Saturday, 27 August 2011

27 Ramadhan 1432H- Terakhir

How does the last day of work before raya goes at your office?
The last day of work before long raya break di ofis saya biasanya diakhiri dengan tradisi bersalam 'kaut' - dengan the bossess.
Sejak 4 tahun lepas bila acara salam kaut bermula je saya mesti rasa canggung.
Dulu bilik saya adjacent dengan bilik big bos, bila staff dah siap salam kaut dengan big bos masing-masing berlalu macam tu aja tak singgah pun bersalam dengan saya kecuali a few of them yang report directly dengan saya.
Saya tak kecil hati, sebab saya pun takde apa yang boleh diberi kecuali ucapan ikhlas dari hati.

Tahun lepas big boss telah buat perubahan.
Dia beri saya sedikit allocation untuk dibahagi-bahagikan ketika bersalam kaut. Tindakannya ini telah memberi kesan kurang baik yang sudah saya jangkakan bakal berlaku tahun ini.
Tahun ini tiada acara salam kaut untuk saya.
Tetapi anak-anak buah tetap datang bersalaman sebelum meninggalkan ofis.
Saya harap sangat saya tidak mendengar sendiri, tetapi terdengar juga komen-komen yang kurang manis.
Ramai yang masih tidak faham beza antara privilege a shareholder dengan a mere director, thus mempengaruhi their expectation terhadap kedua-duanya adalah sama.
Tak mengapalah, saya tak simpan dalam hati.
Inilah warna warna kehidupan saya di sini.

Ada sedikit cahaya ceria sebelum saya meninggalkan ofis. Siapa sangka saya pula yang dapat kaut! Hahaha... it has been so long since the last time.
Bukan itu saja, dapat pula kek lapis dan kek kukus sarawak 2 biji! Yummm.
Bukan nilainya yang jadi ukuran, tetapi inilah kenangan manis sebelum saya menutup buku saya buat selama-lamanya di tempat ini.

Tazkirah ramadhan yang terakhir di surau malam tadi juga sangat istimewa.
Sangat menarik, sangat entertaining dengan cara penyampaian yang benar-benar berbeza oleh ustaz Abdullah al-Iraqi yang pernah menjadi tahanan di teluk guatanamo.
Saya rasa setiap orang harus mendengar tazkirah dia sekurang-kurangnya 1 kali. Ada faham??? Heyyyy...dengar sini. Mamak kalau bagi ceramah mana cukup setengah jam, sebab mamak bukak 24jam! Tak kering gusi dan bulat biji mata. Mengantuk dan penat tidak terasa, lari syaitan semua ;-).

Kiriman kek sudah sampai ke tangan cousin saya pagi tadi. Now adalah masa untuk bertolak ke rumah my mum. Urghhh penatnya tak cukup tidur. Lena saya diganggu deringan telefon yang tak henti-henti.
Sungguhpun hari ini dah mula cuti tapi kena keluar buat trouble shooting juga.
Tapi ini pun kira ok lah compared dengan zaman saya masih seketari dulu :-)


No comments: