Sunday, 25 March 2012

Berkelana 'Amazing Race'

Jumaat malam saya dan anak-anak bertolak ke seremban dengan memandu kereta kenari my dad
saya pinjam kereta tu 1 minggu sebab cik 'sienna red' saya mogok lagi
maklumlah umur dah banyak, kalau manusia dah mula osteoporosis nya
jadi saya 3 beranak bermalam di rumah my parents
incik hubby tak ikut, saya minta dia fetch kami keesokannya harinya
dari stesen komuter subang jaya saja, tak perlulah 2 biji kereta berkonvoi
lagipun nak puaskan hati anak-anak yang mengidam nak naik komuter sangat

Sabtu lepas zohor my dad hantar kami ke stesen komuter Seremban
mujurlah kebetulan pagi tu my dad balik (he works in Damansara nowadays balik pun jarang)
jadi bolehlah drove us ke stesen komuter, kalau tidak pening juga saya nak heret
budak berdua ni mengejar bas... dah berzaman tak naik bas dari rumah, schedule pun tak tau dah... he he he

Sampai kat stesen komuter pukul 2.15pm, beli tiket dan sedang elok je the 2.30pm komuter sampai
My mum suruh kami cepat-cepat pergi... saya rileks je tapi tau lah orang tua risau kita terlepas tren
sudahnya anak-anak saya pun jadi kalut berlari-lari tarik tangan saya

the kids were so excited selepas mendengar cerita saya pasal koc wanita
Yaya suka sangat, memang dah pakat dengan dia naik koc ni
tak padat dan selesa sangat

Fahmi macam cuak sikit sebab dia malu
in the end we took the ladies coach jugak after I assured Fahmi that it's ok for underaged boys to take the ladies coach bertemankan ibunya


Yaya sibuk 'berkomunikasi' dari dalam tren dengan Atuk dan Nenek yang setia menunggu sehingga tren bergerak


Belum pun 2.30pm tren dah bergerak... bye atuk, bye nenek... terima kasih pinjamkan kereta, lain kali pinjam lagi he he he


Yaya tak putus-putus komen pasal all the signage kat dalam koc ni. Dia tanya kenapa ada bunga ros? Perempuan sinonim dengan bunga kan? Dia tanya pulak kalau lelaki? Err... entah? Rokok kot?! Bad answer! ekeke

Seingat saya dah lama juga koc wanita diperkenalkan, tapi sampai sekarang masih ada lagi penumpang lelaki yang tak sensitif pergi naik juga koc wanita
ada yang ditegur pun buat pekak je, control macho konon
orang sembur kata buta huruf ke apa?
it's really annoying tau... rasa macam orang invade territory kita
ada juga yang tersedar kesilapan, bila sampai stesen seterusnya cepat-cepat turun tukar koc
ada yang baru nak jejak koc tersedar terus tak jadi naik

Cek mek ni mulut tak reti diam.
Sepanjang perjalanan banyak betul pertanyaan, saya ingatkan perjalanan jauh mesti dia penat tertidur
rupa-rupanya saya yang kepenatan kering mulut melayan dia

mula-mula tu seronoklah tunjukkan anak-anak stesen komuter UKM tempat yang menjadi saksi saya turun naik komuter di situ masa zaman belajar dulu
masa kat stesen batang benar teringat kisah seorang pemuda smart ni yang duduk di seat belakang saya
bila hampir ke batang benar tiba-tiba dia menghulur tangan di tepi dinding
terkejut saya, dia jatuhkan business card rupanya!!!
owhhh pesen lama sungguh taktik nak berkenalan...
mengekek ketawa Yaya dengar cerita saya... ha ha ha

bila sampai stesen kajang, makin ramai orang
adalah satu kumpulan minah vietnam ni yang punya gamat macam komuter mak pak dia punya, mentang-mentanglah kita tak faham cakap dia 'prong preng prong preng'
dressing tak cukup kain, saya yang menengok pun rasa malu
apatah lagi ada anak lelaki disebelah...
adehhh takde sivik sungguh mereka-mereka yang berpakaian seksa ni
Yaya sangat curious, tau jelah dia asyik perhatikan orang turun naik
dia tanya orang apakah mereka itu?

