Monday, 28 February 2011

Panasss

The hot and humid weather has finally taken its toll on us. My Fahmi was the first to be struck with hi fever and infected tonsils. It begins on Thursday night, nampak dia layu sedikit. But come Friday morning he was all ok. Then mid afternoon I received a phone call from kakak telling me that Fahmi won't be going to his religious class because he wasn't feeling well - sakit kepala kata Fahmi. Eloklah dia berehat sebab it was so hot on Friday and the school pulak buat perarakan Maulidur Rasul. Agak kurang sesuai untuk dia join di tengah hari buta, nanti melarat pulak sakit kepala dia.

Saya sendiri pulak sudah beberapa hari rasa panas badan terutamanya waktu tengah malam. Kadang-kadang terjaga malam dengan peluh keliling leher. Hubby pun merungut bila sentuh kulit saya panas sangat kata dia. Mata pun terasa pedih, panas dalam agaknya. Apart from warm body temperature badan saya pun sakit-sakit, sudahlah pms ditambah dengan dedar nak demam selsema ni lagilah aching. Sudahnya semalam saya skip jogging. Padahal selalunya bila saturday off saya akan bantai jogging 2 days berturut-turut, tapi weekend ni memang flat tak larat nak drag badan bangun dari katil. Tak jogging pun sepanjang hari semalam saya berpeluh-peluh. Maklumlah rumah tak pasang aircon kecuali bilik tidur sahaja. Cuaca pula memang betul-betul freaking hot yesterday. Saya keluar pagi cari barang at a few places pun terasa berbahang, ikutkan hati memang tak kuasa dah tapi sebab ada barang penting tu yang saya gagahkan juga. Saya ajak Yaya je temankan saya, Fahmi saya tak kasi ikut sebab dia baru nak baik demam. Itupun after the 2nd stop kat kedai Yaya dah surrender dia tak mau keluar kereta lagi dah tak larat katanya rasa tak sedap badan. Saya sambung beli barang di bagus & mydin sambil dia tunggu dalam kereta yang berkunci dari dalam.

Malam tadi, temperature badan Yaya pula yang naik mendadak. Bersambung-sambung sakit dalam rumah ni. It seems like both my children ni took after me, both tak tahan panas, both have weak tonsils which makes them prone to fever. As for me, I can't afford to fall sick. That's why saya minta bekalan ubat selsema yang kuat tapi tak mengantuk dari doktor pagi tadi. Belum kena full bout of flu lagi tapi just in case ada terasa saya nak telan ubat awal-awal.

Dalam panas-panas dan berpeluh tu menjadi juga project baking saya di dapur. Saya buat sausage bun untuk bekalan anak-anak je. Saya google resipi roti bun, ingat nak buat bun berinti kaya tapi yang menarik perhatian saya adalah roti sausage blossom oleh mat gebu dari blog tiffinbiru.blogspot.com. Bila tengok rupa sausage bun yang mekar macam kuntum bunga tu mula-mula rasa macam complicated je nak buat, tapi bila dah buat dalam hati saya kata "...laa senang je nak buat roti sosej macam kat kedai tu".


Anak-anak saya yang sungguh bertuah sebab mama dia rajin buat makanan sendiri sungguhlah bermaharajalela semalam. Si abang nak roti sausage yang dicurah sos tomato saja, while si adik nak roti yang dicurah sos tomato berserta sos cili dan mayonaise. Bukan main demand padahal kalau beli kat kedai takde siapa pun merungut pedas sos cili ke apa.

Dapatlah Fahmi bawa bekal ke sekolah pagi tadi. Yaya punya makan kat rumah jelah sebab dia MC.

No comments: