kalau teringin nak bikin begini caranya...
4 ekor ketam (bersihkan, buang kaki except sepit & belah 2)
2 camca besar bawang besar kisar
2 ulas bawang putih dicincang halus
1 batang serai diketuk
2 camca besar cili boh
2 camca besar sos lada hitam
1 camca besar sos tiram
1 camca besar sos tomato
1 cawan air
1 biji telur dipukul
garam secukup rasa
mula2 goreng ketam dengan minyak yang sedikit, bila siap ketepikan.
tumis bawang putih, bawang besar kisar & cili boh sampai pecah minyak. masukkan serai, biar wangi pastu masukkan semua bahan sos. kacau rata dan masukkan air. letak garam dan biarkan mendidih sampai mesra ketam & sos nya. bila kuah hampir pekat, curahkan telur sedikit demi sedikit. siap!
3 comments:
yummyy yummy!lame jugak tak mkn ketam nie.ketam fresh lagi la,mesti manis kan lia?
Kak Lia..mcm sedap ja...Honestly dah 4 years our wed x pernah lg masak keta,..nak siangkan ketam pun x reti..Slmt hubby pun malas nak mkn ketam coz dia kata susah nak mkn....selamat!!!!!!!!!!!!!
ami... sesekali layan tekak mmg best! tp xleh mkn selalu...hehe
watie,
lahhh iye ke x pernah masak ketam. seriously watie k. lia masa blom kawin x pernah msk ketam, tp bila dah kawin teringin nak mkn & hubby mmg suka benda2 yg sedap2 nih so dgn sdrinya belajar siang ketam. hehe dah terdesak semua menjadi!!!
Post a Comment