Friday, 19 November 2010

Mak Som Surrender


anak-anak burung meronda kat tasik.

Badan saya sakit-sakit, pinggang lenguh macam baru lepas kena belasah je rasa. Lutut sakit gila macam kena ketuk dengan hammer, nak bangun dan duduk took a lot of effort, tapi saya tahankan juga. Malu nak tunjuk sakit, nampak sangat badan tak dijaga baik sampai umpama orang tua umur 70 tahun! Rumah saya macam sarkas sekarang. Mak Som pun dah tak larat nak mengamuk. Ikutkan tak larat badan ni memang flat habis tapi sebab tanggungjawab belum habis kenalah paksa diri. Saya bukan jenis yang boleh buat tak peduli saja, bukan saya tu.

My mum stayed with us sampai esok. My two nieces pun ikut sekali. Tu yang jadi 'meriah' sangat rumah saya. Hari-hari ada colouring contest. Hari-hari ada paper cutting session sampai living hall saya bagai dihujani snow flakes! Ok ada unsur exaggerating di situ. Eh tapi betullah saya tak kata bertimbun sampai boleh buat snowman, saya cuma kata dihujani snow flakes (read: kertas A4 yang digunting kecil-kecil bertaburan di lantai). Satu-satunya jantan terhangat cilik yang soon to undergo circumsize telah melanggar peraturan rumah dengan membawa minuman manis ke living room and accidently spilled them on the floor. Budak kecik ni memang suka ambil kesempatan langgar disiplin bila ada nenek or atuk dia. Lantai berlengas, bila pijak rasa melekit-lekit. Bolehkah nak buat tak tau saja. Ikutkan sakit badan dan exhausted tahap gaban memang tak kuasa dah nak ambil peduli. Mulut saya dah mula bising, mula lah tinggi suara, kesian pula my mum yang rasa bersalah sebab cucu-cucu dia buat onar. She knows i was working damned hard nak siapkan baking project saya semalam sampai tak berehat dari pagi ke malam. Nak tak nak saya mop juga lantai tu.

Sesekali saya rasa tak sepatutnya saya minta my mum stay with us tengok-tengokkan anak sementara saya sibuk with my baking commitment. Tapi kalau tak import my mum siapa pula nak tolong tengokkan mereka. I was working non stop semalam kalah orang kerja office, memang tak sempat urus makan minum anak-anak. Esok I'll be sending my mum back to Seremban. Tamatlah hazab dia melayan karenah cucu-cucu yang ter over spoilt tu. Malam ni am going to take her out for dinner. But chances are nenek tetap tak boleh makan dengan tenteram when you have 4 kids berebut-rebut nakkan perhatian nenek. Aduiii macam anak-anak burung kelaparan bunyi mulut diaorang. Itu ke yang all granny suka? Eh esok bila saya jadi granny saya suka cucu yang buat hal sendiri or cucu yang bingit macam anak-anak dan anak-anak buah saya?

2 comments:

iswatie "colours of life" said...

sama la Kak Lia...kalu my parents ada kat cni.habis disaster la kids tuh..tabah my mum akan bwk cousin diaorg jugak......tensionnnn

then kids akan melampau bila ada tok n wan diaorg....grrrrrrrrrrrrr

Liasari said...

hahaha... masa tu lah diaorang tunjuk power kan watie. pastu atuk n nenek diaorg sure cair giler dgn cucu2. kita marah anak, nenek & atuk plak yg terasa hati. hadoiii sabar jelah