Saturday, 28 August 2010

18 Ramadhan 1431H - Nikmat Segelas Buih

cerita merepek apa pulak lah nikmat segelas buih. tapi betul saya tak mereka-reka cerita. buih ini memang sedap sekali, kena pula berwarna warni cukup menarik perhatian. ini ialah puding buih yang saya buat sebagai pencuci mulut iftar petang tadi. resipi ini hasil terjahan saya dari satu blog ke satu blog, lalu saya berkenan dengan puding buih yang puan hana nun jauh di jepun buat. kagum betul saya dengan kerajinan dia memasak.

sebenarnya ini bukan kali pertama saya menikmati puding buih. kali pertama dulu masa saya berusia sekitar 10-11 tahun, my mum pernah bawa balik puding buih yang dipelajari di kelas memasak perkep (perkumpulan isteri-isteri polis). ye, kalau nak ikutkan my mum banyak menyimpan koleksi resipi kuih muih, kek dan biskut sejak berpuluh tahun dulu, tapi sayangnya belum satu pun diperturunkan kepada saya. barangkali ma tidak terkesan minat memasak saya ni. maklum saja, masa zaman anak dara dulu kupas bawang pun malas. bila dah berumahtangga ni pandai pula nak makan macam-macam.

tekstur puding ini seperti buih yang dimampatkan, sangat ringan, seakan-akan tekstur kek sponge cuma rasanya kosong. jadi perlu dimakan dengan sos kastad. kalau anda tak gemar manis, boleh saja makan puding buih kosong! :-P


menu utama iftar hari ini ialah chicken chop. berselera masing-masing makan termasuklah saya sebab dah lama tak makan chicken chop. yaya yang kebiasaannya menolak chicken chopnya dijirus sos lada hitam akhirnya mengalah. bertambah-tambah sos dia minta dan licin platenya!

esok kita jamu selera ala kampung pulak ye ;-)

5 comments:

Anna Da Lady said...

SALAM.la, anak polis jugak ke?sama la kita.

Liasari said...

hi anna,
yup, i anak ex-police, my father dah retired. used to stay kat kuarters di seremban. where were u before this?
anyway, thx for dropping by :-)

iswatie "colours of life" said...

dap yer chicken chop..yum yum yum

Erin-mummy Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

Kak lia mmg hebat di dapur!

Liasari said...

erin,
bulan posa je terlebih rajin boleh lah masak macam2, cuba tengok lepas raya ni... harammm :-P