Tuesday, 20 September 2011

Acar Buah


Acar buah resipi chef noraini masri ni memang the best.
Suka sangat resipi yang very precise, ikut from A-Z terus jadi marvelous.
Few months ago saya buat half resipi. Mak mentua datang hampir tiap hari dia makan buat lauk dengan nasi.
Tapi lepas she went for operation to remove the cancer, saya sorokkan baki acar ni.
Sebab acar ni ada cuka.

Kali ni saya buat full resipi - more than 500grams of buah-buahan.
Saya beli buah asam pek kecil kat kedai runcit caltex di westport terminal a few months back. Seronoknya memborong buah asam kat situ sebab ada macam-macam jenis!
Buah prune hitam, asam limau kasturi, ada buah warna merah, warna kuning, kehijauan dan macam-macam tak taulah nama dia.
Saya tak suka acar buah yang guna buah-buah jeruk bulat hijau merah tu... asyik-asyik 2-3 jenis tu je, takde variety dari segi rasa!
Beli sendiri pilih sendiri ikut tekak.

Tapi tak boleh makan selalu ye, sebab nama pun jeruk/asam. Banyak guna bahan kimia.
Tak bagus for health. Makan jeruk pun tak bagus for the brain. Buat otak kita kecut.
Zaman saya remaja dulu memang tak suka makan asam, in fact sampai sekarang tak suka asam or jeruk.
Saya sangat menjaga pantang larang, maklumlah kita tengah belajar tak boleh makan benda-benda yang dilarang kalau nak memori yang kuat.
Asam/jeruk saya tak makan, epal hijau juga tak makan.
Kepala ikan memang harammm lah saya nak sentuh.
Mujur juga memang sejak azali saya jenis tak suka makan sangat jadi senang nak menjaga diri dari melanggar pantang.
Tapi sekarang boleh pulak sesekali melanggar pantang makan asam ye?
Ohhh sebab dah jadi acar buah he he he ;-)
Buat banyak, saya bekalkan sikit for my sister tempohari.

1 comment:

izan yahya said...

as salam..sedapnya acar buah ni..ingat nak cuba tapi tak jumpa pulak resipi..boleh share resipi?