Wednesday, 7 August 2013

29 Ramadhan 1434H - Hadirnya DiNanti, Perginya Dirindui...


pic courtesy google

Assalamualaikum readers,

This will be my last post for this Ramadhan. Seperti kebanyakan orang, I will be taking a break to celebrate Eid-ul-Fitr with my loved ones. Sungguhpun anak-anak cuti sekolah almost 2 weeks tapi saya won't be away for that long. Nak kena balik ke base secepat mungkin untuk persiapan wedding cake pula.


Alhamdulillah syukur pada Ilahi kerana kami sekeluarga diberi kesihatan yang sangat baik sepanjang menjalani ibadah puasa kali ini. Sungguhpun berpuasa dalam keadaan cuaca yang panas, kering dan sedikit berjerebu tapi anak-anak saya yang sedia maklum sangat sensitif dengan cuaca yang panas kekal sihat walafiat, tak demam hingga ke penghujung. Itu dah cukup buat saya rasa bersyukur sebab saya dah bersedia kalau-kalau mereka demam kerana bengkak tonsil. But that didn't happen. MasyaAllah tabarakallah. Rasanya inilah Ramadhan yang paling mudah dari segi fizikal buat kami. Insaf kalau dibandingkan dengan saudara-saudara kita yang berpuasa di musim summer yang panas dan panjang tempoh siangnya. Apatah lagi yang menyambut Ramadhan dalam kancah peperangan seperti di Syria, saudara-saudara Islam etnik Rohingya yang ditindas di Myanmar, saudara kita di Palestin yang kita ketahui penuh debaran menunggu masa Israel melancarkan perang mengambil kesempatan huru-hara di Mesir dan tertutupnya pintu masuk bantuan akibat dari kejatuhan kerajaan Morsi. Jangan lupa pada mereka.


Sementara itu, saya ucapkan Selamat Menyambut Aidilfitri... hari kemenangan kita menahan godaan hawa nafsu. I sincerely hope setiap kita telah mendapat kejayaan mensucikan hati dan jiwa, mendapat keampunan Allah swt... Teringatkan doa malaikat Jibril as "Celakalah orang yang mendapati bulan Ramadhan tetapi dosanya tidak juga diampuni", buat saya sedih. Dan pesan seorang ustaz, nak tahu dimana ketaqwaan kita lihat semula diri kita selepas Ramadhan. Wallahu a'lam.


Kelip-kelip kusangka api
Terang bercahaya hiasi laman
Ramadhan berlalu tetap dirindui
Tibanya Syawal tanda kemenangan

Pasang pelita di tujuh likur
Anak muda bermain mercun
Sepuluh jari rapat dihulur
Segala kekhilafan harap diampun

Selamat menyambut Eid-ul-fitri. Moga Ramadhan yang kita lalui telah mendidik jiwa dan meningkatkan ketaqwaan serta mendapat keampunan Allah swt. 

Ingatan untuk diri sendiri, teruskan istiqamah dalam beribadat, jadi hamba Allah bukan hamba Ramadhan. Wallahu a'lam.

Hati-hati dijalanraya. Be safe.

Taqabbalallahu minna wa minkum

No comments: