Tuesday, 24 December 2013

One Less Helper : Edisi PencerahanWhen I put up this photo of my son dengan tangan kirinya ber anduh with the same caption "One Less Helper" di fb, saya terima pelbagai komen dan variasi respon. Ada yang dapat menangkap my sense of humour dalam komen yang saya letak. Tak kurang juga yang silap faham dan terburu-buru menyalahkan saya sebagai punca tangan my son terpaksa beranduh.
Aduh. Nampak sangat pengomen terburu-buru tidak membaca cerita sebenar terus komen.
Well, I'm not surprised sebab isn't that sounds like typical Malaysian facebooker punya characteristic yang cepat mengomen pada mana-mana artikel tanpa membacanya hingga ke akhir. ;-)


Bila saya menggelarkan anak lelaki saya 'my little helper' atau 'my helper', saya tidak sangka lah ianya membawa konotasi negatif dan memberikan gambaran seolah-olah saya memburuh kasarkan anak saya. Sejak bila pula anak-anak yang dilatih membantu kerja rumah dikira sebagai memeras tenaga mereka? Saya berusaha melatih dan membiasakan anak-anak membuat kerja-kerja rumah ringan seperti membasuh pinggan selepas makan, sidai pakaian, lipat pakaian mereka sendiri, susun dan simpan pakaian sendiri di dalam almari supaya mereka peroleh kemahiran menguruskan diri. Hatta semasa saya masih punya maid lagi saya sudah mulakan sedikit demi sedikit. Saya tidak mahu mereka merasa diri seperti tuan/puan muda di rumah.


To be honest, mereka agak seronok membantu melangsaikan kerja-kerja ringan. Terutamanya bila setiap sumbangan mereka itu saya berikan reward. Ucapan terima kasih. Ataupun kata-kata pujian. Itu yang sampai Fahmi kembang semangkuk dan gelar diri sendiri 'budak lelaki mengalahkan perempuan' bila saya puji keringanan tulang nya.  Dan kalau nak tahu, sepanjang cuti sekolah ini setiap kerja rumah yang mereka bantu diberi reward berbentuk upah wang ringgit. Sebabnya, upah itu untuk membantu mereka membayar balik harga charger PSP yang telah rosak sebab tak dijaga dengan baik.
Saya sebenarnya cuba melatih mereka untuk hargai harta benda. Tidak ada benda percuma dalam dunia ini. If you want it, there's always a price to pay.
Saya grab apa jua peluang yang ada untuk saya gunakan (eksploitasi) sebagai medan memberi pengajaran baru kepada mereka.


So, kalau itupun buat saya kelihatan sebagai ibu yang kejam. Apa yang boleh saya katakan, saya beri diri anda masa sehingga anak-anak anda semakin membesar. I'll trust you'll get there.No comments: