Saturday, 10 September 2011

Bila Dia Cemburu

Fahmi kalau bercakap, tutur kata dia tersusun. Kadangkala sangat tersusun menggambarkan dia dah careully thought about it. Macam Yaya pula dia bercakap laju, selalunya mesti membebel.

Contohnya, tempohari masa saya sedang baca suray Yasin bila tiba-tiba handphone hubby berdering dan he picked up the call. Fahmi was lying on my bed next to incik hubby. He was so quite.
Bila saya selesai mengaji dan hubby selesai bercakap terus je dalam nada lembut Fahmi menegur daddynya, "Daddy, lain kali kalau orang tengah baca Yasin tutuplah dulu handphone tu"
Terkedu saya dan incik hubby especially.
Terkedu sebab pertama, bermakna dia faham kita mesti menghormati dan rendahkan suara atau sebaik-baiknya diam bila mendengar bacaan ayat-ayat al-Quran.
Kedua, saya tersentuh dengan nada suara lembut, berhemah dan sabarnya dia menunggu hingga daddynya selesai bercakap di telefon - which last as long as the time I took to finish the whole surah Yasin - barulah dia menegur. MasyaAllah saya malu sendiri sebenarnya sebab saya pun tidak sesabar/hemah itu menegur orang. MasyaAllah kadangkala petunjuk dari Allah swt tu dari dari setiap penjuru.

Tapi dalam calm and poise nya dia ada masanya dia lost composure jugak.
Macam satu incident masa raya tempohari yang buat saya senyum sendiri.
Saya tak sangka juga yang anak teruna saya ni punya sifat cemburu. Kalau cik Yaya memang dia display betul sifat cemburu, cemeng, bekeng, tak boleh ditegur dia tu.
Satu hari di hari raya kedua kat rumah mil, Fahmi masuk bilik mengomel-ngomel pasal satu budak perempuan sombong tak nak kawan dengan dia.
Budak ni anak kawan suami saya yang kebetulan sekampung dan sama-sama duduk shah alam.
Memang mereka dah biasa main bersama tapi masa datang beraya rumah mil tempohari budak perempuan ni bawa cousin lelaki dia dan asyik bermain dengan cousin dia je. Cousin lelaki dia ni pun tak nak main dengan Fahmi.
Budak perempuan ni pulak tak sangka jumpa Fahmi kat kampung because they never met di kampung only kat shah alam, so dia ingat bukan orang yang sama.
Saya ada dengar dia cakap kat Fahmi "eh muka awak ni macam budak KL lah"
Fahmi kata dia menyampah budak perempuan tu sombong, lepas tu dia menyampah juga kat budak lelaki tu yang conquer budak perempuan tu sorang-sorang tak kasi main sama.
Saya nak tergelak tengok gelagat Fahmi macam orang yang dirampas kekasih!
Bila saya cakap macam tu Fahmi tersenyum malu sendiri.
Sat lagi saya dengar kat luar suara Fahmi menjerit "... pondan gedik!"
Ya Rabbi... memang marah & jealous sungguh dia. Aduhhh malu... huhu.

No comments: