Wednesday, 10 April 2013

Mini Blackforest Cake

Fikir-fikir apa yang nak diberi pada classmates Yaya sempena her birthday. Biasa kan dari zaman kita kecil dulu ada yang sambut birthday bawa kek sebiji ke sekolah makan dengan kawan-kawan. Pernah classmate sambut birthday masa rombongan lawatan sambil belajar ke Melaka siap usung kotak kek besar gedabak naik bas. Kek haruslah besar gedabak juga sebab nak makan ramai-ramai, ahli rombongan 3 biji bas kalau tak silap. Fuhhh... tapi zaman itu hanya anak orang ada-ada jelah yang mampu. Anak orang serba tak ada macam saya ni mampu tumpang mentekedarah jelah.


Zaman sekarang dah takde had. Ada-ada atau tak berapa nak ada semuanya inshaa Allah boleh je diadakan. Kalau tak kek, pulut kuning. Ada juga yang memilih untuk bekalkan party pack berisi jajan. Jajan kan murah berlambak kat Giant. Paling tidak donat dengan karipap pun layan. Tapi jajan adalah pilihan paling ekonomi.


Sebab kalut sikitkan lately ni macam-macam hal plus badan sengal semacam jadi planning untuk Yaya ni adalah ter overlook. Dah seminggu birthday dia baru teragak nak buat. Saya rasa janggal nak beli barang siap. Apa guna Mama jadi baker tapi tak buat sesuatu dari air tangan sendiri. Sebab itu kena cari waktu yang lapang sedikit baru boleh buat. Mini Blackforest cake.Saya buat blackforest cake in cup. Cup kecil comel je tapi sebiji pun rege dah RM1.40. Tu harga cup semata belum kos isi lagi. Kek pula instead of layer dengan whipped cream biasa tu, saya buat mascarpone cheesy cream. Sirap ceri bersama buah ceri wajib ada dalam setiap lapis kalau tidak tak sah lah nama blackforest cake.
Nak cari buah ceri fresh dah tak musim. Maka sebab itu kek dihiasi buah strawberry saja. Yummmssss juga.2 comments:

DeLancrettLurpak said...

Kak,

Mcmana akak buat kek jadi mini cenggitu? Akak buat one whole cake and then cut it ke? Heheh, amatur sungguh soalan saya kan, bersabarje lah, hehehe

Liasari said...

DLL,

Righto!
Haha xdelah soklan amatur, me myself pun gatal kepala gak fikir cemana aku nak buat ni. Last2 ambil je acuan tart yg bulat tekap. Kot xde sgt tekap pki mulut gelas je kot... hehehe