Monday, 30 April 2012

Cursed

Pernah tak terasa seperti being cursed, that everything you touch or comes into contact with will ruin?
I'm not trying to instill kepercayaan kepada benda-benda karut but when 'this' series of events happened to me one after another, it made me stopped and think.
I can't help but feel as though a cursed had befall on to me.


You know that cik sienna red has been acutely sick on and off since January until the machine went totally kaput last week. Some of this events I captured in my blog, some I just omitted to mention. I tried not to stress myself so much by mentioning it. Though I can't deny that 'it' is a major stress cause that effects the quality of my life. I also avoid to mention it sometimes, let it be as minimal as I can sebab tak mau ada yang silap tafsir niat saya. Ada pulak yang ingat saya nak berlagak.


Sejak cik sienna (dah macam nama pelakon british sienna miller pulak)sakit-sakit, I have driven a total of 3 different cars setiap kali cik sienna tersadai di worksyop. Masa mula-mula cik sienna sakit dulu, saya pinjam kereta ford incik hubby. Sempatlah pakai dalam 2 minggu, bila cik sienna keluar worksyop kereta ford saya pulangkan. Tak lama lepas tu cik sienna buat hal lagi, maka ford kembali saya tunggang untuk satu tempoh yang agak lama hampir 1 bulan. Sebenarnya masa tu cik sienna dah keluar worksyop, tapi mekanik kata cik sienna tak boleh jalan jauh - air akan kering walaupun radiator sudah ditukar sebab root cause dia tak tau apa. Jadi cik sienna direhatkan sementara di rumah while I drove hubby's ford.


Nak jadi cerita, satu pagi tu saya dan ford stranded di tepi hi-way kesas kerana temperature naik. Hose radiator encik ford tercabut, air kering jadi temperature pun naik - tanda-tanda tenat sudah kelihatan walaupun berjaya di fixed tapi kena ganti juga hose baru. Balik kerja petang itu (sudah dekat nak maghrib) hose tercabut lagi, kali ini siap dengan bunyi meletup. Maka tersadailah saya di tepi hi-way kesas seorang diri. Hubby datang rescue membawa cik sienna. Mekanik solve the problem on the spot tapi penyakit lama ford menyebabkan ford tidak dapat diselamatkan lagi. Status sekarang : Ford tersadai di tepi rumah.


Jadi saya drove cik sienna semula dengan hati yang penuh was-was. Masa ni dah mula terasa kenapa semua kereta yang saya sentuh sejak tahun baru end up dengan masalah yang sama? Bila saya cakap kat hubby ini curse sebab saya tak tunaikan janji saya pada dia nak conclude chapter dengan majikan sekarang, hubby dismiss my fears. Masa tu saya ada cakap, kalau tak percaya bagilah saya drive kereta lain. Kita lihat betul tak apa yang saya cakap. To be honest half of me willed my words to be untrue.
Tak sampai 1 week pakai cik sienna, temperature naik lagi. Masuk worksyop lagi. Dengan ford tersadai saya nak pakai apa pergi kerja?


Saya buat tebal muka, pinjam kereta my dad. A Kenari. Best juga pakai kenari, ringan tapi mampu speeding. Huhu. Pakai 1 week, satu hari balik kerja di tengahari sabtu, kenari buat hal. Temperature naik mencanak-canak. Berhenti tepi jalan dengan tahap kepanasan melampau. Panas di luar dan panas di dalam. Bila dah cool baru buka tangki spare tank - keringggg! Hubby rescued me for the 2nd time. Rupa-rupanya radiator kereta abah pun ada problem, air asyik kering jadi kena top up selalu. Dowh, another one?
Status : Sudah saya pulangkan kembali dalam keadaan seperti ia diambil, siap servis ;-)
Nak pinjam lagi tak? Tak nakkkk!!! Tobat! Mak cik fobia.


Dipendekkan cerita, cik sienna buat hal lagi pada hari Ahad dua minggu yang lalu. Dengan jasa baik hubby mencarikan kereta sewa untuk saya, I drove this black hyundai matrix milik kawan merangkap jiran setaman sekebun bunga juga. Walaupun matrix tak boleh lari laju but I was so excited you! Matrix dia tersangat classy, ramai yang bertanya sampai mak perasan kejap! Cukup 5 hari drove this car tiba-tiba malam Ahad lepas dia buat hal. Saya nak bawa anak-anak keluar makan sambil sambut birthday maid kami. Baru sampai kat depan surau tiba-tiba terasa hawa dingin aircon macam suam-suam panas gitu. Saya cuak. Tiga pengalaman lepas buat saya cukup 'masak'. Cepat-cepat tengok temperature - adoiiiiiii takkan lah. Yup, again! I quickly call incik hubby, he was away in Johor at that time. Hubby screamed over the phone, dia rasa tak percaya this thing could happen again. I told you, I'm being cursed. Panggil owner kereta, dia datang bawa mekanik along. You know what? Radiator bocor!
Yup, it seems like my nightmare will never end.


So, tell me, if this is not a curse, what it is then? Can somebody tell me?

3 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

erkssss ..mistik ler kak ... berderet jadik

Liasari said...

diana,
??? ala2 misteri nusantara ke? hehehe... cuba bagi sebiji lg kereta tgk 'selamat' tak kereta tu? hahaha

Ayu said...

oh Tuhan.. kalau 2 kali turut2 tu ok lagi. kalau dah sampai 5-6 kali ni sangatlah... i donno what to say. doa mintak tlg dgn Allah, mudah2an selesai masalah :)