Monday, 1 October 2012

Gantung Apron


Saya sengaja mengusik Yaya, membuat satu permintaan
Saya beritahu dia saya teringin makan kek di hari ulang tahun saya
Kek yang bukan saya sendiri membuatnya, kecil pun tak apa

Jadi tengahari sabtu itu while kami bersiap-siap nak keluar makan (haruslah birthday girl gantung apron kan?), dia beriya-iya ajak ke Subang Parade
Fahmi macam biasa welcomed the idea sebab dia nak makan kat manhattan fish market
Yaya pula berura-ura nak suruh daddy belikan mama icecream kek di baskin 'n' robbins!

Tapi birthday girl ada idea lain
She wants to eat middle eastern cuisine!!!
Birthday girl's other half ON sajaaaaa...

So, off we go to Zam Zam restaurant

Muncung sedepa mulut Yaya hajat dia tak kesampaian
Dia yang nak sangat makan icecream tu, bukan saya tak tau he he
Lepas tu dia duk berzikir lapar, lapar, lapar
Bila makanan sampai, hah ambik ko bertambah-tambah dia makan!
Terkejut saya bila dia masih tak berhenti walaupun Fahmi dah surrender awal-awal lagi.




We ordered chicken madghut untuk saya, anak-anak dan kakak
While mr hubby dah tentu lah lamb madghut

Ambik ko! Sepinggan mumbung. Ayam/bebiri ada tersembunyi disebalik timbunan nasi.
Portion macam ni sesuai kongsi 3 orang, kalau tak memang senak perut Melayu nak habiskan.

Tapi ada orang tu dalam dok geleng kepala dan berzikir ini bukan lamb madghut, ini mengaruttt!!!
Habis juga licin plate dia.

Musykil... musykil...

Tapi saya tak hairan sangat bila Yaya makan bertambah dan mr hubby boleh habiskan
Sebab nasi dia memang sedap, very flavourful
Makan nasi saja pun sedap sebab dia masak dengan carrot dan potato cubes
Ayam atau bebirinya pulak so tender, they fall off the bones easily sebab dimasak secara pressure cook
The word madghut itself represent the method which the meat is cooked

We have been to a few arabic restaurant
Setiap restoran ada hidangan istimewa tersendiri
Kalau ke Zam Zam dan teringin makan nasi we would definitely choose to eat Chicken Madghut serve with nasinya yang sedap tu
Dan tak lupa pesan dessert - Basbousa


Basbousa di sini sangat yummmmm!
Waiter pak Arab di sini terover excited beri penerangan kat saya pasal dessert yang ada
Siap ajar saya pronunciation dan minta saya ulang...
Tapi saya rasa lucu bila nak sebut Basbousa
Sebab dalam kepala terbayangkan Kapten Barbosa - ketua lanun yang mengepalai kapal Black Pearl dalam pirates of the carribean!
Terpaksa saya control senyum depan pak Arab tu


Kalau ke Al-Diafah di Seri Petaling pula kami suka Nasi Kabsah nya
Sangat sedap tak sama dengan nasi kabsah di restoran lain
Tapi baklava kat sini sangat hapak ok!


Kalau ke Sahara Tent their Chicken Beriani is to die for!
Portionnya tidak besar, sesuai untuk perut Melayu
Dan tak lupa mesti cuba kunafa nya, sedap
Tapi saya teringin nak cuba kunafa yang Bobby Chin kata paling sedap di dunia - terdapat di Jordan!
Haha entah bila nak sampai sana


Al-Rawsha dan Hadramaut saya tak pernah cuba lagi
Tapi kalau Saba' pada saya tiada yang menonjol, dari segi rasa biasa saja
Kalau nak makanan arab yang murah boleh cuba di Muhattoh, Saujana Utama Sg Buloh
Restoran ini operates by orang Melayu
Kofta dan kebabnya lebih sedap daripada arabic food restaurant
Makan 5 orang bayar RM50 sahaja!


3 comments:

Noor Shafila said...

salam :)

tgk dalam gambar pun nampak sedap je lamb madghut tu. Zam zam ni kat mana ye?

Liasari said...

Salam Noor Shafila,

Zam Zam dekat Section 9 Shah Alam. Next to Plaza Masalam ada satu area called Oasis. Senang cakap kat belakang McD ;-)

Klu tak silap kat KL pun ada zam zam tp sy x sure di mana. Do try the lamb madghut mmg superb!

Btw, thx 4 dropping by.

Liasari said...
This comment has been removed by the author.