Tuesday, 12 October 2010

Membongkar Rahsia Lemonade

Tukang masak diraja bermurah hati nak kongsi resepi minuman jus lemon a.k.a lemonade yang sebelum ini menjadi rahsia yang tersimpan kemas dibawah bantalnya. Konon! Ada seorang dua tetamu yang bertanyakan resipi, itupun sudah cukup untuk uat si tukang masak perasan giler. Rasa segan juga nak menyebutnya sebab resipinya bukanlah sesuatu yang gah pun. Tapi tak mengapalah, sharing is caring kan? Apa yang anda perlukan untuk satu jag lemonade adalah bahan-bahan secukup rasa :-).

2 biji lemon segar
air gula secukup rasa
air masak
ais batu

Perah jus lemon secara manual tapi pastikan anda memakai sarung tangan atau tangan anda bersih serta kuku telah dipotong pendek untuk mengelakkan sebarang kotoran masuk ke dalam minuman, heh! Sebaik2nya pakailah sarung tangan disposable tu sebab lemon ni tahap keasidannya tinggi, boleh menyebabkan kulit dicelah-celah kuku anda jadi kering dan reput. Kalau jari anda ada kesan luka juga sangat pedih bila kena jus lemon. Jadi boleh pinjam tangan cik abang atau tangan maid kalau tak ada disposable plastic gloves ye :-D. Seterusnya campur air gula, air masak dan ais batu ke dalam perahan jus lemon. Kacau. Siapppp.
Buah lemon yang dah diperah tu jangan buang, ambil sedikit dan potong-potong kecil kemudian letak semula dalam jug buat lawa atau sebagai tanda ianya perahan lemon. Kalau tidak, orang tak kenal. Nampak keruh aja nanti takut pula tetamu nak minum. Kalau nak bagi nampak mengujakan lagi, hiris beberapa keping lemon campak dalam jug. Wallah!

Buah lemon paling murah boleh didapati di pasaraya Giant, dijual pada harga 89sen sebiji tapi sizenya kecil sedikit serta kurang comel. Kalau nak beli lemon memang kena cari yang kulitnya kuning (lemon yellow), tegang dan licin tanpa cela, itu tanda lemon yang elok. Kalau menggerutu dan berbirat serta berwarna kuning tua serta sudah nampak tanda mengecut a.k.a kerepot elakkan sebab dikhuatiri rasanya sudah beralih pahit. Kalau nak guna lambat lagi boleh beli lemon yang masih ada warna kehijauan pada kedua-dua hujungnya (kepala dan ekor). Lemon paling mahal yang saya pernah beli berharga RM1.20 sebiji jenis yang diimport dari south africa. Saiznya memang besar bagak dan puas hati sebab jusnya banyak. Kalau lemon saiz sederhana biasanya berharga RM1 dijual dikebanyakan pasar dan gerai buah-buahan.

Oh ya lagi satu petua nak mudah perah jus lemon serta dapatkan perahan yang banyak ialah dengan menggolekkan lemon atas permukaan meja atau chopping board etc dengan tapak tangan anda sambil menekan sedikit. Petua ini saya belajar hasil menjadi penonton setia rancangan masakan Chef Wan sejak zaman remaja lagi!

Wah sudah banyak tips saya tentang lemon dan lemonade. Sekarang sudah bukan rahsia lagi kan? Huhu... rahsia lemonade 10minit sudah gone :-) in mere minutes. Saya sudah bares all rahsia. Kalau tak reti buat juga marilah datang rumah untuk segelas lemonade sejuk :-).

No comments: