Wednesday, 10 June 2009

The Return of El Nino

i read from the online news today that the el nino phenomenon is back. the meteorology department reported haze in a few area, one is in the KL city centre. and the currently hot temperature is expected to become hotter by 3 degree celcius from current temperature for the next three months commencing this month! no wonder everyone in the house felt so hot two nights ago. kalau el nino memang aku tak boleh tahan... time gini yang rasa nak duduk dalam fridge je.

the last el nino yang aku ingat was in the year 2002, just a couple of months before i got married. masa tu aku duk menyewa rumah bujang lagi di port klang. punyalah panas berbahang sampai tak sanggup nak tidur dalam bilik, kami bertiga pakat tidur kat ruang tamu, padahal bukan ada kipas siling pun. aku heret kipas aku keluar, housemate heret kipas dia. tapi itupun belum cukup untuk menyejukkan badan, masih tak boleh tidur. akhirnya apa aku buat is, aku sembur air kat kain batik dan buat alas badan... fuhhh barulah boleh tidur. bangun pagi badan rasa letih, lesu & macam dehydrated gitu.

sekarang ni, nampak gayanya kena jaga kesihatan anak2 aku betul2. cuaca panas begini diaorang mudah kena demam. lebih2 lagi after fahmi kena tonsilitis followed by yaya pun baru je kena tonsilitis hari ahad lepas. kesian kat budak berdua terutama yaya yang makin kurus kering bila bengkak tonsil dan demam panas tempohari sampai hilang selera makan.

malam tadi rasa muak pulak tengok hidangan makan malam yang kakak siapkan. langsung tak terbuka selera. hubby pun dah mula merungut asyik2 lauk yang sama. well, aku dah lama tak masuk dapur siapkan hidangan makan malam on weekday, i left it up to kakak nak masak apa. dulu2 ada juga aku draft kan menu apa for today tomorrow and the day after tapi sekarang dah penat fikir pasal menu. so aku tak boleh merungut kat kakak. cuma perut terasa lapar sangat coz satu hari kat opis tak makan. akhirnya aku buat nasi goreng tom yam. letak carrot je tak yah ayam or udang ke apa. tekak aku senang jer yang simple2 pun aku boleh telan. kalau hubby tak boleh tak cukup bahan, mesti ngomel. itupun dalam pada dia kata tak suka nasi goreng tom yam sempat juga dia bedal 2 mangkuk kecil. heheh... mulut boleh kata tidak, tapi tekak...hehe mesti mau!

2 comments:

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

samalah dgn saya kak .. tonsil teruk ..nk mkn antibiotik x leh sebarangan time ginie .. adehhhhhhhh .. time solat tue sujud rasa sakit smp ke kepala ;-(

Liasari said...

diana,
klu tonsil bengkak mmg x bleh tolong. nak telan air liur pun susah kan? ini kan pulak nak makan.
cubalah kumur2 dengan air garam, ganti antibiotik. antibiotik untuk kill the bakteria/virus tapi klu kerap dah mkn antibiotik pun germs/virus jadi imun.
moga cepat sembuh ;-)