Thursday, 27 December 2012

Mengena & Terkena : Dari Banyak 'Mata' ke Harry Potter

Semalam saya temankan Fahmi makan sambil layan dia berborak. Cik Yaya tak mau makan. Tapi sibuk melilau ke depan ke belakang. Naik rimas dibuatnya. Saya suruh dia duduk depan tapi tau apa dia buat?
Entah bila masanya dia menyusup ke belakang saya, kononnya nak sergah saya dari belakang lah. Saya terasa ada orang kat belakang, terus saya hulur tangan ke atas bahu dan tangkap kepala dia. Apa lagi, tergelak besar lah Fahmi. Mujur tak tersedak nasi.

Cik Yaya tak puas hati. Sebab dia selalu nak sergah saya terutama masa saya sibuk masak kat dapur tapi tak pernah menjadi. Selalunya dia yang terkejut, sebab belum sempat dia buat apa-apa saya dah sergah dia dulu. Lalu, bersoal jawablah dia dengan saya sehingga Fahmi pun menyampuk sama.

Yaya : Mana mama tau adik ada kat belakang?
Mama : Mama tau. Mama ada mata kat belakang.
Fahmi : Iya ke?
Mama : Ibu-ibu ni kalau abang nak tau,'mata' ada kat depan, kat belakang kat kiri kat kanan. Semua benda dia boleh nampak. Abang nak tau kenapa?
Fahmi : Kenapa?
Mama : Sebab sorang ibu ada anak ramai dan banyak kerja semua nak kena jaga dan buat dalam masa sama. Jadi, kelebihan Allah bagi ibu boleh melihat dan merasa setiap pergerakan sekeliling dia. Tak usahlah nanti tipu Mama, semua Mama tau.

Nanti ada pulak yang kata saya sebarkan ajaran sesat. Maksud saya dengan banyak 'mata adalah 'instinct' atau naluri.

Dahi Fahmi dah berkerut. Yaya dah tarik kerusi duduk sebelah. Wahhh... berminat nampak. Hehe...

Yaya : Tapi mana mama tau adik ada kat belakang mama? Kan kadang-kadang adik jalan perlahan sangat pun mama tau.
Mama : Kita ni kalau berjalan laju ke perlahan ke mesti orang boleh rasa pergerakan kita. Sebab bila kita berjalan, ada geseran dengan angin/udara. 

Makin berkerut dahi budak 2 orang tu. Isyyyy... payah nak explain. 

Mama : Pernah tengok citer harry potter kan? Yang dia pakai selimut halimunan tu
Fahmi & Yaya : (muka blur)

Kakak pulak ikut menyampuk, "Alah yang dia pergi bilik ada cermin ajaib boleh nampak mak ayah dia tu" baru budak berdua tu "Ooohhh..."

Mama : Kan harry potter pakai selimut halimunan, dia terserempak dengan professor sniper.
Fahmi : Ok...
Mama : Walaupun dia pakai selimut halimunan tapi kenapa professor sniper tu masih boleh terasa macam ada orang lalu?
Fahmi & Yaya : Entah...
Mama : Sebab ada geseran pergerakan kita dengan udara macam yang Mama cakap tadi lah... tak nampak tapi kita boleh rasa.

Barulah terangguk-angguk budak berdua tu. Entah ke faham atau tidak.

Fahmi : Ok, kalau Mama kata Mama banyak mata boleh rasa... mesti Mama boleh rasa apa yang Aiman tengah buat sekarang kat rumah dia. Dia tengah berjalan ke berlari?

Errrrkkkkkkk!!!!!!!


Mama : Ehhhhhh.... kalau Mama tau apa yang Aiman tengah buat kat rumah dia, itu bukan boleh rasa lagi dah. Itu ilmu sihir namanya!!!!!


Aduiiiiiiii lahhhh melampau betul anak saya yang sorang ni tau. Dia ingat Mama dia ni ada bela hantu raya ke apa. Penat-penat cari pembayang untuk explain kat dia, sudahnya dia suruh kita tilik apa yang kawan dia buat kat rumah pulak dah. Itu kena tanya Wak Jawa (sinar.fm) lah sebab dia je yang ada geluk jampi. Mak takde dik non! Kekadang fed-up bercakap dengan diaorang, kita jugak yang terkena. Kikikikiki...No comments: