Monday, 18 July 2011

Garden Updates

Tersangatlah ting tong kepala saya dan mata pun terasa sembab sebab malam tadi tak lena tidur. Entah kenapa I was so restless last nite tak boleh tidur, mengantuk sangat tapi asyik terjaga je. Jam 2 pagi terjaga, rasa macam tak tidur langsung, jam 5 pagi terjaga lagi tapi sama je rasa macam tak tidur, mata segar otak pun segar. Saya cuba lelapkan mata pujuk hati suruh tidur tapi sampai alarm berbunyi jam 6.30pagi langsung tak lena! Nah dapatlah mata panda dan kepala terasa berdengung je.

Agaknya saya terlalu anxious sebab pagi ni bertambah tugas kena take over hantar Fahmi ke sekolah since hubby takde this whole week. Lepas hantar Fahmi kena pecut balik rumah ambil Yaya pula hantar dia ke sekolah dan terus straight shoot ke ofis.

Oh well, kalau terus-terusan tidur terganggu begini bila lah nak hilang my panda eyes ni.

Semalam before hubby left to Penang, saya berjaya ajak dia berkebun. Dah lama tertanggung nak salin pasu untuk anak pokok tomato dan capsicum yang berusia 1 bulan. Pokok makin membesar tapi masih duduk dalam pasu semaian kecil. Jadi kenalah beli pasu besar sikit dan tanah yang sesuai. Maka pagi semalam lepas balik jogging kami pergi nursery berhampiran. Beli tanah 5 beg sekaligus. Asalnya nak salin pasu tomato dan capsicum je tapi berjangkit terus ke pokok kari, pokok limau kasturi dan pokok cekur. Incik hubby dah jeling saya bila satu persatu pasu saya bawa keluar. Hehe alang-alang menyeluk pekasam kan, jangan buat sekerat jalan.

Pokok kari pemberian my sister ni akhirnya dapat rumah dan tanah baru selepas berbulan memaksa diri untuk hidup diselaputi tanah liat yang dah mengeras macam batu. Kesian dia tanah tak serap air, pun begitu tinggi lampai macam galah naik pokok ni. Bila dah tukar tanah dan pasu ni harap-harap makin suburlah ye. My sister tangan sejuk juga rupanya, tanaman dia segar bugar dan gemuk-gemuk menjadi.

Yang ini masa bawa balik dari nurseri buahnya lebat dan gemuk-gemuk, tapi lama-lama buahnya makin cinonet sebesar kuku jari kelingking je. Akarnya dah penuh sepasu walhal tanahnya makin susut being washed away.

Pokok selasih (basil)Memang nak tanam tumbuhan herba. Jumpa pokok selasih ni yang dijual pada harga RM5 saya terus grab je.

Cekur ni tanam daripada rhizom, saki baki yang dibeli dan digunakan untuk buat kuah pecal. Beli cekur yang siap peket kat mydin, dalam sepeket tu quite a handfull jugaklah. Daripada kecut simpan dalam fridge baik kutanam, bercambah tak payah beli lagi.

Clock wise (right to left) Pokok pandan beli! Saya dah fed-up bela pokok pandan dah 3 kali mati. Pokok pertama saya ambil dari rumah lama. Yang 2 anak pokok lagi yang mati ihsan my mum. Yang ini last try lah saya beli RM3, saya alih pasu dari belakang rumah bawa ke depan, ganti tanah dan raised the pasu atas bata. Kononnya nak elak hawa panas masuk ke dalam pasu dan juga untuk pengudaraan. Next, pokok tomato, pokok capsicum dan selasih.

Anak pokok tomato. It seems that kebanyakan pokok sayuran ditanam daripada anak pokok kecuali tomato dan capsicum sahaja yang kami semai sendiri daripada benih. Huh! Cheat! Moga-moga hidup suburlah pokok sayur ni. Our first attempt nak tanam sayur. Hope dapat jadi peladang berjaya ;-).

Mil is here with us. Esok giliran saya bawa mil for radiotherapy at HUKM.

No comments: