Thursday, 11 November 2010

We Are Temporarily Maidless!

Jadi buat sementara waktu ni, semua benda yang di buat mestilah ada "less" di hujung atau di depan nya. Less cooking, less washing, less cleaning, less mess-ing, less eat in supaya saya tidak bertukar menjadi Mak Som. Kalau nak tau siapa mak som sila tonton hikayat putera shazlan. Tapi rasanya kalau saya bertukar jadi Mak Som haruslah jauh lebih garang dan kejam sampai mak som sebenar pun boleh pengsan. Tu kira nasib baik tuan direktur tak jumpa saya sebelum shooting drama, kalau tak mau nya dia bagi watak mak som tu kat saya. Perasan! Sebenarnya apa yang saya maksudkan ialah, saya suka rumah yang kemas dan bersih tapi saya akui saya agak malas berkemas! Apatah lagi kalau setiap kali kita mengemas, ada je orang buat sepah lepas tu. Grrrrr...

Hubby sent off our maid ke LCCT pagi tadi. Dalam kereta pagi tadi berdebar juga saya dengar berita MAS hentikan penerbangan ke jogjakarta dan bandung disebabkan debu tebal gunung berapi. Mujur saya belikan kakak tiket Airasia dan mujur dia balik ke medan bukan bandung atau jogjakarta. Mujur gunung berapi di sumatera yang dipanggil anak krakatau tu tiada tanda-tanda nak meletus. Kakak dah selamat berlepas tengahari tadi. Alhamdulillah. Cuak juga saya, dia apatah lagi sebab tak pernah naik kapal terbang. Mujur bagasi yang dibawa tak banyak, lucunya bila saya suruh beli buah tangan untuk orang kampung, dibelinya biskut dan milo. Kata dia milo dengan biskut kat kampung tak sedap, lain rasa. Ikut suka dialah. Saya cuma sempat belikan coklat je, ralat sebab tak sempat nak kirim tudung barang sehelai dua. Entah apa yang saya fikirkan, duk buang masa sesaja weekend hari tu. Eh, saya tak pernah cerita pasal maid, kenapa kini?

Pagi tadi saya hantar both my kids ke tadika masing-masing. Yaya tersangat lah gembiranya dapat stay kat daycare. Rajin dia mengheret beg baju keluar kereta padahal beg lagi besar dari badan dia. Tersenyum-senyum dia bila kawan-kawannya bersorak "yea soraya duduk sampai petang!". Saya paksa dia ambil bekal nasi goreng sardin yang saya buat. Kalau ikut cakap dia memang tak ingin dia nak bekal tapi saya bimbang dia tak berselera hidangan kat daycare nanti. Bukan maksud saya tak sedap, tapi tekak anak saya tu cerewet yang amat.

Fahmi on the contrary tersangatlah murung bila saya hantar ke tadika. Berkali-kali dia pesan suruh saya fetch dia awal petang nanti, jangan sampai all his friends dah balik kata dia. Dia persoalkan kenapalah saya tak suruh cikgu dia hantarkan dia ke daycare yaya je, dekat dengan rumah supaya dia boleh balik sendiri petang nanti. Saya tanya dia, kalau balik sendiri siapa nak buka pagar? Siapa nak buka pintu? Siapa ada tunggu kat rumah? Saya tahu dia risau sebab tak dapat main dengan kawan dia firdaus setiap petang macam biasa. Yaya pulak dah buat plan nak main dengan diana.

Tapi petang tadi bila saya fetch Fahmi from daycare, dia dengan tersenyum-senyum cakap seronok duduk daycare! Yaya pulak by the time saya reach tadika dia cuma tinggal 3 orang kanak-kanak saja menunggu diambil parents masing-masing. Hari pun dah lewat sangat, 7.00 petang masa tu. Kesian pulak tengok dia duduk atas bangku luar tadika sambil tunggu saya.

Malam ini kami dinner dengan nasi goreng sardin baki bekal anak-anak pagi tadi. Both my kids pun makan nasi from their bekal yang tak habis. Alhamdulillah, cukuplah untuk saya berbuka puasa sunat hari ni.

There goes our first day wothout maid.

No comments: