Monday, 25 July 2011

Reaksi Puasa

I was telling my children last week yang in 1 weeks time kita akan mula berpuasa. I received mixed reaction from them. Yaya bersorak-sorak jumping up and down in the car suka, Fahmi pulak tarik muka 14.


Yaya : Yeaaaa... adik suka puasa.

Me: Seronoknya mama tengok adik suka puasa. Bukan senang nak jumpa budak-budak yang suka sangat sambut puasa. Kenapa adik suka puasa?

Yaya : Memang adik suka puasa. Adik suka sebab tak payah orang paksa-paksa adik makan... yeaaaa

Lorr... itu rupanya penyebab dia suka. Saya mula-mula ingat dia seronok nak puasa sebab boleh request makanan sedap untuk berbuka ke atau boleh dapat duit raya ke. Yelah budak-budak berpuasa selalunya benda-benda tu lah yang motivate dia. Rupa-rupanya dia suka puasa sebab malas makan! Budak seorang ni memang susah nak makan, kadang-kadang macam nak bergaduh pun ada bila disuruh makan. Makan dengan muka masam, maklumlah kena paksa. Tapi ada masanya kalau dah makan boleh bertambah-tambah sampai my mum kata muka dan badan dia dah berisi sikit.

InsyaAllah hari Isnin depan semua umat Islam di Malaysia akan mula menjalani ibadah puasa. Semoga semua diberi kesihatan dan kekuatan untuk menyempurnakan rukun Islam ke-3. InsyaAllah anak-anak saya akan meneruskan latihan berpuasa mereka untuk tahun ke 4 bagi Fahmi dan tahun ke 3 buat Yaya.

My sister in law (wife adik bongsu saya) baru melahirkan anak sulung lelaki hari Khamis lepas. Bertambahlah anak buah lelaki, sekarang boys dah out numbered the girls by 1:0. Cik Yaya tak puas hati cousin boys lebih ramai dari girls jadi dia ambil kira all cousins tiri perempuan sekali tapi end result tetap girls being outnumbered hehe.

Jadi bulan puasa ni ada orang yang tak boleh berpuasa sebulan sebab berpantang. Lepas tu kenalah ganti puasa ye? Uihhh letih nko, berpuasa di luar bulan Ramadhan ni cabarannya jauh lebih kuat dari berpuasa di bulan Ramadhan. Sedihnya baby dia kena tahan kat wad paediatrik sebab ada komplikasi sikit. Masih dalam pemantauan. Si ibu sudah mula keresahan dan dihambat emosi bercampur baur. Manakan tidak, awak baru lepas bersalin tiba-tiba anak pulak ada masalah. Adat orang baru pertama kali melahirkan mesti perlukan sokongan suami dan keluarga. Tapi disebabkan dia room-in with the baby kat wad pengasingan kami tak boleh masuk melawat, even suami pun cuma dibenarkan melawat ikut visiting hours which is 2 hours tengahari dan 2 hours petang. Si ibu pula kena bengkak susu sebab baby belum pandai menyusu. Maunya tak breakdown si ibu! Masa nilah saya rasa bersyukur sangat-sangat sebab berpeluang bersalin kat hospital swasta, less restriction suami boleh temankan dan support from staff nurses pun ok. Aisyyy mau je saya redah masuk tempohari kalau tak kerana ditahan mak guard. Saya ni kan penyibuk, suka jadikan masalah orang sebagai masalah saya. Bosan hidup ko ye? Eh tak tau ke librans kan memang a people person tak kisahlah muka sombong tak mudah mesra macam saya pun tapi part people person tu tak boleh buang. Hang in there, D.

No comments: