Saturday, 11 August 2012

22 Ramadan 1433H - Kerahan Tenaga I

Kejam je bunyinya kan?
isyyy takdelah... this was our activity today
gotong royong membersihkan dinding rumah yang kotor
nak cat tak kuasa lah kan sebab banyak kerja hampir semua dinding comot
entah berapa hari baru siap mengecat agaknya
bulan puasa pulak tu nak menghidu bau cat, panas letih dan penat
I offered to paint the walls but somebody just don't trust me enough
so, mengelap dinding lah masing-masing tengahari tadi


There are 5 of us in the house so setiap seorang ditugaskan membersihkan 1 dinding seorang
Saya terkejut pada mulanya sebab bangun tidur je Fahmi & Yaya dah bersorak riang
tak sabar nak gotong royong
Uiksss biar benar budak-budak ni
clearly they don't have the faintest idea what's in store for them, hah!


This boy had to do dinding berhampiran dapur
yang paling teruk kotor dek cap jari, tapak tangan dan tapak kaki dia
Sakit mata mak hari-hari tengok dinding tu



Sambil mengelap sambil dia mengomel, "Susah lah, sakit tangan abang tapi tak hilang pun"
Saya balas, "Ohhh sekarang tau sakit ye. Macam tu lah sakitnya mata mama tengok dinding rumah mama ni kena cakar, kena kotor dengan anak-anak. Masa buat tak fikir kan?"

Lepas tu tak berhenti-henti mengeluh lagi.
Dah lah saya lagi penat sebab semua dinding yang dia lap saya kena ikut lap sekali sebab dia tak sental sampai bersih.
Orang suruh perah kain sampai lembap dia bantai lap pakai kain yang lencun dengan air
habis dinding saya banjirrrr!
"Ok that's it, abang banyak merungut sangat you do (cleaning) the wall until I say stop" Hah, lagi giler kejam kalau dah naik syeikh.


Bukannya nak marah dia sangat pun
Fahmi did so well, much better than his adik
saya sebenarnya geram dengan adik dia yang kuat mengelat ni

abaikan dinding yang dah sopak tu, masa baru pindah tukang angkat barang langgar dinding dengan furnitures semua habis sopak


Cik Yaya the diva aka drama queen
buat kerja sikit merungutnya berbakul-bakul
takde satu pun yang dia sental bersih
dia sental ala kadar dalam 2-3 minit dia lari pergi dinding orang lain
lepas tu dia bising kata penat
dia on TV... saya suruh tutup "Takde siapa boleh tengok TV selagi semua orang tak siap kerja"

"Tengok, korang punya pasal habis semua orang kena marah" Mr Hubby membebel kan anak-anak sebab Ketua Pembersihan - gelaran depa bagi kat saya dah makin strict dengan peraturannya


Paling licik Yaya boleh sub kerja dia kat Daddy!!!
"Daddy... marilah sini lap dinding ni. Semua orang buat kerja Daddy tak buat kerja"
Hah, ambik ko, terer tak terer anak dara kuseorang itu
Takde siapa berani kerah Daddy tapi dia nak mengelat punya pasal dengan Daddy sekali dia sound
haha




But I guess after spending a couple of hours helping mr hubby shifting all his barang-barang khemah ke bengkel dia earlier in the morning
it is only fair for him to help me out kat rumah pulak kan


So we spent about 3 hours bergotong royong membersihkan dinding tingkat bawah
I would have continue kalau tak kerana penat tolong hubby earlier on
lagipun weather was so dry and hot
jangan budak-budak, mak budak pun kali pertama after 22 days of fasting rasa haus ya rabbi
Iftar tadi semua orang pulun air bergelas-gelas seorang!
But worth every sweat we shed lah, sebab dinding mak dah bersinar semula ;-)

2 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

kak bg tips nak bersihkan dinding tue guna apa yer?

Liasari said...

Diana,

Takde guna apa pun, guna kain lap basahkan dgn air je... sental jelah cepat je hilang.
Patut everytime kotor terus lap baru tak keruh sgt dinding tu hehe