Tuesday, 29 January 2013

Macarons - Takkan Pernah Bosan


Dah lama tak buat macarons. Walaupun saya suka sangat makan macarons dan sering baking di dapur tapi saya malas sangat nak buat sendiri. Sebabnya saya dah jemu dengan tekstur cookies/shell dia yang sama. Cheh... takkan pernah bosan konon!


Tapi betul saya takkan berhenti mencuba. Dan akan sentiasa mencuba resipi yang baru, membuat penambahbaikan. Sehingga saya puas. Sebelum ini saya guna resipi David Lebovitz untuk macaron perisa coklat yang sangat rich dan chocolatey. Serta resipi Deeba from passionateaboutbaking.com yang sangat perfect for beginners. Cuma saya agak kurang berpuas hati kerana untuk kedua-dua resipi ini menghasilkan shell atau cookies yang agak keras/terlalu rapuh walaupun selepas diperam dalam fridge selama beberapa hari. Susah nak mendapat tesktur yang crunchy diluar tetapi goey didalam dengan kedua-dua resipi di atas. Bukan maksud saya resipi itu tak bagus. Barangkali perbezaan tekstur bahan yang digunakan kerana kita bukan dari negara yang sama.


Kerana itu, setiap kali saya teringin makan macarons saya akan beli dari seorang adik manis ni yang sering berjualan di booth di Subang Parade setiap sabtu dan ahad. Malangnya sejak bulan puasa tahun lepas dia dah tak buka booth lagi. Dan beberapa kali saya tempah dengannya jodoh kami umpama belum mahu berjumpa lagi kerana terlalu banyak halangan. Akhirnya, saya berhenti mengharap. Sehingga hasil daripada blogwalking saya terjumpa resipi macarons oleh Heather Baird yang dipost oleh Rosie Alyea - a blogger, a mother of two very beautiful girls and a professionally trained baker with amazing talent! She is based in Canada and can be found at Sweetapolita.

Selain resipi david lebovitz dan deeba, saya pernah mencuba pelbagai resipi lain termasuk resipi-resipi yang biasa digunakan pembuat macarons tegar. Mengikut rekod saya hanya resipi lebovitz dan deeba saja yang berhasil di tangan saya. Kadang-kadang dengan melihat pada resipi saja naluri kita boleh beritahu sama ada outcomenya will be perfect or not. Dan resipi Hether Baird ini, sekali imbas, entah kenapa ada satu macam keyakinan, hati saya berkata saya tidak akan kecewa.


Resipi ini tekniknya mudah. Saya memang tak pandai teknik swiss meringue macarons jadi saya tidak akan buang masa mencuba. Sebaik memicit adunan ke atas baking sheet hati saya sudah berlagu riang. Saya menghentak loyang beberapa kali untuk mengeluarkan 'air bubble'. Adunan tersebar rata menipis kemudian mengering selepas direhatkan beberapa jam.


Cuma ada sedikit komplikasi sewaktu membakar. Suhu yang dicatatkan dalam resipi terlalu tinggi. Ikut pengalaman lalu, macarons biasanya dibakar pada suhu 160C ke bawah. Tidak pernah lebih. Loyang pertama saya ditongsampahkan kerana pada suhu 190C seperti dalam resipi, hasilnya macarons saya retak dan tiada 'kaki'. Saya rendahkan suhu kepada 150C sahaja untuk batch kedua. Dan Alhamdulillah... they have feet!!! Saya teruja dengan shell yang nipis dan kaki (feet) yang tidak terlalu tinggi seperti macarons saya sebelum ini.  


Rasa dia? Ummm... perfecto! Lapisan luar shell berkilat dan nipis. Bila digigit lembut didalam. Isinya juga padat. Tiada hollow. Kurang manis berbanding lebovitz dan deeba punya. Tapi masih lagi manis kerana itulah sifat macarons. Manis. ;-) This one is a keeper.

No comments: