Tuesday, 14 January 2014

Anekdot : Bantuan Sekolah RM100


Yaya came back from school on Monday and told me that next week parents semua dah boleh datang sekolah collect duit bantuan sekolah RM100. Fahmi yang baru sudah makan tengahari quickly do his maths dan menyampuk.


Fahmi : Kalau seorang RM100, dua orang RM200. Wow! Banyak tu...

Saya diam je. Kemalasan nak komen. Tapi my boy ni sangat teruja tak berhenti lagi mengira. Tak puas hati agaknya I didn't share his excitement.

Fahmi :  Mama, bayangkan kalau Mama ada 20 orang anak... RM100 kali dengan 20... Woww!!! Kaya lah Mama!


Mama : Nak kaya macam mana? Untuk sekolah seorang anak Mama belanja pun dah RM500 seorang, tu belum masuk yuran sekolah agama. Cuba Abang kira RM100 tu tolak dengan belanja seorang... negatif ok?

Owh... dia tetap nampak RM yang masuk tu juga. Kaya katanya. Ha'ah. Ye, kaya sangat kalau kira apa yang masuk (dapat) saja. Belum kira apa yang kena keluar (belanja) dulu sebelum 'mendapat' kansss? 

Lawak betul matematik Fahmi ni. Kalau ikut formula dia memang boleh bisnes buat anak.


2 comments:

Rienadia Rafi said...

kah..kah... dia tak tahu tu..kos biaya 20 org anak lebih dr duit yg kjaan bg..

lawak tul pagi-pagi ni.. fahmy u cheer up my day

Liasari said...

hehehe tu lah pasal Rienadia... anyway glad u find it amusing ;-)