese. Dibulat-bulatkan kemudian simpan dalam fridge sekejap. Sambil tu, cairkan coklat secara double boil, celup chocolate ball yang sejuk tu, keringkan atas redai. Sekejap je dah kering sebab chocolate ball tu sejuk it helps to harden the coklat cair. Yang ni saya buat untuk makan sendiri je, comot pun tak kisah :-).

Hubby bawa balik ke kampung sikit untuk jamu anak-anak saudara. Kesian kat diaorang sejak banjir ahad lepas hingga sekarang putus bekalan makanan. Yang ada hanyalah beras. Hari-hari makan nasi tak berlauk. Hubby balik seorang kali ini walaupun asalnya kami memang dah plan nak balik sekeluarga sempana cuti tahun baru cina. Tapi mil kata tak payahlah balik semua, sebab bukan setakat putus bekalan makanan, bekalan elektrik pun belum disambungkan lagi. Tau jelah, bila bawa anak-anak tentu mereka tak selesa. Jadi hubby balik kali ini siap shopping barang dapur banyak-banyak daripada barang kering sampailah barang basah i.e. sayur, ikan, ayam etc. Jokingly hubby kata, ni kalau borong sayur banyak-banyak kat Mydin jual kat kampung tentu licin!