Saya : Vietnam
Yaya : owhhh... bukan Islam ye?
Saya : bukan... Buddha, agama Buddha (kalau mereka beragama lah)
Yaya : owhhh... patutlah seksi

Saya tergamam! Statement next dia lagi buat saya terpana

Yaya : Kalau dia nak masuk Islam dia kena taubat kan?
Saya : err... ye, kena mengucap 2 kalimah syahadah
Yaya : tak boleh pakai seksi-seksi kan?
Saya : iye... iye... (sambil buat isyarat mata suruh dia berhenti cakap pasal mereka, kurang sopan)

Adoiii budak kecil pun faham konsep Islam, wanita Islam mestilah menutup aurat dan berpakaian sopan
jadi yang dedah sana sini tu di mata dia adalah bukan Islam???
kena fikir-fikirkan

Tiba di stesen KL Sentral kami kena tukar platform
mujur tiket dah dibeli terus sampai subang jaya jadi tak perlu keluar dan beli tiket baru
masa nak turun tangga tu ternampak tren kami sampai, bila tengok orang berlarian
si Fahmi pun turut ajak saya berlari
dengan langkah panjang saya pujuk dia jangan kejar
kalau tak sempat tak apa, kita naik tren lain
tak kuasa saya nak mengejar, buat peluh ketiak je
dahlah kat belakang saya pikul backpack yang berat dengan buku Juzuk Amma anak-anak
beria-ia Yaya suruh bawa konon nak baca
memang dia selalu baca malam-malam sebelum tidur
tapi sampai kat rumah nenek dia tak sentuh pun! asyik main je!


Naik tren baru seatnya 2 kiri 2 kanan pulak
pilihan utama kami masih lagi koc wanita
kali ini tak padat sangat, bolehlah bernafas
incik hubby sudah diberi maklumat supaya standby di stesen subang jaya


Fahmi sempat baring lelap mata sekejap

Sampai kat subang jaya rupa-rupanya incik hubby tak sampai lagi
saya ajak anak-anak jalan kaki ke subang parade
alah bukannya jauh, lagipun dah lama tak travel on foot macam ni
Fahmi gelakkan saya, dia lucu tengok saya pikul backpack
dah macam orang mengembara kata dia
amboiii sedap je awak gelakkan mama ye
oh ye... anak-anak memang seronok habis, bersorak-sorak riang diaorang
and they dubbed our journey sebagai 'Pengembaraan" ala amazing race
sebab ada adegan kejar-mengejar dan bertukar-tukar tren
depa tak penat malah enjoy lagi ada lah!
mama yang penat okeh!

sampai subang parade kami serbu manhattan fish market
order macam-macam dan semuanya habis licin!
kebulur you! ekeke

Entah apa yang Fahmi sakat sampai Yaya muncung sedepa

So that's it, memenatkan tapi saya enjoy dapat spend time dengan anak-anak
happy tengok their eyes bercahaya melihat sesuatu yang baru
tu yang sampai tak tidur dalam tren tu
Fahmi dah cakap lain kali kita naik komuter lagi... adehhh nanti-nanti lah



Nota:
Juzuk Amma + Al-Quran Pertamaku adalah kumpulan surah-surak Juzuk ke 30 disertai tafsiran dan kisah-kisah disebalik surah-surah tersebut
hasil tulisan Ustaz Haji Arsil Ibrahim terbitan Blue-T Publications
sangat berfaedah untuk memupuk minat anak-anak kita terhadap Al-Quran

2 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wah .. teruja dpt naik train dgn mereka berdua .. salah satu cara konsep pembelajaran yg bagus ;-)

Liasari said...

yup diana... dah mcm romobongan sambil belajar pun ada! ekeke