Monday, 22 October 2012

Asalnya Nak Cuci Rambut Je

Semalam bawa cik Yaya dan kembar lahir selang 3 hari nya (sepupu) cik Nana pergi gunting rambut di sebuah salon di Subang Parade, Seremban. Hajat di hati nak juga tebas rambut sendiri yang terasa panjang sangat dah. Bila disanggul dah tak muat masuk 'sangkar'. Kalau pakai tudung sudah masuk kategori 'bonggol unta'. Tak mau lah macam tu.

Malangnya salon favourite tutup. Alahai dah jam 11 pagi pun tak buka lagi. Atau tutup for good? Entahlah saya pun pergi sana setahun sekali je. Last pergi bulan April lepas ada amoi tu cakap nak tutup sementara sebab takde pekerja. Frust ahkak. Frust lagi budak berdua tu. Saya pun ajak mereka masuk salon lain. Pernah sekali je masuk sini. Caj dia mahal sedikit dari my favourite salon. Of course kat favourite salon dapat harga istimewa, layanan pun istimewa walau pergi cuma setahun sekali!!! Wajah saya tetap dia ingat, gaya rambut macam mana pun dia masak benar! Lagipun saya serasi benar dengan tangan dia. Stylist lain buat rasa tak kena gitu.

Kami masuk salon yang masih kosong. Duduk lah budak berdua tu atas kerusi. Tersenyum-senyum sesekali ketawa mengekek sesama sendiri entah apa yang menggelikan hati. Dua orang stylist mengerjakan budak berdua tu. Tinggal seorang lagi stylist yang tak tau nak buat apa langsung terus meracun saya "Tak mau cuci ke kak?". Dia boring agaknya. Tengok salon lengang. Boleh juga cuci rambut ye, caj nya RM25 cuma. Jauh sekali ganda lebih murah dari caj cuci rambut yang Kak Yati (kawan saya) kena di MidValley kelmarin. Ambil spot yang jauh ke dalam, privasi sedikit. Sekejap lagi datanglah amoi tu bawa scanner. Mau scan kulit kepala katanya, jangan risau - percuma! Aduhhhh bab percuma itu yang ahkak risau. Mana ada benda percuma atas dunia ni?

Lepas scan dia ajak buat scalp treatment sekali. Kulit kepala saya kering katanya dan ada alahan. Saya tanya produk apa dia nak pakai. Bila dia tunjukkan tiub kecil Kerastase saya dah terbayang-bayang duit yang akan terbang. Ikutkan Kerastase bukanlah produk penjagaan rambut paling mahal. Tapi kalau dah 1 tiub kecil untuk kepala saya ni dah tentu costly. Entahkan kulit kepala yang gatal entahkan tangan yang gatal nak menabur zakat, saya iyakan aja. Nah engkau, dari RM25 jadi RM195 bila buat scalp treatment sekali. Tapi puas hati sebab buka setakat cuci, siap urut kepala, tengkuk dan bahu saya. Memang sungguh-sungguh punya urut dan terasa sedapnya. Timing memang kena, sebab bahu dan tengkuk saya memang tengah sakit dan perlukan urutan!!!

Harus saya puji amoi tu memang pandai ambil hati pelanggan. Pandai juga masuk jarum lepas satu - satu dia pujuk saya. Buat itu dan ini. Macam inilah gaya orang meniaga. Sambil mengurut dan mencuci dia pujuk saya beli losen Oleo-Relax dan masker untuk rambut kering pula. Oittt rambut pun ada masker bukan muka saja. Kepala saya dah ligat fikir apa nak cakap nak tangkis pujukan dia. Harus bankrap mak melayan dia. Mujurlah benda-benda tu semua memang saya pakai sekarang. Bila dia habaq losen rambut tu dia jual RM82, saya cakap saya pun dah 4-5tahun pakai. Beli online dari wholesaler di Puchong, cuma RM75 saja dengan delivery percuma! Terus terdiam tak terkata amoi tu. Dia rasa tak percaya. Siap cerita kat bos dia lagi. Sudahnya saya bagi dia laman web wholesaler tu. Dan sudahnya dia tak jadi lagi nak promote saya beli apa-apa sebab kata dia "takpelah you dapat lagi murah beli sana je". Hik hik...

Tapi sebelum balik sempat dia tunjukkan shampu yang sesuai untuk kulit kepala kering. Itupun dia kata "Takpe saya tunjuk sama you saja, nanti you boleh beli dekat sana (wholesaler)". Yelah, saya beli direct dari wholesaler Kerastase dapatlah murah, dia pulak jual secara runcit takkanlah dia nak jual kat saya harga wholesaler kan kan kan? Tapi serius saya suka pakai losen rambut Oleo-Relax tu. Rambut manageable, lembut dan berbau wangi. Jimat pulak tu, sebotol 125ml tahan setahun lebih. Eh takkk.... ahkak tak promote... tapi kalau nak cari sendiri! Hehe




3 comments:

Bui Bui said...

Salon tu kat mana ye.subang parade,seremban?

Bui Bui said...

Salon tu kat mana ye.subang parade,seremban?

Liasari said...

Hi Bui Bui,
sorry late reply, tak perasan ada komen baru. Yes, salon Versus di subang parade seremban.