Wednesday, 10 December 2014

Pertempuran Yaya @5th Koryo National Grand Final


Siapa kata school holiday bermaksud  holiday for mommies must be out of their mind. Yeah i agree that mommies dah tak payah nak sental baju sekolah, kasut sekolah and can strike out ironing school uniforms from their routine list. plus, you can sleep in ! But other than that, life's just as hectic as it was during school days. For me, more in fact!


The kids punya activities seems to double up. Apart from the weekly taekwondo training for both, there's the special training for Yaya every Tuesday night. Kerana dia terpilih untuk dilatih sebagai 'fighter' atau potential atlit taekwondo. Dan kerana itu juga dia diwajibkan untuk sertai mana-mana koryo tournament yang dianjurkan sepanjang tahun. This 5th Koryo National tournament bertempat di Dewan Dato' Ahmad Razali adalah installation terakhir untuk tahun ini. Yaya cheat. She deliberately hide from us the fact that dia wajib sertai pusingan pertama di Sungai Buloh dulu. Kami pun tak tau. Jadi dia missed 3 pusingan termasuk yang diadakan di Johor Bahru in October!!! Dah kena sound dengan Sir (coach) baru dia beritahu saya. So we managed to get her participate in the 4th round di Salak Tinggi in November sebelum yang terakhir ini di Ampang pada 8 Disember lalu. Setidak-tidaknya dia sempat mengutip pengalaman tahun ini.


Ini pengalaman baru buat saya. Saya tak pernah lihat perlawanan taekwondo secara langsung. Jadi saya tak tau apa nak dijangka. Yang pasti saya sungguh tak jangka akan merasa debaran tak terhingga saat kali pertama mengiringi anak masuk gelanggang. Saya mengaku saya rasa lya, mual, butterflies ke berudu ke macam-macam berenang-renang dalam perut. Migrain sudah tentu as my anxiety kicked in. 


Sejujurnya saya tak idamkan anak menjadi atlet taekwondo. Melainkan mengharapkan latihan dan perlawanan yang disertai Yaya dapat membentuk jatidiri yang kuat. Sebagai seorang yang datang dari keluarga ahli sukan saya sangat menyokong penglibatannya. Tapi saya juga mengaku, terkejip-kejip mata melihat anak-anak ini 'bertempur' di gelanggang. Garang dan ganas. Nasiblah kena sepak di kepala kerana point tinggi di situ. Nasib juga kalau sepakan tak mengena, tersasar ke muka sakit jawabnya. Jatuh sendiri itu biasa. Jatuh terhempap atau terpijak dah tentu dua kali ganda sakitnya. Menangis keluar gelanggang tak semestinya bererti kalah. Tak kurang yang menangis itu pemenang sebenarnya. Bukan airmata gembira. Tapi airmata sengsara menahan sakit selepas bersiri-siri tempur dalam gelanggang tadi akhirnya terhambur keluar juga. 


Saya juga belajar. Jangan underestimate lawan yang bertubuh kecil atau lebih rendah dari kita. Jangan juga sangka yang berwajah comel manis ayu itu tumpul taringnya. Kerana saya beberapa kali terkena 'renjatan elektrik' melihat anak-anak gadis comel loteh tahap rasa nak buat menantu tapi bila masuk gelanggang habis kepala lawan selamba dicangkuknya dengan hujung kaki. Ini bukan calon menantu. Jadi kuih lepat anak aku! Kihkihkih.




Saya menggigil pegang kamera ambil gambar Yaya serta rakam video. Daddy tak dapat ikut kerana tuntutan kerja. Rakaman video untuk Daddy. tapi sukarnya merakam sambil bersorak pada anak. Getir.


Tapi saya salute anak-anak ini. Habis lawan berpeluk dan saling bertanya khabar "awak ok ke?". Semangat juang mereka tinggi (bagi yang meneruskan). Saya mengharapkan proses yang dilalui ini juga akan membentuk semangat juang yang tinggi pada anak perempuan saya. Baik di dalam, mahupun diluar gelanggang terutamanya. Kerana hidup ini satu perjuangan. Dia belum melakar kemenangan dalam percubaannya yang masuk kali kedua ini. Pergerakannya masih 'mentah'. She still has a long way to go.


Barangkali Yaya mungkin merasakan dia yang penat dan tertekan kerana terpaksa melalui pengalaman ini. Dia enggan sebenarnya. Dia takut. Tapi saya gembira dia turut serta juga akhirnya. Kerana apa yang dilaluinya ini banyak pengajaran yang saya kutip. Pengalaman dia, pengajaran buat saya.


Pada saya, Menang bukan kerana lawan kita kalah. Tapi menang kerana kita berjaya menjadi yang terbaik dikalangan mereka yang hebat-hebat belaka.

1 comment:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

cayalah yaya .. semangat kesukanan tu penting ;-)