Monday, 19 December 2011

Apa Yang Penting KERJASAMA!

Alhamdulillah selesai lah sudah kenduri aqiqah dan cukur jambul anak sulung adik saya yang juga anak buah saya yang paling bongsu (setakat ini), Syed Muhammad Syahmi Zidane.
Perghhh nama tak hingattt! Walid & Ummi dia dua2 peminat bolasepak dan hardcore fan Arsenal. Tu yang bila dapat anak terselit juga nama Zidane kat hujung.
Setakat ini anak buah saya yang bongsu ni memegang rekod nama paling panjang.
Kalau dulu anak-anak saya lah, kedua-duanya nama genap 16 aksara - macam dah janji je kan tapi sebenarnya tak terfikir pun masa tu.
Menariknya nama Syahmi sebenarnya pernah saya shortlist masa nak namakan Fahmi dulu. Tapi akhirnya saya settled for Fahmi. Nak simpan untuk anak no 3 ciss entah bila taun kan?. Akhirnya Syahmi saya lahir juga ke dunia ;-) Saya suka mata dia.

I made 150 cuppies untuk majlis aqiqah Syahmi

Yang rupa baby pejam mata sambil hisap pacifier tu, idea datang secara tak sengaja. Ya Allah sungguh saya tak tahu rupa-rupanya si Syahmi pun dah mula hisap pacifier! Kebetulan sungguh.

Malam kenduri tu while orang sibuk membungkus souvenir dan lain-lain kerja, anak-anak dan anak-anak buah saya monkeying around in my room.

They toyed around with my camera, dan inilah hasilnya! Ya rabbi... terkejut saya bila tengok gambar-gambar ni dalam camera. Macam-macam pesen ada! Ni baru sikit tau.

Berendoi? owh tak payah susah2 sewa buaian berhias bagai. Family saya memang jenis simple. Letak atas rocking chair pun jadi. Layu mata Syahmi dengar zanji dan syair dinyanyikan kumpulan berzanji my mom dan her friends.

Look at that! Cucu-cucu perempuan my mom memang boleh diharap. Tak payah disuruh mereka volunteer kutip pinggan tetamu, berlumba-lumba sampaikan tetamu baru letak pinggan terus diaorang sapu... ha ha ha tak jadi pak cik nak menambah!

Tu dia siap bersihkan sisa makanan lagi. First class!

Penat sih tapi masih boleh senyum!

Buat apa tu? Dah penat berkemas depa melayan kucing pulak, bagi kucing makan keropok.

Alhamdulillah lauk pauk semuanya boleh dikatakan sold out. Dapat simpan sedikit je untuk family makan. Ramai yang memuji-muji kari kambing biri-biri masakan mak cik saya. Memang marvelous! Sesuai sangat, tak pedas - takdelah mengetik lidah orang makan or sampai kanak-kanak tak boleh makan, dan lemak manis tapi bukan manis gula. Sedap berempah cukup bahan. Dia memang pandai memasak!

Sekarang ni layan sakit pinggang pulak. He he he adatlah lepas kenduri kan... seminggu tak hilang sakit badan.

2 comments:

Ayu said...

Cute cuppies & cute baby! : ) Idea letak atas rocker beralas sampin songket tu mmg rock habis. Hehe..

Liasari said...

Tenkiuuu ayu! Rock & sempoiii ;-)