Friday, 29 January 2010

Am I A Shopaholic?

i have this urge to spend money. padahal bukanlah ada benda tertentu yang betul2 perlu dibeli. tapi rasa gatal je tangan berbelanja. dalam kepala keluar macam2 idea, pastu nafsu mendesak2 suruh beli itu dan ini. nak beli books lah (coz MPH tengah buat sales dekat stadium melawati kan), nak beli frame gambar kat ikea lah, nak beli cat untuk dinding family hall. padahal belum gaji lagi, ye jangan terkejut memang aku lambat dapat gaji orang lain dah habis menabur zakat barulah aku dapat merasa hehe. apapun syukur rezeki masih ada.

i tried to push all the thoughts pasal spending money (when there is none), tapi setan dalam kepala ni cakap takpe swipe je credit card. pastu tengok tudung yang ku pakai tetiba datang idea suruh beli tudung lagi. pastu tetiba idea beli dvd menerjah padahal dvd citer apa yang nak dibeli aku pun tak tahu... asal keluar duit jadilah. isyyy apa ke halnya nafsu aku ni. arghhh tak boleh dengar and layan sangat kemaruk aku ni. pms aku lambat lagi tau jangan buat hal. err... shopaholic ke apa aku ni? i never consider myself one. am i? urghh nasib nafsu tak menggila suruh pergi harvey norman sales. giler mahal weh... kalau dah pipit, pipit juga.

3 comments:

iswatie "colours of life" said...

we are born as sphoaholic..kekekekeke

but biasa la tahap yg dibeli pun tahap pipit ja...

Anonymous said...

ye...saya pun begitu.saya sangat tak pandai mengurus duit.saya takla kuat shopping sgt tapi duit saya boleh keluar macam air untuk benda yang lain2.contoh naik teksi,beli topup,beli air yang satu cup 16 rengget(starbucks),belanja kawan,sekali sekali makan tempat mahal,pergi salon potong rambut,thread kening kat salon sebulan 2 kali,wayang bla bla bla,pastu saya ni pulak boleh kata 2 bulan sekali pergi jumpa doktor,ada2 je sakit puan saya

azam tahun baru ni saya pujuk untuk simpan duit sebab saya langsung tak pernah ada saving.saya mulakan sikit2 je dulu.alhamdulillah,dah 19 hari saya tak pergi merayap ke mana2 shopping mall.memikirkan yang umur dah masuk 26 dan tak pernah saving,saya gigih .lagipun saya takut apa2 jadi.dalam keadaan ekonomi tak menentu dan barang serba mahal ni,lebih baik saya ambil langkah selamat.memikirkan kawan rapat gajinya kena potong 1700 kerana economy crisis yang lepas,memberi pengajaran kepada saya.

dulu ada satu waktu tu saya pun gila shopping jugak.tapi bila tengok bilik tak terurus sebab banyak sangat barang,saya jadi rimas balik2 nak mengemas dan menyusun.buku novel takyah cakaplah.last2 ,saya bungkus baju2 lama,sedekah kat jaga rumah saya.kadang2 bila tgk balik ada baju yang kita beli tapi dah sampai rumah tak berkenan pulak.bukan satu ,2.perangai kalau dah shopaholic,nak membeli semedang.lalu aquaria pun sibuk2 nak beli patung2 macam budak2.last2 buat menyemak je

Liasari said...

hi anon,
don't get me wrong...i was just mumbling to myself. there are times bila i rasa kehendak tu datang membuak2 but alhamdulillah so far i don't go over the board. saya sangat takut buat hutang sampaikan nak beli rumah or kereta pun berkira.
i don't think i'm a shopaholic though, i don't do impulse buying. i normally plan my purchases. well, u know i hv commitment so i don't / can't spend freely anymore. not even when i was single, dah biasa ikat perut simpan duit utk family & marriage.
but from time to time i do indulge.
i do think that sesekali klu kita reward diri kita for all our hardwork tak salah... pamper urself pergi salon or spa... sigh bilalah i bleh buat semua tu. ;-)
but it's got to hear from u. hope ur azam tahun ini tercapai