Wednesday, 11 July 2012

Karipap Pusing

Saya suka karipap.


Ye saya tau, sangat vintage selera saya tu. (*_*)
Sekarang bila-bila terasa nak makan karipap saya lebih suka buat sendiri sebab susah nak jumpa karipap yang kena dengan selera saya. Buat sendiri boleh difrozenkan dan bila-bila perlu goreng je buat bekal anak-anak.


Sungguhpun dah berkali-kali buat karipap tapi harus saya akui masih gagal mendapatkan kulit karipap yang rangup. Selalu buat bila dah sejuk je mesti kulit jadi lembik dan liat. Banyak kali tukar resipi masih belum bertemu yang kekal rangup. Tak tau lah kalau tangan saya ni memang tak serasi dengan doh kulit karipap kot?


Rasa tercabar pulak bila tengok Dato' Fadzley buat karipap pusing kat Masterchef Celebrity tempohari. Dan dia kata itulah kali pertama dia buat karipap. Terus menjadi pulak tu. Tercabar beb! Haruslah ahkak pun turut sama menyahut cabaran itu.


Jadi saya google for recipe karipap pusing and tried the first one that I found. Diambil dari blog noreen-homecooking yang sudah tidak aktif lagi. Entah kenapa rasa seronok dan enjoy sangat melapis dan menggulung doh karipap pusing, walaupun ramai orang cakap renyah dan banyak kerja tapi sikit pun saya tak rasa begitu. Barangkali seronok tengok doh yang spiral tu sampaikan saya terasa seperti anak kecil yang mendapat gula-gula! A very pleasant and enjoyable experience! ;-)


Bila digoreng dan setiap lapisan spiralnya semakin menyerlah, saya bersorak riang dalam hati. Huhu!






Tambah seronok bila kulitnya rangup dan rapuh serta kekal begitu walaupun dah sejuk mahupun semalaman. Resipi noreen memang superb. I'll stick with this one forever!







Cik Yaya jadi my food tester. Dia suka kulit karipap. Lebih dia suka telinga (kelim) kulit karipap tu. Bila dia makan yang ini she keep on coming back for second and third. She likes spiral curry puff more than the normal one.







As for the inti karipap I'll always stick to my version - spicy, using potatoes with chicken cubes or finely diced beef. Saya tak suka karipap inti keledek - lil bit too sweet for my taste. And I hate it bila orang buat inti karipap manis. Memang potong stim. Macam CD rosak gitu.


In the mood untuk mencabar diri? Silakan ;-)

4 comments:

dianas said...

which one kak, ada 3 resepi kat situ.

nak cuba juga buat karipap sedap. hehe ;)

Liasari said...

hi diana,
owh sorry i forgot to put the exact link... tak perasan pun ada 3 resipi coz i went straight to the first one i found. diana cuba this link http://noreen-homecooking.blogspot.com/2008/11/karipap-pusing-resepi-iii.html. i believe it's karipap resipi III.

selamat mencuba ;-) & thank you for dropping by.

Ayu said...

Hahahhaha.. Perumpamaan dengan CD rosak tu memang something. Hahaha. Suka inti karipap yg ada crushed blackpepper & daun sup. Pernah makan kat mana tah. Sedapnyaa

Liasari said...

Ayu,
Yup klu nak sedap lagi mesti letak daun sup potong kecik2... Hmm mcm2 inti karipap ni... letak blackpepper pun mesti sedap... akak ok je asalkan pedas2 sikit gitu hehe.