Hubby pun teruja dengar aku beli lamb. Tunggu punya tunggu cari masa nak masak tapi tak ter masak lagi until today. Sempatlah semalam lari balik rumah during Friday break untuk masak lamb briyani. Dalam half an hour dah siap but lebih bagus lagi kalau dapat masak dengan api yang perlahan, let it simmer for longer like 1 hour ke barulah bertambah sedap sebab rempah rauts dan perisa semua meresap dalam daging bebiri. Anyway, that’s all I could afford to do. Kalau aku tak berkejar balik masak tengahari alamat sampai weekendlah bebiri tu terperap dalam freezer. Tak berani nak gamble masak malam lepas balik kerja coz aku tak pasti what time I’d be home. Tambahan lagi malam tadi kena siapkan kek tempahan orang pulak tu. macam nilah ibu2 yang ada 2 kerjaya, kena pandai curi masa. Kalau tidak, tak merasalah hubby makan masakan air tangan wife dia ;-P
Btw, daging bebiri bahagian shoulder tu mudah empuk. I guess masak bebiri lebih mudah compared to daging lembu. Selain dari daging batang pinang, aku tak reti nak empukkan daging bahagian lain pasal tu selalu cari batang pinang je. or aku yang tak reti masak sebenarnya? Heheheh…
Both my children had lamb briyani with nasi minyak for their dinner petang semalam. They rave about how sedap the lamb was. Fahmi memang kutahu suka makan lamb, tapi yaya baru inilah kali pertama dia merasa. Ada baki lamb shoulder yang kusimpan, I bought 300gm which is quite a lot untuk dimasak sekaligus. Demam plak musim panas ni melantak lamb sungguhpun sedap. Nanti bila2 bleh buat lamb pie pulak just for me & hubby… heheh
2 comments:
sedapnyee...adoi la yaii..apa saja entry masakan kak lia..mmg menyelerakan laa...kecur air liur ni..:D
nina, kak lia ikut tekak, klu dah terasa sgt nak makan or tak puas makan kat tempat orang balik umah buat sdri je.
Post a Comment