Monday, 12 July 2010

Weekend Activities

Masa sangat mencemburui saya. Atau sebenarnya saya yang terlalu tamak nak buat macam-macam benda dalam satu masa? Kadang-kadang saya rasa macam dah organize schedule betul-betul tapi tulah kita hanya merancang, ada benda-benda yang di luar rancangan kita that we didn’t count for tapi tak boleh escape.

Contohnya, minggu lepas saya ada baking commitment. Dah atur masa elok-elok supaya siap baking petang sabtu so that sebelah malam ada ruang untuk beramah mesra dengan hubby dan anak-anak. We end up di sjmc petang sabtu tu, menemankan hubby pergi x-ray bahu dia yang cedera sebab jatuh bukit masa berbasikal pagi tu. Teruk juga cedera dia, mujur tak patah bahu or terkehel, muscle bengkak dan calar balar umpama ‘cakar harimau’ kat bahu, belakang badan dan kaki. Tak boleh nak drive mujur saya ni pandai driving. Memang saya sentiasa risau tiap kali dia keluar berbasikal. Kerisauan saya berasas sebab dah 2-3 orang geng basikal dia yang cedera. Paling teruk ada yang patah tulang bahu sampai cuti kerja sebulan! Ada yang sampai koyak pipi tak pasal-pasal dapat parut jahitan kat muka. Yang jatuh biasa masa downhill pun ada. Kesimpulannya, hari sabtu tu saya tak dapatlah nak bersantai mesra dengan keluarga sebab lepas balik dari sjmc terus mengadap baking tools sampai tengah malam. Cuma dapatlah juga kami bersama-sama duduk termenung kat sjmc menunggu hubby.

Come Sunday, saya dah janji dengan the children nak buat ‘kinder cooking’ lagi. New choc chip cookies recipe to try out. The kids dah excited, tak berhenti-henti tanya saya bila nak buat cookies. Unfortunately, kinder cooking terpaksa ditangguhkan sebab saya masuk dapur siapkan lunch gulai ikan tongkol hubby – pagi itu saya temankan dia ke pasar, incik hubby rembat ikan tongkol 2 ekor, masak bubur permintaan yaya – I obliged to her request sebab saya nak dia berselera makan dan lastly, masak pengat labu ala si luncai permintaan fahmi. Bagi ibu2 bapa2 yang biasa temankan anak tonton siri Belalang kat astro tu mesti familiar dengan pengat labu si luncai kan? Ni gara-gara siri Belalang lah maka fahmi tiba-tiba teringin nak makan pengat labu. Bukan tak biasa buat pengat labu, Cuma kebiasaannya saya tak guna santan, saya panggil sira labu. Tapi nak sama kan dengan si luncai punya, saya letaklah santan. Emmm sedap lemak manis :-). Petang sambung baking, malam decorating. Sempatlah juga temankan the children main kat playground.


owh mak budak pun bleh juga...

tak habis2 dengan peace symbol dia tu
dah puas main kat playground kita minum petang sambil jamah choc cake pulak :-)

No comments: