Sunday, 29 June 2014

Ramadan Datang Lagi...
Alhamdulillah syukur ... dipanjangkan usia untuk bertemu Ramadan Kareem sekali lagi. Ramadan tidak akan pernah hilang melainkan kita saja yang tidak berkesempatan menemuinya bila ajal memanggil terlebih dahulu.
Harapan dah tentulah mahu beribadat dengan lebih baik daripada tahun sebelumnya. 


Cabaran lebih besar berpuasa tahun ini buat anak-anak. Dalam keadaan cuaca yang lebih luar biasa bukan sahaja panas tetapi kering. Kalau yang dewasa pun terasa lesu inikan pula anak-anak. Maka panjatkan lah doa:

"Ya Allah tingkatkanlah kesabaran dan keimanan hamba Mu ini dan anak-anak kami dalam menjalani ibadah Ramadan dalam keadaan yang penuh ujian. Ya Allah tingkatkan lah kesabaran kami meladeni kerenah anak-anak di bulan Ramadan. Dan kurniakanlah nikmat kesihatan tubuh badan untuk melaksanakan amal ibadah dengan lebih baik dan sempurna, dan sesudah diberikan nikmat sihat itu Ya Allah jadikan lah kami dikalangan orang-orang yang beristiqomah dalam beribadah"


Saya belajar mengaplikasikan tips berdoa dengan lebih berkesan dalam menghadapi ujian daripada Ustaz Pahrol Mohd Juoi yang saya ikuti rancangan beliau di radio IKIM.fm. Sesungguhnya saya sedang berhadapan dengan ujian yang berat dan teguran beliua tentang kesilapan kebanyakan kita bila berhadapan dugaan dan ujian sangat bermanfaat buat saya. Beliau menegur kebanyakan kita sering meminta kepada Allah "permudakanlah ujian ini". Kata beliau, daripada meminta dipermudahkan sebaik-sebaiknya meminta "tingkatkan lah kesabaran dan keimanan". Supaya kita bukannya menjadi semakin lemah atau statik dengan permintaan "permudahkan ujian" tetapi menjadi lebih kuat dengan meminta "tingkatkan kesabaran dan keimanan". 


Akhir kata (untuk hari ini je...) Selamat Menjalani Ibadah Ramadan. Moga amal dan ibadah kita diterima Allah. Amin.
No comments: