Sunday, 31 October 2010

Tutorial Cara Nak Makan Cupcake

Masa majlis malam penutup aidilfitri kat rumah saya tempohari, saya noticed masih ada orang terkial-kial nak makan cupcake bersarung souffle cup yang saya buat tu. Kalau cupcake tu jatuh ke tangan kanak-kanak alamatnya akan terbuang begitu sahaja sebab mereka cuba makan dari permukaan kek which means they'll only reach as far as the first top quarter of the cupcake or in worst case, the cream sahaja! Sementara the adults pula saya perasan ada yang mencari-cari sudu untuk korek the tiny cake out. Kesian! Dan sedih bila tengok cupcakes tu akhirnya terbuang begitu sahaja sebab si pemakan tak tahu macam mana nak keluarkan the cake.

Sebenarnya bukan susah pun nak makan cupcake in souffle cup tu. I'm sure many of you yang tahu tapi masih ramai yang tak tahu. You don't need a spoon to eat the whole tiny cake. The souffle cup is user friendly enough you can peel the sarung off and pop the whole tiny cake into your mouth at one go. Easy peasy no messy. But just in case ada yang tak tau, saya buat entry khusus tentang cara-cara nak makan cupcake. No pun intended, I don't mean to undermine sesiapa, sharing is caring.

Pertama, mestilah ada cupcake kan?

Ignore rupa cupcake yang comot tu, ini adalah baki cupcake malam itu yang saya tak larat dah nak deco. Sebab itu dia togel.
Pegang cupcake pada sebelah tangan - ikutlah tangan kiri or kanan. Tangan kanan saya pegang kamera. Ok so now anda nampak kat kelim pada keliling bibir souffle cup itu? Next you need to work on that :-)

Gunakan jari anda untuk tarik keluar kelim pada bibir souffle cup. Then move to the next kelim sampai habis.
aduh tak comelnya jari saya, banyak kesan kulit menggelupas sebab terlalu kering dek bermain sabun, tak sempat nak sapu loseyn untuk photoshoot ni. heeee :-)
tapi yang penting kuku mesti pendek!


Bila semua kelim sudah ditarik keluar, you'll note the cup dah loosened itself from the cake.Flattened the cup and remove the cake dari kurungan.

Now, you can take a bit and savour the chocolatey richness in the cake. Wallah! ;-) Cantiklah pulak ambil gambar close up macam ni heee ;-)

Sekarang, barulah terasa nikmat makan cupcake kan? Your hand pun tak kotor, bibir pun tak comot dek cream, tak perlu touch up lipstik lepas makan cupcake ;-) ;-) Gadis-gadis pingitan tak perlu nak control ayu makan cupcake lagi dah ;-).

Most importantly, tiada pembaziran!

2 comments:

iswatie "colours of life" said...

yup...selalu tgk org x habiskan cupcake nih.....penat org buat n deco kan....

Liasari said...

watie,
ada juga kawan yg share same feelings dgn kak lia! ;-)