Monday, 18 August 2008

Guests

Saturday 16/8/08

it has been ages since we have guests staying overnight at our house (note, guests exclude my mom yg stayed with us for 1 wk in june okeh?). dah lupa how tiring it was nak entertain guests. last minute hubby bagi tau his bro from pasir gudang nak datang collect his car, sekaligus nak bermalam kat umah lah. honestly i thought that he's coming alone... yelah ingat dia nak amik kereta je, dtg overnight pun 1 malam takkan nak angkut wife & anak. rupa2nya on the day itself barulah dapat clarification from hubby kata bawa sekali my biras & anak dia yg sebaya yaya. which is fine for me coz dah lama tak jumpa dia dah setahun pun!!!

hubby went to fetch them at kl sentral train station & sampai our house dah dekat jam 12 midnite... adehhh badanku dah tak larat coz the night before tidur lewat layan mega movie kat tv3, padahal sabtu tu kerja. layan2 tetamu, siapkan makan minum akhirnya dekat kol 2 pagi baru dpt tido... huwaaa letih woo. esoknya terbabas subuh...bangun2 kol 7.25am tu pun rasa tak larat nak angkat badan. tingat kat guests & i'm supposed to play host to them... host kenalah bangun siapkan breakfast. sib baik bahan2 breakfast dah siapkan sesikit sebelum tidur malam tadi. just tinggal masak nasik lemak & goreng cempedak. i made extra nasi lemak sebab tengahari nanti my sil from cheras & bil yang duduk kat sentul are coming over. since rumahku jadi transit so baik sediakan payung sebelum hujan. lebih2 lagi kutahu bro in law aku tu memang suka makan2 ni... tak taulah sbb masakan kusedap atau mmg dia suka dtg umah orang makan2... tapi apa je yg aku masak mesti dia hentam... cumanya kali ni tak larat nak buat lasagna feveret dia tu... sian plak kat dia coz suka sangat makan lasagna yg aku buat masa raya lepas. hehe next time ye 'pak cik amat'. this time tak larat lorrr mcm zombie dah ni.

lepas je tetamu sumer berangkat balik tengahari ahad tu, kami anak beranak pun bersiap2 ler nak gi jemputan kahwin my childhood friend kat seksyen 7 shah alam. her family was our neighbour masa kat berek polis jalan yazid ahmad, so our parents know each other. to begin with, it was because of our parents that we even become friends. yang bestnya kami tak tau alamat pun. kalau ikutkan badan yang penat memang larat dah nak pegi, tp sebab amanah my parents wakilkan to me coz they cannot come, jadi redah juga mencari tempat. selesai satu amanah.

straight from shah alam we went to gombak pulak. jemputan from blogger + pcm forummer, azie... walaupun penat tapi i didn't regret the whole journey one bit. kenapa? sebab bukan aja dapat makan roti jala cecah kuah durian yang lemak2 manis, dan bukan aja kerana hubby dapat menikmati udang masak lemak tempoyak yang best sangat, tapi sebab enjoy dengan suasana kampung tu. mak oiii peaceful jer rasa. redup & dingin... it was the kind of kampung i'd dream living in. while mama & daddy enjoy makan2, fahmi & yaya enjoy juga main buai dekat yard. rasa malas nak minta diri sebenarnya...he he he

oh ye... almost forgot to mention, we went to erin's house on saturday for her daughter's birthday. guess what? theme nya dora so yaya pun dengan suka citanya pakai t-shirt dora...
jeles dengan rumah baru erin... driveway nya panjang. kalau buat makan2 boleh pasang khemah kat driveway je cukup. rumah kami kat alam budiman nanti walaupun luas tapi drivewaynya kontot je. still kena letak khemah atas jalan klu buat makan2... :-P
sedap makan spaghetti kat majlis tu... lebih2 lagi yaya klu jumpa 'mee sketi' makan tak hingattt!

suppose nak upload pic blueberry baked cheesecake yang kubuat jumaat lepas. tapi hubby dah rembat camera bawa gi outstation. eiii tak suka betul! suka sangat bawa camera sendiri pi buat keje... terbantut niat malam ni. gerrrr...aaammm!

5 comments:

ezrina said...

Thank you very much kak lia...jauh2 pun sanggup datang...
mmg appreciated sangat2... oh ye..Qistina suka dgn present dari Yaya tu..buku tu dah jadik favourite book dia... kesana kemari dia angkut buku tu... sebelum tidur kena baca dulu utk dia..pastu dia main carik2 benda tersembunyi (special la buku tu) pastu baru dia puas hati bila erin ckp nak tutup lampu bilik hehehe ;D -kalau tak..jgn harap nak tidur :D

azie said...

thanks pd lia sekeluarga..last minit invitation tu..nnt mkn2 utk marhaban bb no 3 ni saya panggil lg ek..hehe..

eiseai said...

ooo u went to gombak. azie...so sorry we couldnt attend. hubby i kerja last sunday. byk betul event on weekends this month...

lia...sorry kacau ur comments to send msg to azie...hehehe

nOLie said...

uhuksss....bilerlah aku nak letak entry aku gi party umah orang uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....

sorry yer salwa ..tumpang lepas perasaan kat sini jugak ...tidakkkkkkkk

Liasari said...

buku tu mmg cari spesel utk qistina! sib baik yaya x nampak klu tak ttu dia nak juga ;-) glad qistina suka hadiah tu.

azie insyaAllah... hubby pun no hal asalkan ada udang masak lemak tempoyak! hehehe...

sally & nolie... sila2 memeriahkan blog ku ini...shoutbox pun dah ada buat je mcm umah sendiri heee...

btw nolie ko ber'tenet' dari mana tuh?