Thursday, 26 March 2009

Banana Cake



in our attempt to take more fruits and fibre in our food intake, i made this banana cake for 2 weeks in a row. yang ni buat malam tadi, keep it in airtight container and sliced bila2 terasa nak makan. banana cake ni juga kubekalkan untuk fahmi makan kat sekolah. i just want to get him to eat more healthy food sebab sekolah serve nasi jarang2 sekali. you see, my son ni lepas habis kindy class terus sambung kelas agama at the same school sampai pukul 2 petang. kelas agama ni is optional, thus student pun tak ramai, termasuk fahmi just 4 of them aja. morning break selalu sekolah bagi biskut or kuih, sesekali bihun goreng. for those staying for kelas agama they said they'd serve nasi tapi jarang sangat.

like yesterday i packed for him nasi goreng which he ate for lunch, while the banana cake he ate during morning break. i packed extra for him so that he can share with his friends. the day before kakak made toasted slice bread kepit cheese for him. sometimes dia bawa nasi lemak without sambal of course or mee goreng. kalau time kekeringan idea sangat bagi je dia bawa roti krim.

hubby terlebih2 pulak beli pisang masak ranum terus beli sekali 2 sisir pisang muda. daripada membazir aku buatlah masak lemak pisang muda. pernah makan? sedap tau. so makan nasi malam ni terasa macam makan healthy food sesangat, konon! ada lagi satu sisir pisang nangka muda. yang ni boleh buat pengat, tapi kalau rasa tak lalu nak belasah pisang based food je tetiap hari peram jelah sampai kekuningan skit buat pisang goreng. tak gitu? :-)

7 comments:

s2m3r said...

Lia...

cukup..cukup..cukup..cukuplah (nyanyi cam Meet Uncle Hussein tau)...saya malas nak cakap....amat jeles ok...dah banyak projek baking lia buat..iLa ntah bila nak mula...huwaaaaaaaaaaaaaaaa

redrania said...

gulai lemak pisang???mmg faveret saya iteww...kalo wat kenduri kt umah mak..mmg slalu request lauk tuhh...hehe

somuffins said...

Salam singgah dari umah Lemongrass. I singgah ni sebab kek pisang tu melambai2 aje kat I, geram tau.. Tadi beli sesisir pisang nak buat kek tapi terlupa oven kita dah 6 bln KONgheefatchoi. Buat lempeng ajelah nampaknya. Awak suka Beatles eh? Hehehe....

Anna said...

kasila resepi nak wat masak lemak tu leh? Kulit pisang tu nak buang ker camner ek?

cedapnyerla banana cake tu..nak order leh?

Liasari said...

ila,
hehehe biar kugodam oven ku itew smpi lebam baru puas dpd dia dok berkarat. klulah ada oven yg boleh campak bahan2 semua tekan button pastu tinggg dah siappp!! kan best gitu? hehehe

azie,
org minang tentu suka lauk pauk kampung ni kan? dulu ms mula2 jumpa rasa pelik sgt tp bila dah rasa aduhaiii sedap sangat! klu mak azie buat dah ttu sedap, air tgn ibu2 ni yg buat tambah spesel ;-)

hi somuffins,
jemputlah singgah selalu. aiii geram semcm je kat kek pisang... mengidam ke? heheh. kek pisang ni boleh ler buat selalu coz senang sgt, budak2 & bapak budak pun suka :-).
amboii lamanye oven awk beraya ye? dah kena beli baruler tu hehehe.
suka lagu2 Beatles... tp satu CD dia pun kita xde...heheh

Anna,
nak resipi buleh aja...simple je bahan2 dia mcm wat msk lemak biasa. kulit dia cuma siat kulit luar aja.
anna x yah orderlah banana cake tu... meh kita kongsi resipi dia ye ;-)

eiseai said...

kalau massuk blog si salwa ni, mesti stress. macam dia masak, kita asyik masa nasik sup sayur je.

takpe...i give myself 2 years to collect barangan memasak and come jan 2011, my cooking adventure begins. time tu pun the boys dah boleh appreciate (not like now they dont, esp my little gems)

Liasari said...

sally,
so true. cooking is more fun bila ada org appreciate whatever kita msk. my kids esp fahmi pandai sgt order nak mkn itu ini. like last 2 weeks dah pukul 9mlm he asked for pizza. mana dpt nak buat time tu jugak smpi merajuk2 dgn mama, at last daddy bw dia pi cari pizza kat psr mlm ... dptlah mkn roti pizza.

lorrr koleksi brgn memsk u rasanya jauh lebih perfect dr i, ada grill spme more. i envy ur spacious kitchen & cabinets! klu dpt kitchen mcm u, tido kat dapur pun i sanggup! ;-)