Friday, 19 September 2014

Tolonglah Luangkan Sedikit Masa


Macam mana saya nak mulakan ye? Tanpa mengguris hati mana-mana pihak. Sebab saya akui saya sangat lemah soft skill. Cakap straight forward je. Tapi saya cuba untuk kali ini. Maafkan saya terlebih dahulu.

Bukan nak tuding jari apatah lagi memburukkan mana-mana pihak. Saya juga bimbang, kalau hari ini kita menegur sesuatu yang kita tak berkenan jangan esok lusa kita pula yang buat benda yang kita tak suka. Tapi saya melihat ini sebagai satu isu dalam masyarakat. Yang sangat-sangat boleh diperbaiki. Kebaikannya untuk semua juga. Isu pengabaian kebajikan anak-anak bagi ibubapa yang bekerja. Saya akui, perkataan pengabaian itu sendiri berkonotasi negatif. Tapi itulah sebenar-benar perkataan yang sesuai.


Terus- terang cakap. Saya memang seorang advocate of stay at home mom. Bukan kerana saya sekarang seorang SAHM atau sebenarnya saya seorang WAHM (Work-At-Home-Mom). Impian saya sejak dulu yang tak pernah saya sorokkan daripada mr hubby mahupun seiapa adalah untuk menjadi surirumahtangga yang mendidik sendiri anak-anak. Kerana saya yakin dengan ketetapan dan kejadian serta aturan yang telah Allah swt tentukan. Sebaik-baik tempat untuk seorang isteri dan ibu tak kiralah setinggi mana ilmu beliau adalah di rumah. Sebaik-baik pendidik bagi anak-anak adalah IBU. Sebaik-baik tempat untuk mendidik anak bermula dari RUMAH. Sungguhpun anda seorang isteri dan ibu yang berekrjaya tinggi sekalipun, jagalah sebaik-baiknya RUMAH, hidupkanlah sebaik-baiknya RUMAH. Sebelum anda meninggalkan rumah untuk menjalankan amanah di tempat kerja. Kerana yang anda tinggalkan di rumah juga adalah AMANAH.


Siapkanlah makan minum untuk anak-anak yang anda tinggalkan di rumah. Tak kiralah anak nak makan atau tidak tapi pastikan ada bekalan makanan secukupnya. Saya rasa sangat terkesan bila segelintir kawan anak-anak yang bertandang di rumah untuk sama-sama buat kerja sekolah di waktu tengahari. Mulanya saya terkejut sebab tak biasa terima tetamu kecil di tengahari. Kebiasaan waktu ini semua ada dalam rumah. Matahari terpacak atas kepala. Tambahan ianya menghampiri waktu makan tengahari. Amalan saya sejak kecil dan diperturunkan pada anak-anak jangan bertandang ke rumah orang di awal pagi mahupun waktu tengahari. Bila menghampiri waktu makan tengahari saya cuba merisik kerana kelihatannya si kecil tidak berganjak. Ibu dan ayahnya bekerja itu saya maklum.Dua orang kakak dan adik lelakinya ada di rumah. Rupa-rupanya dia dah biasa tak makan tengahari. Tiada makanan siap masak yang ditinggalkan di rumah. Melainkan snek dan bijirin. Dia biasa bersarapan saja dan menunggu kedua ibubapa pulang untuk makan malam pula. Serta merta jatuh kasihan dan kesal kerana saya sebenarnya tak masak untuk lunch hari itu. Memang dah merancang nak ajak anak-anak makan kat luar. Lewat petang nanti baru masak untuk dinner. Tak sampai hati, saya bawa dia keluar makan dengan kami selepas mendapat keizinan dari ibunya menerusi panggilan telefon. 

Dalam hati saya tertanya, beginikah yang biasa berlaku kepada anak-anak yang kedua ibubapanya bekerja? Bersarapan sekadar nugget atau sesetengahnya tak bersarapan langsung. Ini kah sebabnya ibubapa berkerjaya hari ini mempunya kecenderungan membekalkan duit belanja sekolah yang banyak sehingga RM5-RM10? Sebagai ganti tidak dapat menyiapkan hidangan di rumah? Sejujurnya saya berharap apa yang berlaku pada anak kecil ini hanyalah kes terpencil saja. Malangnya rata-rata yang saya temui di kalangan kawan anak-anak saya beginilah rutin harian mereka.

Sejak saya masih berkerja, menjadi kebiasaan saya membekalkan anak-anak dengan home-cooked meal. Tak kiralah kadang nasi goreng, mee goreng atau pasta yang biasa menjadi kegemaran anak-anak. Iya benar kerana tuntutan kerja saya tak dapat siapkan di awal pagi. Tapi malam sebelum tidur saya masak siap-siap simpan dalam fridge. Keesokan paginya pembantu rumah akan panaskan. Pada hari yang saya tak sempat sangat nak masak sendiri, pembantu rumah akan bekalkan sandwich atau paling tidak roti sapu jem atau mentega tabur gula. Atau paling tak senonoh sekali nugget atau sosej goreng. Itu pilihan terakhir yang saya paling tak suka. Iya benar bugget dan sosej bersepah dijual di kantin. Setidak-tidaknya yang kami bekalkan dari rumah adalah nugget terpilih yang kami tau asal usul pembuatnya. Saya tak pernah beri duit belanja pada anak-anak sehingga tekanan daripada kawan-kawan yang diberi duit belanja menjadi too overwhelming untuk kami tentang dan akhirnya episod bawa bekal ke sekolah berakhir bila Fahmi masuk darjah 3. Sebelum darjah 3, bekal yang di bawa oleh anak-anak saya seringkali menjadi tumpuan kawan-kawan di kantin. Kerap anak-anak mengadu tak sempat makan bekal sebab habis dimakan kawan-kawan. 

Rumusan yang saya sapat, anak-anak ini sebenarnya dahagakan sentuhan dan air tangan dari rumah. Bayangkan kalau bekal cekodok yang anak bawa pun jadi rebutan. Apakah petandanya? Nasi goreng yang sama dibawa anak-anak pun ada dijual di kantin tapi tetapi direbut kawan-kawan. Apa petandanya? Memang benarnya sentuhan dari seorang ibu itu yang sangat didahagakan oleh anak-anak kita. Tolonglah luangkan sedikit masa, sediakan walau sekeping roti tabur mentega dan gula untuk bekalan mereka. Anak-anak ini adalah masa depan kalian semua. Dan nikmat kasih sayang yang mengalir dari jari mu wahai IBU tak terhingga nilainya!


Tolonglah, korbankan masa peribadimu.
Tolonglah luangkan sedikit masa. Untuk 'masa depanmu'.